ΝΥ Times: «Ξήλωμα» της αμερικανικής κατασκοπείας στην Κίνα, λόγω «σφαγής» πληροφοριοδοτών της CIA

ΝΥ Times: «Ξήλωμα» της αμερικανικής κατασκοπείας στην Κίνα, λόγω «σφαγής» πληροφοριοδοτών της CIA
THEPALMER via Getty Images

H κινεζική κυβέρνηση συστηματικά «ξήλωσε» τις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις της CIA στην Κίνα από το 2010 και μετά, σκοτώνοντας ή φυλακίζοντας πολλές πηγές μέσα σε διάστημα δύο ετών και «σακατεύοντας» τις δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών στη χώρα για χρόνια αργότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.

Αμερικανοί νυν και πρώην αξιωματούχοι κάνουν λόγο για ένα από τα χειρότερα συμβάντα του είδους εδώ και δεκαετίες, που προκάλεσε συναγερμό στην Ουάσινγκτον και τις υπηρεσίες πληροφοριών, δημιουργώντας φόβους για διπλούς πράκτορες στη CIA. Άλλοι πίστευαν πως οι κινεζικές υπηρεσίες είχαν παραβιάσει το μυστικό σύστημα επικοινωνίας της CIA με τις πηγές της στο εξωτερικό- ένα ερώτημα το οποίο παραμένει αναπάντητο.

Ωστόσο, κανείς δεν αμφισβητεί την έκταση της ζημιάς: Από τα τέλη του 2010 μέχρι το 2012 σύμφωνα με Αμερικανούς πρώην αξιωματούχους, οι Κινέζοι σκότωσαν τουλάχιστον «μια ντουζίνα» από τις πηγές της CIA. Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους, ένας εξ αυτών πυροβολήθηκε μπροστά στους συναδέλφους του σε κυβερνητικό κτίριο, ως μήνυμα σε άλλους που ίσως συνεργάζονταν με τη CIA. Άλλοι φυλακίστηκαν. Συνολικά, οι κινεζικές υπηρεσίες σκότωσαν ή φυλάκισαν 18-20 από τις πηγές της CIA στην Κίνα, ανέφεραν στους NY Times ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, πρακτικά αχρηστεύοντας ένα δίκτυο που είχαν χρειαστεί χρόνια για να δημιουργηθεί- σε ένα συμβάν αντίστοιχο αυτών στη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία κατά τις προδοσίες των Άλντριχ Έιμς και Ρόμπερτ Χάνσεν, της CIA και του FBI αντίστοιχα, που αποκάλυπταν πληροφορίες στη Μόσχα για χρόνια.

Μέχρι το 2010, η CIA λάμβανε εξαιρετικής ποιότητας πληροφορίες από το εσωτερικό της κινεζικής κυβέρνησης, έχοντας στρατολογήσει πηγές μέσα στη γραφειοκρατία του Πεκίνου. Κάποιοι ήταν Κινέζοι πολίτες που είχαν χάσει την πίστη τους στην κυβέρνηση, λόγω της διαφθοράς στο εσωτερικό της. Ωστόσο, κατά τα τέλη του έτους οι πηγές άρχισαν να εξαφανίζονται, με αποτέλεσμα να αρχίσει κοινή έρευνα του FBI και της CIA. Οι απώλειες συνεχίστηκαν, και εν τέλει οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε πρώην πράκτορα ο οποίος είχε εργαστεί στο τμήμα της CIA που ασχολείται με την Κίνα, ωστόσο δεν συγκεντρώθηκαν επαρκή στοιχεία για τη σύλληψή του. Πλέον ο συγκεκριμένος Κινεζοαμερικανός ζει σε μια άλλη ασιατική χώρα, σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους, εγείροντας υποψίες πως κάτι κανονίστηκε από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών. Παρόλα αυτά, δεν δέχονται όλοι τη θεωρία περί διπλού πράκτορα/ «ποντικού» στην υπηρεσία, και αποδίδουν τις απώλειες σε αμερικανικά λάθη και απροσεξίες εν μέσω μιας περιόδου που οι Κινέζοι βελτιώνονταν όσον αφορά στην παρακολούθηση των αμερικανικών κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στη χώρα. Ο ίδιος, όπως αναφέρουν οι NY Times, αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία. Σημειώνεται πως το 2012 το FBI και το CIA προσπάθησαν να τον δελεάσουν για να γυρίσει στις ΗΠΑ, και πράκτορες τον ανέκριναν για τους λόγους που αποφάσισε να μείνει στην Ασία (αν και δεν είναι γνωστό αν τέθηκε το θέμα των γεγονότων στην Κίνα). Εν τέλει, γύρισε στην Ασία.

Το 2013, το FBI και η CIA έφτασαν στο συμπέρασμα πως το κινεζικό σερί επιτυχιών όσον αφορά στον εντοπισμό πρακτόρων της CIA είχε λάβει τέλος- είναι ασαφές πως έγινε αυτό- αλλά η ζημιά που είχε προκληθεί ήταν ήδη μεγάλη. Η αμερικανική υπηρεσία προσπαθεί να αναδημιουργήσει το δίκτυο κατασκόπων της στην Κίνα, σε μια δαπανηρή και χρονοβόρα προσπάθεια, της οποίας κάποια στιγμή ηγήθηκε ο πρώην επικεφαλής του Τμήματος Ανατολικής Ασίας. Πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είπε πως το συγκεκριμένο στέλεχος έχει ιδιαίτερους λόγους να είναι οργισμένο, καθώς είχε συνεργαστεί με τον φερόμενο διπλό πράκτορα και στρατολογήσει κάποιους από τους κατασκόπους στην Κίνα που τελικά εκτελέστηκαν.

Δημοφιλή