ΔΙΕΘΝΕΣ
29/11/2016 06:58 EET | Updated 29/11/2016 06:58 EET

ΕΕ: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η τύχη του Uber στην Ευρώπη

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Monday, Sept. 12, 2016, file photo, a self-driving Uber sits ready to take journalists for a ride during a media preview in Pittsburgh. Ride-hailing company Uber Technologies Inc., announced Monday, Sept. 19, that the company will soon open an office in Detroit. The San Francisco-based company wouldn’t confirm where the facility will be located or how many people will work there, but ties between Detroit and Silicon Valley are growing as research into self-driving cars accelerates. (AP Photo/Gene J. Puskar, File)

Η εφαρμογή για αναζήτηση μεταφορικού μέσου Uber ήρθε στην Ευρώπη το 2011 προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων κυρίως από επαγγελματίες οδηγούς και ιδιοκτήτες ταξί, που το βλέπουν ως απειλή. Η εταιρεία δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα σε ιδιώτες να εργάζονται περιστασιακά ως ταξιτζήδες μεταφέροντας επιβάτες με το Ι.Χ. τους, αφού πρώτα περάσουν από συγκεκριμένους ελέγχους.

Η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι είναι ψηφιακή πλατφόρμα και επομένως δεν είναι απαραίτητο να συμμορφώνεται με τους κανόνες που διέπουν τις μεταφορές. Στην άλλη πλευρά σωματεία που υποστηρίζουν ότι το Uber είναι εταιρεία μεταφορών και λειτουργεί παράνομα αφού δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες για τις άδειες των οδηγών.

Για το ζήτημα θα αποφανθεί τελικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο ξεκινά σήμερα την ακροαματική διαδικασία, μετά από προσφυγή ισπανικής ένωσης οδηγών ταξί το 2014 που κάνει λόγο για δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού, λόγω της λειτουργίας του Uber. Ο οδηγοί ταξί με έδρα τη Βαρκελώνη προσέφυγαν στην ισπανική δικαιοσύνη για το θέμα. Αργότερα μέσα στην ίδια χρονιά η εταιρεία ανέστειλε τη λειτουργία της στη χώρα για να επιστρέψει κάποιους μήνες μετά σε συνεργασία με νόμιμους οδηγούς ταξί. Τον Ιούλιο του 2015, δικαστής στη Βαρκελώνη παρέπεμψε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας από τους συναδέλφους του στη Χάγη να αποφανθούν αν η Uber πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εταιρεία μεταφορών ή απλώς σαν μία διαδικτυακή πλατφόρμα, όπως υποστηρίζει η ίδια η εταιρεία.

Οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στην Ισπανία. Συνδικάτα ιδιοκτητών και οδηγών ταξί έχουν οργανώσει μεγάλες διαμαρτυρίες εναντίον της Uber στη Γαλλία, τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην ακροαματική διαδικασία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα καταθέσουν τις απόψεις τους επτά χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία) και φυσικά οι αντιμαχόμενες πλευρές.

Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να τηρήσουν θετική στάση, ενώ η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, αναμένεται να ζητήσουν η εταιρεία να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς που διέπουν το τομέα των μεταφορών.

Την ώρα που ολοένα και περισσότεροι χρησιμοποιούν την εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι θα επιδιώξουν την δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για τέτοιες περιπτώσεις. «Ο ρόλος μας είναι να ενθαρρύνουμε ένα κανονιστικό περιβάλλον που θα επιτρέπει σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα να αναπτυχθούν», τόνισε ο επίτροπος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα Γιούρκι Κατάινεν, ενώ προσέθεσε ότι παράλληλα αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η προστασία των καταναλωτών, η δίκαιη φορολόγηση και οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας». «Ίσως είναι ατυχής ο παραλληλισμός, αλλά μου φαίνεται σαν να πολεμά κανείς την τυπογραφία την εποχή του Μεσαίωνα», σχολίασε η επίτροπος Βιομηχανίας και Εσωτερικής Αγοράς, Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, η οποία θεωρεί πως «δεν είναι πρόβλημα, είναι απλώς ένα επιχειρηματικό μοντέλο».

Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναμένεται προς το τέλος του 2017.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)