ΔΙΕΘΝΕΣ
07/04/2017 12:15 EEST | Updated 07/04/2017 19:43 EEST

Φορτηγό έπεσε πάνω σε ανθρώπους στη Στοκχόλμη

Reuters

Φορτηγό έπεσε πάνω σε πολίτες σε έναν από τους κύριους εμπορικούς δρόμους της Στοκχόλμης, όπως μετέδωσαν σουηδικά ΜΜΕ.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στο Ντροτνινγκατάν, έναν από τους μεγαλύτερους δρόμους της πόλης- και συγκεκριμένα κοντά στο εμπορικό κέντρο Ahlens. Οι νεκροί, ανέφερε η αστυνομία της Στοκχόλμης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΤ, είναι τέσσερις, και οι τραυματίες 15. Επίσης, υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λόφβεν, δήλωσε πως όλα δείχνουν ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση, και είπε χαρακτηριστικά πως η Σουηδία «δέχτηκε επίθεση». Στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως έχει συλληφθεί ένας ύποπτος- ωστόσο, αργότερα η αστυνομία ανακοίνωσε πως δεν έχουν γίνει συλλήψεις. Αργότερα δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός άνδρα που αναζητείται- και στη συνέχεια ανακοινώθηκε πως ο οδηγός του φορτηγού δεν έχει συλληφθεί και αναζητείται.

Σύμφωνα με τις αρχές, νωρίς το βράδυ συνελήφθη ένας άνδρας σε προάστιο στα βόρεια της Στοκχόλμης, αλλά δεν πρόκειται για τον οδηγό του οχήματος. Ο άνδρας αυτός, που έχει ταυτοποιηθεί, έμοιαζε στην περιγραφή του προσώπου που αναζητούσε η αστυνομία.

Οι αρχές έχουν επίσης ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η χώρα είναι ενωμένη και ότι το μίσος δεν πρόκειται ποτέ να υπονομεύσει τις αξίες της.

«Αυτού του είδους οι ενέργειες δεν θα πετύχουν ποτέ. Ξέρουμε ότι οι εχθροί μας είναι αυτοί οι στυγεροί δολοφόνοι, δεν είμαστε εχθροί μεταξύ μας. Το μήνυμά μας θα είναι πάντα ξεκάθαρο: δεν θα μας υποτάξετε, δεν θα ελέγξετε τις ζωές μας, δεν θα νικήσετε ποτέ», πρόσθεσε.

H σουηδική αστυνομία σύστησε στους πολίτες να αποφεύγουν το κέντρο της Στοκχόλμης, κοντά στην πλατεία Σέργκελς Τοργκ.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο TT πως ιατρικό προσωπικό είχε σπεύσει να βοηθήσει τραυματίες στον δρόμο, στη διασταύρωση των οδών Ντροτνινγκατάν/ Κουνγκσγκατάν. «Είδα επίσης ανθρώπους σκεπασμένους με κουβέρτες...όλο το σώμα τους ήταν καλυμμένο».

H σουηδική ζυθοποιΐα Spendrups, στην οποία ανήκει το φορτηγό, ανέφερε πως το είχε αρπάξει κάποιος νωρίτερα μέσα στην ημέρα. «Πρόκειται για ένα από τα οχήματα διανομής μας. Κατά τη διάρκεια μιας παράδοσης στο εστιατόριο Καλιέντε κάποιος πήδηξε στη θέση του οδηγού και απομακρύνθηκε με το αυτοκίνητο, ενώ ο οδηγός ξεφόρτωνε» δήλωσε στο πρακτορείο ΤΤ ο διευθυντής επικοινωνίας της εταιρείας.

Όπως μετέδωσε το σουηδικό The Local, εκπρόσωπός της αστυνομίας είπε πως στις 14.53 (τοπική ώρα) «λάβαμε SOS πως κάποια άτομα τραυμάτισαν άλλα άτομα στο Ντροτνινγκατάν, κοντά στο Κλαραμπεργκσγκατάν».

Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στην εφημερίδα Aftonbladet είπε πως είδε «εκατοντάδες να τρέχουν, να τρέχουν για να γλιτώσουν».

Photo gallery Επίθεση στη Στοκχόλμη See Gallery

Sponsored Post