ΔΙΕΘΝΕΣ
29/01/2017 09:45 EET | Updated 29/01/2017 10:30 EET

Γερμανία: Εγκρίθηκε από το SPD η υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία

TOBIAS SCHWARZ via Getty Images
Former European Parliament President Martin Schulz waves as he attends an extraordinary meeting of the SPD's parliamentary group on January 25, 2017 in Berlin.Germany's Social Democrats unexpectedly named Martin Schulz as their candidate for the chancellorship, raising the stakes in a September election that promises to be Angela Merkel's toughest yet. / AFP / Tobias SCHWARZ (Photo credit should read TOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images)

Έλαβε και επίσημα από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του χρίσμα του υποψηφίου καγκελαρίου για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου ο Μάρτιν Σουλτς, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι θα αγωνιστεί για μεγαλύτερη ισότητα και για την υπέρβαση «των βαθιών διαιρέσεων» στη Γερμανία. Ειδικότερα, δήλωσε ενώπιον ενός πλήθους άνω των 1.000 ανθρώπων στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο πως θα αγωνιστεί για δικαιότερους φορολογικούς κανόνες και για να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι στις αγροτικές περιοχές θα απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη όπως και στις μεγάλες πόλεις.

Κάλεσε επίσης για μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη στο ζήτημα της μετανάστευσης και χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν «ύβρη» στην ευρωπαϊκή ενότητα.

Ο Σουλτς επέκρινε επίσης έντονα τις ενέργειες και τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες».

Σημειώνεται πως αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματός του για την υποψηφιότητα, το SPD ανέκαμψε δημοσκοπικά, και σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD, από το 20%, πήρε τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

«Από την μια πλευρά έχει το πλεονέκτημα ότι μπαίνει για πρώτη φορά στο εσωτερικοπολιτικό στίβο και δεν αποτελεί κομμάτι των προηγούμενων διενέξεων», υποστηρίζει ο Στέφαν Λέσενιχ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Λούντβιχ Μαξιμίλιαν του Μονάχου, στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF.

Στόχος του SPD, είναι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και το αριστερό κόμμα Die Linke. Η υποψηφιότητα Σουλτς πόσο ενισχύει μια τέτοια προοπτική; «Νομίζω ότι με όρους καθαρά εκλογικούς δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό, αλλά οι δυνατότητες προσέγγισης των κομμάτων αυτών φυσικά πολλαπλασιάζονται» υποστηρίζει ο Λέσενιχ. «Θα έλεγα όμως ότι ακόμη κι αν θεωρητικά αυξάνονται οι πιθανότητες σχηματισμού μιας αριστερής κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές, το ενδεχόμενο να κάνει αυτή η κυβέρνηση σημαντική στροφή από τις προγραμματικές θέσεις της Ατζέντας 2010 προς μια διαφορετική κατεύθυνση, είναι κατά την άποψή μου μάλλον περιορισμένο».