ΔΙΕΘΝΕΣ
28/07/2017 03:22 EEST | Updated 28/07/2017 03:43 EEST

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νέες κυρώσεις για Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα

Zach Gibson via Getty Images
WASHINGTON, DC - JULY 27: The U.S. Senate is pictured on July 27, 2017 in Washington, DC. Senate Republicans are working to pass a stripped-down, or 'skinny repeal' version of Obamacare reform, with elimination of the individual and employer mandates and the tax on medical devices being considered. (Photo by Zach Gibson/Getty Images)

Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την Πέμπτη νέες κυρώσεις για τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, παρά την αντίρρηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το συγκεκριμένο βήμα.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 98 ψήφους υπέρ και 2 κατά, και είχε σθεναρή υποστήριξη και από τα δύο κόμματα. Το επόμενο βήμα είναι να σταλεί στον Λευκό Οίκο για την υπογραφή ή το βέτο του προέδρου.

Το σχέδιο έχει εξοργίσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει υποσχεθεί αντίποινα.

Κυρώσεις και από την Ιαπωνία

Η Ιαπωνία θα προχωρήσει στην εφαρμογή επιπρόσθετων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, αναφορικά με το πυρηνικό και του πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιάπωνα υπουργού των Εξωτερικών, Φούμιο Κισίντα.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο μετά την επιτυχή διεξαγωγή της ψηφοφορίας στην Γερουσία των ΗΠΑ.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ επικαλέστηκαν μέσα στην εβδομάδα την υπηρεσία πληροφοριών του αμερικανικού Πενταγώνου (DIA) αναφέροντας ότι η Βόρεια Κορέα θα έχει αποκτήσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής, τον επόμενο χρόνο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)