ΔΙΕΘΝΕΣ
08/11/2017 08:17 EET | Updated 08/11/2017 08:21 EET

«Έρημος με παραμορφωμένα μωρά» η περιοχή των βορειοκορεατικών πυρηνικών δοκιμών

DigitalGlobe/ScapeWare3d via Getty Images
PUNGGYE-RI NUCLEAR TEST SITE, NORTH KOREA - NOVEMBER 1, 2017. Figure 5. While no new spoil has been added near the West Portal, the presence and movement mining carts and equipment have significantly increased. (Photo DigitalGlobe/38 North via Getty Images)

Ο χώρος των υπόγειων πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας έχει μετατρέψει την γύρω περιοχή σε έρημο και έχει προκαλέσει παραμορφώσεις σε νεογέννητα, αναφέρουν Βορειοκορεάτες που έχουν αυτομολήσει, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph.

Σχεδόν το 80% των δέντρων που φυτεύονται πεθαίνουν στο Πούνγκιε-ρι και τα υποθαλάσσια πηγάδια έχουν επίσης στεγνώσει, σύμφωνα με 21 αποστάτες που ζούσαν στο Κιλτζού, όπου βρίσκεται ο χώρος των δοκιμών.

«Άκουσα από έναν συγγενή στο Κιλτζού ότι παραμορφωμένα μωρά γεννιούνταν σε νοσοκομεία εκεί» υποστήριξε ένας από αυτούς, σύμφωνα με την εφημερίδα Τσοσούν Ίλμπο- προσθέτοντας πως οι ντόπιοι προβληματίζονται σχετικά από τη μόλυνση με ραδιενέργεια.

«Μίλησα στο τηλέφωνο με συγγενείς που άφησα εκεί πίσω και μου είπαν πως όλα τα υπόγεια πηγάδια στέγνωσαν μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή» είπε άλλος ένας, αναφερόμενος στην πιο πρόσφατη πυρηνική δοκιμή του καθεστώτος τον Σεπτέμβριο.

Οι αποστάτες, περιλαμβανομένου ενός που ισχυρίζεται ότι έζησε δύο πυρηνικές δοκιμές το 2006 και το 2009, κατέθεσαν πως οι ντόπιοι δεν είχαν ενημερωθεί από πριν. «Μόνο συγγενείς στρατιωτών εκκενώθηκαν, μεταφερόμενοι σε υπόγεια καταφύγια. Οι απλοί άνθρωποι είχαν άγνοια για τα τεστ» είπε ένας, ο οποίος εγκατέλειψε τη Βόρεια Κορέα το 2010.

Επίσης, σύμφωνα με πηγή που έχει επισκεφθεί το Κιλτζού μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή, έχει απαγορευτεί σε κατοίκους να κλείνουν ραντεβού στην πρωτεύουσα, Πιονγκγιάνγκ. Επίσης, οι αρχές φαίνονται να επιδιώκουν να ελέγξουν τη ροή της πληροφορίας από το Κιλτζού: Οποιοσδήποτε πιαστεί να επιβιβάζεται σε τρένα με δείγματα εδάφους, νερού ή φύλλων φέρεται να συλλαμβάνεται και να στέλνεται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στο μεταξύ, το 38 North, ιστοσελίδα παρατήρησης της Βόρειας Κορέας που λειτουργεί από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, ανέφερε το σαββατοκύριακο πως δορυφορικές εικόνες του Πούνγκιε-ρι υποδεικνύουν σημαντική κινητικότητα κοντά στη Δυτική Πύλη- ένα σύμπλεγμα τούνελ που μέχρι τώρα ήταν αχρησιμοποίητο. Ωστόσο δεν έχει διαπιστωθεί ποιος είναι ο ακριβής λόγος της κινητικότητας αυτής.

Sponsored Post