Διετή περίοδο εφαρμογής του Brexit και συνθήκη για ζητήματα ασφαλείας με την ΕΕ προτείνει η Τερέζα Μέι

Διετή περίοδο εφαρμογής του Brexit και συνθήκη για ζητήματα ασφαλείας με την ΕΕ προτείνει η Τερέζα Μέι
Theresa May, U.K. prime minister, delivers a speech at Complesso Santa Maria Novella in Florence, Italy, on Friday, Sept. 22, 2017. May will on Friday propose a period of transition after Brexit takes effect in March 2019, aiming to give certainty and clarity to companies worried about the looming split. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Theresa May, U.K. prime minister, delivers a speech at Complesso Santa Maria Novella in Florence, Italy, on Friday, Sept. 22, 2017. May will on Friday propose a period of transition after Brexit takes effect in March 2019, aiming to give certainty and clarity to companies worried about the looming split. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

«Αυτή θα είναι μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία του έθνους μας» δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, σε ομιλία της στη Φλωρεντία, απευθυνόμενη στους Ευρωπαίους ηγέτες, συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο.

«Μπορεί να αφήνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν αφήνουμε την Ευρώπη» είπε, τονίζοντας ακόμη ότι η τρομοκρατία και το έγκλημα δεν σέβονται τα σύνορα.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε πως η περίοδος εφαρμογής του Brexit θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια. «Κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να έρχονται να ζήσουν και να δουλέψουν στη Μ. Βρετανία» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο θα υπάρχει σύστημα καταγραφής, το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προετοιμασίας για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς. «Αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν μια περίοδο εφαρμογής περίπου δύο ετών», υπογράμμισε.

Εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, είπε ότι ήθελαν «περισσότερο απευθείας έλεγχο των αποφάσεων που επηρεάζουν τις καθημερινές τους ζωές». Το Ηνωμένο Βασίλειο ποτέ δεν ένιωσε ακριβώς άνετα στην ΕΕ, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «ποτέ δεν τη θεωρήσαμε βασικό κομμάτι της εθνικής μας ιστορίας».

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας οι διαπραγματεύσεις να επιτύχουν» είπε χαρακτηριστικά- αν και σημείωσε πως η ίδια συνεχίζει να πιστεύει πως «είναι καλύτερο να μην έχουμε συμφωνία από το να έχουμε μια κακή συμφωνία».

«Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα πάνω μας, αλλά αν μπορούμε να έχουμε φαντασία και να είμαστε δημιουργικοί για τον τρόπο με τον οποίο στήνουμε αυτή τη σχέση....πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον που χτίζουμε για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο». Επίσης, η Μέι τόνισε πως η Μ. Βρετανία θα χρησιμοποιήσει το σύνολο της στρατιωτικής και διπλωματικής της δύναμης για να βοηθήσει την ΕΕ μετά το Brexit. «Θέλουμε να είμαστε ο ισχυρότερος φίλος και εταίρος σας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υιοθετώντας έναν αρκετά πιο φιλικό τόνο προς την ΕΕ σε σχέση με άλλες ομιλίες της, απηύθυνε μήνυμα στους πολίτες της ΕΕ πως «θέλουμε να μείνετε, σας εκτιμάμε». Συνεχίζοντας, είπε πως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit είναι δύσκολες, ωστόσο συνεχάρη τον υπουργό Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, για την επιμέλειά του. Ακόμη, ανέφερε πως επιθυμία της είναι τα βρετανικά δικαστήρια θα λαμβάνουν υπόψιν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε υποθέσεις σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στη Μ. Βρετανία. Επίσης τόνισε πως η Βρετανία θα υιοθετήσει τους ίδιους κανόνες και κανονισμούς με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι το ερώτημα που τίθεται στη δημιουργία μιας νέας οικονομικής σχέσης είναι «τι κάνουμε όταν ένας από εμάς θέλει να κάνει αλλαγές».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα υιοθετήσει μια σχέση με την ΕΕ που έχουν υιοθετήσει άλλοι, όπως ο Καναδάς ή η Νορβηγία. «Ας είμαστε δημιουργικοί, καθώς και πρακτικοί, στον σχεδιασμό μιας οικονομικής συνεργασίας» που σέβεται την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε, υπογραμμίζοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ και «η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος», οπότε «δεν υπάρχει λόγος να επιβάλουμε δασμούς». Επίσης τόνισε πως χρειάζεται ένας ισχυρός μηχανισμός επίλυσης διαφορών, που θα βοηθά όταν προκύπτουν διαφωνίες- ο οποίος δεν θα έπρεπε να ελέγχεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Όσον αφορά στους δεσμούς ασφαλείας, είπε ότι η Μ. Βρετανία θα έπρεπε να είναι όσο πιο ανοιχτόμυαλη γίνεται, σημειώνοντας πως η Μ. Βρετανία και η ΕΕ έχουν κοινές αξίες, αλλά, καθώς οι απειλές εξελίσσονται ταχύτερα από ποτέ, «είναι ζωτικής σημασίας να συνεργαζόμαστε σε νέους, δυναμικούς διακανονισμούς». Η Βρετανία προτείνει «μια τολμηρή στρατηγική συμφωνία...μια συνθήκη» σε θέματα ασφαλείας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αφοσιωμένο στη διατήρηση της ασφάλειας της ΕΕ» υπογράμμισε.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην προσφυγική κρίση, λέγοντας πως η Ιταλία είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στους διακινητές και πως το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται μαζί της για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Δημοφιλή