ΔΙΕΘΝΕΣ
20/06/2017 10:58 EEST | Updated 20/06/2017 10:59 EEST

Buzzfeed: Μυστικό σχέδιο από τον Ρεξ Τίλερσον για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images
US Secretary of State Rex Tillerson arrives for a hearing of the Senate Foreign Relations Committee on Capitol Hill June 13, 2017 in Washington, DC. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Για ύπαρξη ενός μυστικού σχεδίου που αφορά μια νέα προσέγγιση όσον αφορά στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, το οποίο, φέρεται να συνέταξε ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, είναι διαβαθμισμένο και έχει τρεις κατευθύνσεις, κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η αμερικανική ιστοσελίδα Buzzfeed, επικαλούμενη πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η πρώτη κατεύθυνση του σχεδίου Τίλερσον λέει ότι οι επιθετικές ενέργειες της Μόσχας έναντι των ΗΠΑ είναι μια επιλογή, καταδικασμένη σε αποτυχία και αντιπαραγωγική και για τις δύο χώρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται η αμερικανική ιστοσελίδα, το σημείο αυτό προβλέπει ότι αν η Ρωσία συνεχίσει να προμηθεύει με όπλα τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και να παρακολουθεί ασφυκτικά τους Αμερικανούς διπλωμάτες στη Μόσχα, ερχόμενη σε αντίθεση με τα αμερικανικά συμφέροντα, η Ουάσιγκτον θα αναγκαστεί να λάβει αντίμετρα.

Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά τη συνεργασία σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, όπως είναι η ειρηνική διευθέτηση του πολέμου στη Συρία, ο τερματισμός του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο και η ασφάλεια του κυβερνοχώρου. Ο Ρεξ Τίλερσον προτίθεται σύμφωνα με το σχέδιο να εμποδίσει την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας και να συντονίσει με τη Μόσχα τη δράση στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους» κράτους στη Συρία. Προς το παρόν, όμως, όπως γράφει η ιστοσελίδα, δεν είναι σαφές πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Εκτός των άλλων η Ουάσιγκτον και η Μόσχα διαθέτουν ένα εξελιγμένο οπλοστάσιο στον κυβερνοχώρο, αλλά μέχρι στιγμής, όπως λέει η πηγή της αμερικανικής ιστοσελίδας, δεν έχουν προσδιορίσει τι είναι έντιμο παιγνίδι και τι όχι.

Η τρίτη κατεύθυνση του σχεδίου Τίλερσον, αφορά στη «στρατηγικής σημασίας σταθερότητα» στις σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία ως όρος περιλαμβάνει το φάσμα των μακροπρόθεσμων γεωπολιτικών στόχων που έχουν οι δύο χώρες.

Η Ουάσιγκτον μπορεί να διαμορφώνει τη νέα της αντίληψη για τις σχέσεις που πρέπει να διαμορφώσει με τη Ρωσία, αλλά η Μόσχα εμφανίζεται να αγνοεί το περιεχόμενο ενός τέτοιου σχεδίου αλλά και να δηλώνει ότι δεν ετοιμάζει παρόμοια αιτήματα προς την αμερικανική κυβέρνηση.

Για το εν λόγω σχέδιο ρωτήθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου και προέτρεψε τους δημοσιογράφους να αποταθούν καλύτερα στο υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα ο κ. Πεσκόφ διευκρίνισε ότι η Ρωσία δεν συντάσσει ανάλογες απαιτήσεις προς τις ΗΠΑ, με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων, ως απάντηση στο σχέδιο Τίλερσον.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post