Bloomberg: Τα 5 σενάρια για τις βρετανικές εκλογές και τι σημαίνουν για το Brexit

Bloomberg: Τα 5 σενάρια για τις βρετανικές εκλογές και τι σημαίνουν για το Brexit
A voter arrives at St Florence's Village Hall which is being used as a polling station in Wales, Britain, June 8, 2017. REUTERS/Rebecca Naden
A voter arrives at St Florence's Village Hall which is being used as a polling station in Wales, Britain, June 8, 2017. REUTERS/Rebecca Naden
Rebecca Naden / Reuters

Τα πέντε σενάρια σχετικά με την έκβαση των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τι σημαίνει το καθένα για το Brexit παρουσιάζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

α) Πλειοψηφία των Συντηρητικών με 100+ έδρες

Αν ο στόχος των εκλογών για τη Μέι είναι να αποκτήσει αδιαμφισβήτητη υπεροχή για τα επόμενα πέντε χρόνια, τότε θα επιτυγχανόταν με αυτόν τον τρόπο, κάνοντας να σωπάσουν οι φωνές πολλών επικριτών της, δίνοντας εικόνα σταθερότητας και ανεβάζοντας την αξία της στερλίνας. Οπότε, θα μπορούσε να προχωρήσει στη δική της εκδοχή του «καθαρού» Brexit, ξέροντας ότι ο «στρατός» των βουλευτών των «Τόρις» της είναι πιστός. Η ίδια έχει προειδοποιήσει ότι είναι πρόθυμη να απομακρυνθεί από μια «κακή» συμφωνία και πως ο έλεγχος της μετανάστευσης αποτελεί προτεραιότητα. Ωστόσο, μια μεγαλύτερη πλειοψηφία της αφήνει χώρο και για συμβιβασμούς σε διάφορα ζητήματα, όπως μια συμφωνία εμπορίου με την ΕΕ και μια μεταβατική περίοδος.

β) Πλειοψηφία των Συντηρητικών με 50+ έδρες

Θα ήταν απογοητευτικό αποτέλεσμα για την «ομάδα της Μέι», καθιστώντας την ευάλωτη σε αμφισβητήσεις της ηγεσίας της κατά τα δύο χρόνια των πολύπλοκων συνομιλιών για το «διαζύγιο» από την ΕΕ. Ωστόσο, τύποις, αποτελεί αποδεκτή/ λειτουργική πλειοψηφία, οπότε η στερλίνα θα ενισχυόταν, ανάλογα με το πώς θα εκλαμβάνονταν τα πολιτικά ρίσκα από τους traders. Όσον αφορά στο Brexit, θα ήταν στο έλεος των σκληροπυρηνικών ευρωσκεπτικιστών, περιορίζοντας τα περιθώριά της για τους συμβιβασμούς που απαιτεί η ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επίσης ενδεχομένως να εκμεταλλεύονταν αυτό που θα εξελάμβαναν ως αδυναμία.

γ) Πλειοψηφία των Συντηρητικών με κάτω από 10 έδρες

Αν η Μέι βρεθεί σε χειρότερη θέση από ό,τι ήταν πριν καλέσει εκλογές, οι ημέρες της στην εξουσία θα φάνταζαν μετρημένες, και θα ακολουθούσε «sell-off» της στερλίνας. Θα χρειαζόταν επίσης ακόμα τη στήριξη βουλευτών που ήταν υπέρ του Brexit, μειώνοντας τα περιθώρια διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών με την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες θα εκμεταλλεύονταν τη μειονεκτική της θέση, ξέροντας πως μπορούν να αποσπάσουν περισσότερα από ό,τι σε σχέση με έναν άλλο αντίπαλο στο μέλλον.

δ) Καμία πλειοψηφία

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για έναν πιθανό συνασπισμό κομμάτων, που θα συγκέντρωναν αρκετές έδρες για να αντικαταστήσουν την κυβέρνηση των Συντηρητικών- τον «συνασπισμό του χάους», όπως τον έχει χαρακτηρίσει η Μέι, καλώντας τους ψηφοφόρους να τον απορρίψουν. Για το Brexit, αυτό θα σήμαινε πως οι διαπραγματεύσεις δεν θα άρχιζαν σύντομα, και πιθανώς ολική κατάρρευση της στρατηγικής για την πορεία εξόδου από την ΕΕ. Αυτό θα είχε αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιθανότητες για ένα πιο «μαλακό» Brexit, καθώς η Μέι θα ήταν απίθανο να ηγηθεί των «Τόρις» σε νέες εκλογές και ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών θα προσπαθούσε να κάνει κυβέρνηση με τους φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, καθώς και με το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα και τους Ουαλούς εθνικιστές του Plaid Cymru. Οπότε, η πιθανότητα παραμονής στην ενιαία αγορά και οι υποχωρήσεις σε θέματα μετανάστευσης φαντάζουν εφικτά ως ενδεχόμενα.

ε) Πλειοψηφία των Εργατικών

Θα αποτελούσε πραγματικό αιφνιδιασμό και θα άλλαζε την πορεία του Brexit. O Κόρμπιν έχει πει ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν και κατά καιρούς έχει αποφύγει να γίνει ξεκάθαρος. Βραχυπρόθεσμα, οι συνομιλίες ίσως να πήγαιναν πιο πίσω χρονικά, ενώ οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορεί να πείθονταν να καθυστερήσουν την ημερομηνία εξόδου (Μάρτιος 2019) για να δώσουν στον Κόρμπιν χρόνο να φτιάξει ένα σχέδιο. Όταν ο Κόρμπιν στήσει ομάδα- με τον Κέιρ Στάρμιρ να είναι ένα πιο «φιλικό» πρόσωπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον Ντέιβιντ Ντέιβις- το ερώτημα που θα τεθεί θα είναι πώς θα σχημάτιζε κυβέρνηση δεδομένου του πόσοι ήταν οι βουλευτές που ήθελαν να φύγει πριν από έναν χρόνο. Μετά από μια περίοδο αβεβαιότητας, οι αγορές ενδεχομένως να έκαναν «ράλι» απέναντι στην προοπτική μιας κυβέρνησης που θέλει να διατηρήσει τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Μ. Βρετανία και δεν θα αντιμετωπίσει τον έλεγχο της μετανάστευσης ως την «κόκκινη γραμμή» που τη θεωρεί η Μέι.

Δημοφιλή