ΔΙΕΘΝΕΣ
09/12/2016 03:33 EET | Updated 09/12/2016 03:38 EET

Έρευνα: Η 6η μαζική εξαφάνιση ειδών στον πλανήτη μας μέσα σε 50 χρόνια και το πρόβλημα «Τραμπ»

Floyd Dean via Getty Images
EARTH FROM SPACE SHOWING AFRICA AND ARABIAN PENINSULA

Σχεδόν τα μισά είδη στον πλανήτη αποτυγχάνουν να προσαρμοστούν στις συνθήκες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα μελέτη η οποία υποδεικνύει ότι μια έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών στην ιστορία της Γης θα μπορούσε να λάβει χώρα μέσα σε μόλις 50 χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, ο καθηγητής Τζον Γουάιενς, εξελικτικός βιολόγος, ανακάλυψε πως το 47% από περίπου 1.000 είδη έχουν υποστεί εξαφανίσεις σε τοπικό επίπεδο, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, με πληθυσμούς να χάνονται από περιοχές όπου βρίσκονταν παλαιότερα.

Ο καθηγητής Wiens, του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, που είναι συντάκτης του Quarterly Review of Biology και έχει κερδίσει το Presidential Award της American Society of Naturalists, είπε ότι οι επιπτώσεις για το μέλλον είναι πολύ σοβαρές, επειδή η μελέτη του υποδεικνύει πως φυτά και ζώα δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στη σχετικά μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που έχει λάβει χώρα μέχρι τώρα (ένας βαθμός Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ωστόσο αναμένεται αυτό να κινηθεί ανάμεσα στους 2,6 και τους 4,8 βαθμούς ως το 2100 αν δεν γίνει κάτι για τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου).

Ένα άλλο πρόβλημα για τη ζωή στον πλανήτη, όπως λέει ο καθηγητής, είναι η εκλογή Τραμπ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της άποψης ότι η κλιματική αλλαγή είναι μύθος. Ο Γουάιενς το χαρακτηρίζει αυτό «καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο», και ερωτηθείς για το τι θα έλεγε στον εκλεγμένο πρόεδρο αν τον συναντούσε, απάντησε (όχι και τόσο) χιουμοριστικά, «Αυτοκτόνα τώρα».

Στο πλαίσιο της μελέτης του, η οποία δημοσιεύτηκε στο PLOS Biology, ο επιστήμονας εξέτασε ακαδημαϊκά papers για περίπου 976 διαφορετικά είδη από όλο τον κόσμο, τα οποία έχουν μελετηθεί τουλάχιστον δύο φορές: Μια πριν 50 χρόνια και ξανά μέσα στα τελευταία 10. «Σε περίπου τα μισά από τα είδη που εξετάσαμε, έχουν υπάρξει εξαφανίσεις σε τοπικό επίπεδο ήδη. Αυτό έχει συμβεί με μια μικρή μόνο αλλαγή στο κλίμα. Και εμείς έχουμε να κάνουμε με διπλασιασμό ή πενταπλασιασμό της» συμπληρώνει σχετικά.

«Αυτό δείχνει ότι τα είδη δεν μπορούν να αλλάξουν (εξελιχθούν) αρκετά γρήγορα για να συμβαδίσουν με μια μικρή αλλαγή κλίματος. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα- μόλις μια μικρή αλλαγή στη θερμοκρασία και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα».

Στο πλαίσιο της μελέτης μελετήθηκαν 716 διαφορετικά είδη ζώων και 260 φυτά από την Ασία, την Ευρώπη, τη βόρεια και τη νότια Αμερική και αλλού. Τοπικές εξαφανίσεις διαπιστώθηκε πως έχουν σημειωθεί στο 47,1% των ειδών στο «θερμό άκρο» των κανονικών συνθηκών τους, καθώς το περιβάλλον τους γινόταν πολύ θερμό για να αντέξουν. Λίγες ήταν οι περιοχές του πλανήτη που δεν επηρεάστηκαν. Όπως διαπίστωσε ο Γουάιενς, οι εξαφανίσεις αυτές ήταν περισσότερες για τα πλάσματα που ζουν σε περιβάλλοντα γλυκού νερού, στο 74% εκ των 31 που μελετήθηκαν.

Ο ρυθμός με τον οποίο γίνεται η εξαφάνιση των ειδών θεωρείται ότι είναι ταχύτερος των άλλων πέντε στην ιστορία της Γης, ωστόσο μέχρι τώρα ο συνολικός αριθμός δεν συγκρίνεται με τον αριθμό των ειδών που χάθηκαν όταν οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια.

«Αυτά είναι τα τα καλά νέα- δεν έχει συμβεί ακόμα. Αλλά αν δεν κάνουμε κάτι, φαίνεται ότι θα συμβεί μέσα στα επόμενα 50-100 χρόνια» αναφέρει ο καθηγητής.

Sponsored Post