Δώρο Ισραηλινού υπουργού στον Μεντβέντεφ προκάλεσε εντάσεις με τις ΗΠΑ

Δώρο Ισραηλινού υπουργού στον Μεντβέντεφ προκάλεσε εντάσεις με τις ΗΠΑ
Russian Prime Minister Dmitry Medvedev (C) leaves on November 11, 2016 following his visit to the Yad Vashem Holocaust Memorial museum in Jerusalem commemorating the six million Jews killed by the Nazis during World War II. / AFP / POOL / DEBBIE HILL (Photo credit should read DEBBIE HILL/AFP/Getty Images)
Russian Prime Minister Dmitry Medvedev (C) leaves on November 11, 2016 following his visit to the Yad Vashem Holocaust Memorial museum in Jerusalem commemorating the six million Jews killed by the Nazis during World War II. / AFP / POOL / DEBBIE HILL (Photo credit should read DEBBIE HILL/AFP/Getty Images)
DEBBIE HILL via Getty Images

Μπορεί ο Ισραηλινός υπουργός Γεωργίας, Ούρι Αριέλ, να θεώρησε ότι ένα drone θα ήταν ένα ωραίο δώρο για τον Ρώσο πρωθυπουργό που επισκεπτόταν τη χώρα, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ωστόσο οι ΗΠΑ...διαφώνησαν για συ με αποτέλεσμα να προκύψουν εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ.

Όπως αναφέρει η ισραηλινή Haaretz, οι ΗΠΑ ζήτησαν διευκρινίσεις από το Ισραήλ για το επίμαχο drone, που δόθηκε ως δώρο στον Μεντβέντεφ κατά την επίσκεψή του την προηγούμενη εβδομάδα: Όπως είπε ανώτερος αξιωματούχος στην Ιερουσαλήμ, οι Αμερικανοί ήθελαν να μάθουν εάν το drone περιείχε αμερικανική τεχνολογία.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει αποτελέσει λόγο αμηχανίας για την ισραηλινή κυβέρνηση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, καθώς στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας ζήτησαν λεπτομέρειες περί του συγκεκριμένου δώρου από το υπουργείο Άμυνας, το υπουργείο Εξωτερικών και την υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του γραφείου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με έρευνα των Αμερικανών, το drone, το οποίο προορίζεται για γεωργική χρήση, διαθέτει μια αμερικανικής κατασκευής κάμερα. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται συνήθως από το Ισραήλ με άδεια και δεν μπορεί να δοθεί σε «τρίτους» χωρίς σχετική άδεια. Επιπλέον, στη Ρωσία έχουν επιβληθεί κυρώσεις για το θέμα της Ουκρανίας, και απαγορεύεται να της δοθεί προηγμένη πολιτική τεχνολογία που θα μπορούσε να έχει διπλή (δηλαδή και πιθανή στρατιωτική) χρήση.

Η αρχική απάντηση προς τις ΗΠΑ ήταν πως η κάμερα είχε αφαιρεθεί από το drone πριν αυτό δοθεί στους Ρώσους. Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας συνεχίζει την έρευνά του για να διασφαλιστεί πως δεν υπήρχαν αμερικανικά εξαρτήματα σε αυτό.

Η πλήρης απάντηση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας στην αμερικανική πρεσβεία αναμένεται να δοθεί μέσα σε μερικές ημέρες.

Η μεταφορά ή πώληση όλων των drones και μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι υπό την επίβλεψη των ισραηλινών κρατικών υπηρεσιών. Το drone που δόθηκε ως δώρο στον Μεντβέντεφ θα έπρεπε να είναι υπό την επίβλεψη του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο πρέπει να συνεννοείται με το τμήμα ελέγχου εξαγωγών του υπουργείου Άμυνας. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Haaretz, το υπουργείο Άμυνας δεν είχε ιδέα για τον δώρο στον Ρώσο πρωθυπουργό, και δεν είχαν δοθεί οι απαραίτητες άδειες.

Όταν ο Μεντβέντεφ επισκέφθηκε τον Ινστιτούτο Βολκάνι στο κεντρικό Ισραήλ, ο Αριέλ τον ρώτησε αν ήθελε το αεροσκάφος που επιδεικνυόταν εκεί, κόστους 51.900 δολαρίων. Σύμφωνα με πηγές, ο Ρώσος πρωθυπουργός απάντησε θετικά, οπότε ο Αριέλ κανόνισε σχετικά.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη Haaretz, πέραν του ότι το δώρο ήταν ακριβότερο από ό,τι προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις και ότι δεν ανήκει στον υπουργό, αλλά στο ινστιτούτο, όταν Ρώσοι αξιωματούχοι πήγαν να το παραλάβουν χρειάστηκε να περιμένουν για να λάβει το προσωπικό του ινστιτούτου έγκριση από αξιωματούχο που δεν κατονομάστηκε για να το δώσουν. Επίσης, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το drone δόθηκε χωρίς λειτουργικό, το τηλεχειριστήριο και τη θερμική κάμερα. Οι Ρώσοι έχουν ζητήσει αυτά τα τμήματα, και, αν δεν τα παραλάβουν, αυτό θα προκαλέσει ενόχληση, οπότε και, όπως αναφέρει η Haaretz, τίθεται σε κίνδυνο η νέα γεωργική συμφωνία που υπεγράφη με το Ισραήλ.

Δημοφιλή