Γερμανικό πλοίο θα αποκλειστεί στον Βόρειο Πόλο για τη μεγαλύτερη αποστολή του είδους της στην ιστορία της Αρκτικής

Γερμανικό πλοίο θα αποκλειστεί στον Βόρειο Πόλο για τη μεγαλύτερη αποστολή του είδους της στην ιστορία της Αρκτικής
http://www.mosaicobservatory.org

Το μήκους 120 μέτρων γερμανικό ερευνητικό σκάφος Polarstern θα ταξιδέψει στον Βόρειο Πόλο, όπου θα αφεθεί να αποκλειστεί από τους πάγους στο πλαίσιο μιας αποστολής που παρουσιάζεται ως η μεγαλύτερη μεμονωμένη ερευνητική αποστολή που έχει γίνει ποτέ στην Αρκτική.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το 2.500 χλμ ταξίδι, που θα αρχίσει το 2019, αναμένεται να διαρκέσει έναν χρόνο. Οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα καταφέρουν να συλλέξουν πολύτιμα στοιχεία για την περιοχή με το ταχύτερα μεταβαλλόμενο κλίμα στη Γη.

Τον περασμένο μήνα η έκταση του αρκτικού θαλάσσιου πάγου ήταν η μικρότερη που έχει καταγραφεί τον Ιανουάριο, με τις θερμοκρασίες να βρίσκονται αρκετούς βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο.

Του αποκαλούμενου προγράμματος MOSAiC (Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate) θα ηγηθεί ο καθηγητής Μάρκους Ρεξ.

«Η μείωση του αρκτικού θαλάσσιου πάγου είναι πολύ ταχύτερη από ό,τι μπορούν να αναπαράγουν τα κλιματικά μοντέλα, και χρειαζόμαστε καλύτερα κλιματικά μοντέλα για να κάνουμε καλύτερες προβλέψεις για το μέλλον. Υπάρχει πιθανότητα μέσα σε λίγες δεκαετίες η Αρκτική να είναι ελεύθερη από πάγους το καλοκαίρι. Θα επρόκειτο για έναν διαφορετικό κόσμο και πρέπει να ξέρουμε για αυτό από πριν- πρέπει να ξέρουμε τι θα συμβεί ή τι δεν θα συμβεί».

Ο καθηγητής Ρεξ παρουσίασε το σχέδιο για το MOSAiC στην ετήσια συνάντηση της American Association for the Advancement of Science (AAAS).

Ο Γερμανός επιστήμονας, που πρόσκειται στο Ινστιτούτο Άλφρεντ Βέγκενερ στο Μπρεμερχάφεν, δήλωσε πως η αποστολή, αξίας 63 εκατομμυρίων ευρώ, έχει χρηματοδοτηθεί σχεδόν στο σύνολό της, και θα υπάρχουν συνεισφορές- «κλειδιά» από διεθνείς εταίρους. Στο εγχείρημα εμπλέκονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.

Η αποστολή παραπέμπει στην απόπειρα του Νορβηγού εξερευνητή Νάνσεν στη δεκαετία του 1890 να καταστεί ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε στον Βόρειο Πόλο παρασυρόμενος με ένα σκάφος που είχε αποκλειστεί στους πάγους -αν και τελικά ο Νάνσεν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ξύλινο σκάφος του, «Fram», όταν συνειδητοποίησε πως η πορεία του δεν θα τον έφερνε στον Πόλο, και ταξίδεψε με σκι σε μια βρετανική βάση. Ωστόσο, το σκάφος πέρασε τους πάγους τελικά ακέραιο, με αποτέλεσμα η αποστολή να αποφέρει μεγάλα επιστημονικά οφέλη. Ακόμη, μια σκούνα (Tara) επίσης διέσχισε τον παγωμένο ωκεανό με τον ίδιο τρόπο πριν από μια δεκαετία.

Ωστόσο, το RV Polarstern είναι ένα μεγάλο, άρτια εξοπλισμένο ερευνητικό σκάφος, και οι στόχοι της αποστολής είναι πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι σε προηγούμενες αντίστοιχες απόπειρες στην περιοχή.

«Φέρνουμε ένα σκάφος γεμάτο εξοπλισμό» τόνισε ο καθηγητής Ρεξ. «Θα πάρουμε δείγματα νερού, πάγου και αέρα. Και θα στήσουμε καταυλισμούς στον θαλάσσιο πάγο κοντά στο Polarstern, και άλλους 20 με 30 χλμ μακριά. Και όλο αυτό θα παρασυρθεί κατά μήκος της Αρκτικής. Αυτό θα μας δώσει μια νέα και απόλυτα συναρπαστική ματιά στο κλιματικό σύστημα».

Η ομάδα του MOSAiC σχεδιάζει επίσης να φτιάξει διαδρόμους για αεροσκάφη στους πάγους, έτσι ώστε το Polarstern να μπορεί να υποστηριχθεί και αεροπορικώς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρόκειται για μια δύσκολη αποστολή για τους επιστήμονες που θα συμμετέχουν, ειδικά κατά την παγωμένη περίοδο στα μέσα του χειμώνα, κατά την οποία ο Ήλιος δεν θα ανεβαίνει πάνω από τον ορίζοντα. Οι ερευνητές επίσης θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για πολικές αρκούδες.

Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του Guardian, όσα συμβαίνουν στην Αρκτική έχουν μεγάλες επιπτώσεις στον καιρό της βόρειας Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής. Ωστόσο, δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως οι παράγοντες που δρουν εκεί, επειδή είναι δύσκολη η πρόσβαση για διεξαγωγή μελετών από εδάφους.

Δημοφιλή