Βρετανός εξερευνητής εξαφανίστηκε αναζητώντας χαμένη φυλή «κυνηγών κεφαλών» στην Παπούα Νέα Γουϊνέα

Βρετανός εξερευνητής εξαφανίστηκε αναζητώντας χαμένη φυλή «κυνηγών κεφαλών» στην Παπούα Νέα Γουϊνέα

Η οικογένεια του Βρετανού εξερευνητή Μπένεντικτ Άλεν φοβάται για την ασφάλειά του, καθώς εξαφανίστηκε σε ζούγκλα της Παπούα Νέας Γουϊνέας ενώ αναζητούσε μια χαμένη φυλή «κυνηγών κεφαλών» για ντοκιμαντέρ του BBC, ανακοίνωσε η ατζέντισσά του.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα της Telegraph, του SkyNews και άλλων βρετανικών ΜΜΕ, ο Μπένεντικτ Άλεν κατέβηκε από ελικόπτερο στη ζούγκλα στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας (Central Ranger) πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Ο 57χρονος αναμενόταν να επιστρέψει στην πρωτεύουσα, Πορτ Μόρεσμπι, την Κυριακή, για να πετάξει στο Χονγκ Κονγκ και να δώσει ομιλία στη Royal Geographical Society την Τρίτη. Πριν αναχωρήσει είχε γράψει στο Twitter και στην ιστοσελίδα του πως ίσως να μη δώσει σημεία ζωής για ένα χρονικό διάστημα, ωστόσο πλέον η οικογένειά του φοβάται για τη ζωή του.

Η ατζέντισσά του, Τζοάνα Σάρσμπι, δήλωσε στη Daily Mail πως «η σύζυγός του, Λένκα, δεν έχει μάθει νέα του. Ανησυχεί πολύ. Δεν θα έχανε ποτέ κάτι σαν την ομιλία στο Χονγκ Κονγκ, εκτός και αν κάτι συνέβαινε».

Ο Άλεν, πατέρας τριών παιδιών, προσπαθούσε να βρει τη φυλή Γιαΐφο, μία από τις λίγες φυλές που απομένουν στη Γη οι οποίες δεν έχουν επαφή με τον έξω κόσμο. Η Σάρσμπι είπε πως οι Γιαΐφο είναι «αρκετά τρομακτικοί», και πως είναι περίεργο που ο Άλεν δεν έχει επιστρέψει εντός χρονοδιαγράμματος. Ο ίδιος είναι αρκετά έμπειρος εξερευνητής, γνωστός για το πόσο καλά ενσωματώνεται σε κοινωνίες ιθαγενών. Μεταξύ άλλων, έχει διασχίσει την έρημο Γκόμπι και τη λεκάνη του Αμαζονίου. Κάποτε αναγκάστηκε να φάει τον σκύλο του για να επιβιώσει, καθώς είχε χαθεί στη ζούγκλα.

Είχε πει ότι είχε επιτύχει την πρώτη εξωτερική επαφή με τους Γιαΐφο πριν 30 χρόνια και επέστρεφε για να συντάξει ένα σύντομο χρονικό των ζωών τους, «ει δυνατόν να εντοπίσω κάποιους από αυτούς...που θα με θυμούνταν».

«Κανένας ξένος δεν έχει κάνει το ταξίδι για να τους συναντήσει από το αρκετά επικίνδυνο ταξίδι που είχα κάνει εγώ νέος, πριν τρεις δεκαετίες» έγραψε τον Σεπτέμβριο στην ιστοσελίδα του. «Αυτό τους καθιστά τους πιο αποκομμένους ανθρώπους στην Παπούα Νέα Γουϊνέα, και μια από τις τελευταίες φυλές σε ολόκληρο τον πλανήτη που δεν έχουν επαφή με τον διασυνδεδεμένο μας κόσμο».

Ο ίδιος υποστήριξε πως, όταν επισκέφθηκε τη φυλή πριν 30 χρόνια, τον είχαν καλωσορίσει με μια «τρομακτική επίδειξη δύναμης, έναν ενεργητικό χορό με τόξα και βέλη».

«Σε αυτή την περίπτωση, ποιος ξέρει αν οι Γιαΐφο θα κάνουν το ίδιο, ή θα τρέξουν, ή αν θα φορούν τζιν και μπλουζάκια που αντάλλαξαν πριν πολύ καιρό με τον παλαιό σταθμό αποστολών. Αλλά φυσικά ίσως να μην φτάσω καν εκεί- ακόμα και στα 26 μου ήταν μια πολύ δύσκολη διαδρομή, σε εξαιρετικά ανώμαλο έδαφος. Ούτε έχω εμφανείς τρόπους επιστροφής στον έξω κόσμο, το οποίο είναι κάπως ανησυχητικό, ειδικά στην ηλικία μου. Είτε πρέπει να κωπηλατήσω στον ποταμό για καμιά εβδομάδα, είτε να ζητήσω τη βοήθεια των Γιαΐφο, όπως είχα κάνει την τελευταία φορά...οπότε, αν αυτή η ιστοσελίδα ή ο λογαριασμός μου στο Twitter σιωπήσει για περισσότερο από ό,τι συνηθίζεται- αναμένω να έχω επιστρέψει κατά τα μέσα του Νοεμβρίου- θα είναι επειδή θα είμαι ακόμα κάπου εκεί έξω». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «όπως τον παλιό καλό καιρό», δεν θα έπαιρνε μαζί δορυφορικό τηλέφωνο, GPS, ή σύντροφο στο ταξίδι.

Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις είπε πως παρέχεται στήριξη στην οικογένειά του, ενώ είναι σε εξέλιξη επαφές με τις τοπικές αρχές.

Η γυναίκα του υπογράμμισε πως μπορεί να μην είναι νέος, αλλά είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Όπως είπε η ατζέντισσα, Σάρσμπι, ενδεχομένως να έχει αρρωστήσει ή να κείτεται κάπου τραυματισμένος, «ίσως με σπασμένο πόδι, και ίσως λαμβάνει τη βοήθεια των ντόπιων. Δεν παίρνει ποτέ τηλέφωνο μαζί του- πιστεύει πως πρέπει να ζει όπως αυτοί».

Δημοφιλή