ΔΙΕΘΝΕΣ
31/03/2017 03:26 EEST | Updated 31/03/2017 03:27 EEST

Ο Μάικλ Φλιν θέλει να καταθέσει για τις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας με αντάλλαγμα ασυλία

Carlos Barria / Reuters
White House National Security Advisor Michael Flynn (C) arrives prior to a joint news conference between Canadian Prime Minister Justin Trudeau and U.S. President Donald Trump at the White House in Washington, U.S., February 13, 2017. REUTERS/Carlos Barria

Ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφαλείας Μάικλ Φλιν προσφέρθηκε να καταθέσει ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου που διερευνούν τις πιθανές σχέσεις της προεκλογικής καμπάνιας Τραμπ με τη Ρωσία, με αντάλλαγμα ασυλία, δήλωσε την Πέμπτη ο δικηγόρος του.

«Ο στρατηγός Φλιν σίγουρα έχει να διηγηθεί μια ιστορία, και θέλει πολύ να το κάνει, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες» αναφέρεται σε ανακοίνωση του δικηγόρου του, Ρόμπερτ Κέλνερ.

Μια κατάθεση από τον Φλιν θα βοηθούσε να πέσει φως στις συζητήσεις που είχε με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσιλακ, πέρσι, όταν ήταν σύμβουλος εθνικής ασφαλείάς για την καμπάνια του Τραμπ.

Ο Κέλνερ είπε πως έλαβαν χώρα συζητήσεις σχετικά με το αν θα κατέθετε με αξιωματούχους των επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Και οι δύο επιτροπές διερευνούν τους ισχυρισμούς περί ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία πέρυσι, καθώς και για πιθανούς δεσμούς μεταξύ της καμπάνιας Τραμπ και Ρώσων.

Πρώην διευθυντής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών ο οποίος είχε απομακρυνθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα και στη συνέχεια στρατολογηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μάικλ Φλιν είχε διοριστεί σύμβουλος εθνικής ασφαλείας τον περασμένο Νοέμβριο, αφού είχε συμβουλεύσει τον δισεκατομμυριούχο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Υποχρεώθηκε να παραιτηθεί στις 13 Φεβρουαρίου μετά την αποκάλυψη επανειλημμένων επαφών του με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ την ώρα που η κυβέρνηση Ομπάμα επέβαλλε κυρώσεις σε βάρος της Μόσχα.