ΔΙΕΘΝΕΣ
21/08/2017 10:13 EEST | Updated 22/08/2017 04:24 EEST

Ο ιδιοκτήτης του υποβρυχίου «Ναυτίλος» παραδέχτηκε ότι πέταξε στη θάλασσα το πτώμα της δημοσιογράφου Κιμ Βαλ

PETER THOMPSON via Getty Images
Allegedly Swedish journalist Kim Wall stands next to a man in the tower of the private submarine 'UC3 Nautilus' on August 10, 2017 in Copenhagen Harbor. Danish police said Sunday they searched a huge DIY submarine that sank last week in the hunt for the missing journalist who had been aboard before it sank, but no body was found. - / AFP PHOTO / Peter THOMPSON (Photo credit should read PETER THOMPSON/AFP/Getty Images)

Ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού υποβρυχίου Nautilus υποστηρίζει ότι πέταξε στη θάλασσα το πτώμα της Σουδέζας δημοσιογράφου που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις 11 Αυγούστου, ενώ έκανε ρεπορτάζ για την κατασκευή αυτού του σκάφους έξω από την Κοπεγχάγη.

Ο Πέτερ Μάντσεν αρχικά υποστήριζε ότι είχε αποβιβάσει τη δημοσιογράφο Κιμ Βαλ στο νησάκι Ρεφσχάλεν της Κοπεγχάγης, το βράδυ της 10ης Αυγούστου. Αφού συνελήφθη από την αστυνομία και κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, παραδέχτηκε τελικά ότι «έγινε ένα ατύχημα στο υποβρύχιο» με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η 30χρονη γυναίκα, εξήγησαν οι αστυνομικές αρχές σε ανακοίνωση που εξέδωσαν. Είπε μάλιστα ότι πέταξε το πτώμα στη θάλασσα, στον κόλπο του Κέγκε, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας της Δανίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η υπόθεση εκδικάζεται κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο η εκδοχή του Μάντσεν δημοσιοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος τόσο της υπεράσπισης, όσο και της εισαγγελίας.

Η Γουόλ εθεάθη τελευταία φορά στο υποβρύχιο του Μάντσεν τη νύχτα της 10ης Αυγούστου. Οι έρευνες για τον εντοπισμό της είναι σε εξέλιξη.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του πτώματος της νεαρής γυναίκας, στις οποίες συμμετέχουν ελικόπτερα, σκάφη και βατραχάνθρωποι, συνεχίστηκαν και σήμερα, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Στις 11 Αυγούστου οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι αναζητούσαν το υποβρύχιο UC3 Nautilus, μήκους 18 μέτρων που εξαφανίστηκε το βράδυ της προηγούμενης ημέρας στα στενά του Έρεσουντ, μεταξύ Δανίας και Σουηδίας. Την ίδια ημέρα, εντοπίστηκε το σκάφος, μισοβυθισμένο στον κόλπο του Κέγκε. Ο ιδιοκτήτης του σώθηκε, όμως η Βαλ δεν βρέθηκε πουθενά.

Η αστυνομία της Δανίας θεωρεί ότι ο Μάντσεν βύθισε σκόπιμα το υποβρύχιο για να χαθούν τα ίχνη της γυναίκας.

Η Κιμ Βαλ, που ήταν ανεξάρτητη δημοσιογράφος, συνεργαζόταν με τις εφημερίδες The Guardian και New York Times.

Ο Δανός εφευρέτης κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ωστόσο η αστυνομία λέει πως δεν μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες ακόμα.

Η εξαφάνιση της 30χρονης Βαλ, αναφέρθηκε από τον φίλο της, όταν δεν επέστρεψε από ένα ταξίδι με το υποβρύχιο που υποτίθεται πως θα ήταν σύντομο. Η ίδια έκανε έρευνα στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ για τον Μάντσεν και το 40 τόνων υποβρύχιό του, που κάποια στιγμή ήταν το μεγαλύτερο ιδιωτικό σκάφος του τύπου του.

Όπως αναφέρει το BBC, η αστυνομία θεωρεί ότι ο Μάντσεν – που διεσώθη και στη συνέχεια συνελήφθη- βύθισε ο ίδιος το υποβρύχιο. Αρχικά είχε πει πως άφησε την Κιμ Βαλ τη νύχτα της 10ης Αυγούστου, κοντά στο σημείο όπου είχαν συναντηθεί νωρίτερα, ωστόσο στη συνέχεια η αστυνομία ανέφερε πως άλλαξε την κατάθεσή του, η οποία δεν είχε δημοσιοποιηθεί τότε.

Sponsored Post