ΔΙΕΘΝΕΣ
06/07/2017 11:00 EEST | Updated 06/07/2017 11:00 EEST

Ο Γκάρι Κασπάροφ επιστρέφει (προσωρινά) στην ενεργό δράση για σκακιστικό τουρνουά στις ΗΠΑ

NurPhoto via Getty Images
The chess chess grandmaster and former World Champion Garry Kasparov in a game against 15 young players aged 8 to 14 years who have been shortlisted by the Union Chess Thessaloniki. ?t the Stavros Niarchos Foundation Cultural Center. On June 23, 2015, Athens, Faliro(Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto) (Photo by NurPhoto/NurPhoto via Getty Images)

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού, Γκάρι Κασπάροφ, επιστρέφει για λίγο στην ενεργό δράση για να παίξει σε τουρνουά στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, ο Κασπάροφ, φιγούρα που κυριάρχησε στο παγκόσμιο σκακιστικό στερέωμα για 15 χρόνια, θα παίξει ενάντια σε εννιά κορυφαίους παίκτες στο Σεντ Λούις του Μιζούρι.

«Για να δούμε αν θυμάμαι πώς κινούνται τα κομμάτια! Θα μπορέσω να ανακοινώσω τη νέα μου απόσυρση μετά εάν δεν θυμάμαι;» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Κασπάροφ αποσύρθηκε από το σκάκι χάριν της πολιτικής το 2005, και ίδρυσε ένα αντιπολιτευτικό κίνημα ονόματι «Η Άλλη Ρωσία», που κατηγορούσε τον πρόεδρο Πούτιν ότι επιστρέφει τη χώρα στο δικτατορικό της παρελθόν. Εξελίχθηκε σε μια ισχυρή πολιτική φωνή. Το 2013 έφυγε από τη χώρα και πήρε κροατική υπηκοότητα.

Έγινε ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι στα 22 του, νικώντας τον Σοβιετικό grand master Ανατόλι Καρπόφ το 1985, με ένα πολύ έντονα επιθετικό στυλ παιχνιδιού, που τον έκανε ταχύτατα διάσημο στον κόσμο του σκακιού.

Στα 54 του, θα είναι ο μεγαλύτερος ηλικιακά παίκτης που διαγωνίζεται στο Sinquefield Cup. «Φαίνεται πως θα ανεβάσω τον μέσο όρο ηλικίας» σχολίασε χιουμοριστικά.

Γεννήθηκε με το όνομα Γκάρι Βάινσταϊν στο Αζερμπαϊτζάν, από Αρμένισσα μητέρα και Εβραίο πατέρα, και έχει περιγραφεί ως ένα «τέρας με 100 μάτια, που βλέπει τα πάντα». Το 1996 συμφώνησε να παίξει εναντίον του υπερυπολογιστή «Deep Blue» της IBM. Κέρδισε το πρώτο παιχνίδι, αλλά έχασε το δεύτερο έναν χρόνο μετά.