ΔΙΕΘΝΕΣ
29/10/2017 13:25 EET | Updated 29/10/2017 18:00 EET

Παραιτείται ο Μασούντ Μπαρζανί, πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν: Λέει ότι θα αποχωρήσει την 1η Νοεμβρίου

Anadolu Agency via Getty Images
SULAYMANIYAH, IRAQ - OCTOBER 15: Kurdish Regional Government (KRG) President Masoud Barzani and President of Iraq Fuad Masum (not seen) meet with Patriotic Union of Kurdistan (PUK) party and Kurdistan Democratic Party (KDP) politburo members at a hotel in Dokan district of Suleymaniyah in Iraq on October 15, 2017. (Photo by Feriq Ferec/Anadolu Agency/Getty Images)

Με τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί ανακοίνωσε κι επίσημα την παραίτησή του και υποστήριξε ότι κανείς εκτός της περιοχής των Κούρδων δεν στάθηκε στο πλευρό τους για να υποστηρίξει το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση.

Ο Μπαρζανί προέβη στο διάγγελμα αυτό αφού το κοινοβούλιο του Ιρακινού Κουρδιστάν ενέκρινε το αίτημά του να μην παραταθεί η θητεία του πέραν της 1ης Νοεμβρίου, στον απόηχο του δημοψηφίσματος που διεξήχθη με πρωτοβουλία του ίδιου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή από τη Βαγδάτη στρατιωτικών και οικονομικών αντίμετρων σε βάρος της κουρδικής επαρχίας.

«Τρία εκατομμύρια ψήφοι υπέρ της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν έγραψαν ιστορία και δεν μπορούν να εξαφανιστούν» είπε ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου.

«Κανείς δεν στάθηκε στο πλευρό μας παρά μόνο τα βουνά μας» υπογράμμισε.

Ο Μασούντ Μπαρζανί επέκρινε τις ΗΠΑ διότι επέτρεψαν τα άρματα μάχης Abrams που δόθηκαν στις ιρακινές δυνάμεις προκειμένου να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων. Ο ίδιος σημείωσε επιπλέον ότι αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε επιθέσεις που εξαπέλυσαν παραστρατιωτικές ομάδες με τη στήριξη του Ιράν.

«Χωρίς τη βοήθεια των Πεσμεργκά (των Κούρδων μαχητών), οι ιρακινές δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τη Μοσούλη από το Ισλαμικό Κράτος» τόνισε.

«Γιατί η Ουάσιγκτον θα ήθελε να τιμωρήσει το Κουρδιστάν;», διερωτήθηκε.

Ο Μπαρζανί είπε εξάλλου ότι οι υποστηρικτές του αντίπαλου Κούρδου ηγέτη Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος απεβίωσε στις αρχές Οκτωβρίου, είναι ένοχοι για «εσχάτη προδοσία» διότι παρέδωσαν την πόλη του Κιρκούκ στις ιρακινές δυνάμεις αμαχητί πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Κούρδος ηγέτης κατήγγειλε ότι οι επιχειρήσεις του Ιράκ εναντίον των Κούρδων μετά την 16η Οκτωβρίου και η άρνηση της ιρακινής κυβέρνησης για διάλογο επιβεβαιώνουν την άποψή του ότι «το Ιράκ δεν πιστεύει πλέον στα δικαιώματα των Κούρδων».

Το κοινοβούλιο της περιφέρειας, στην πρωτεύουσα Αρμπίλ, ενημερώθηκε νωρίτερα πως ο Μπαρζανί έστειλε επιστολή στην οποία δηλώνει ότι δεν θα παρατείνει τη θητεία του, ανέφερε το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του οποίου ηγείται.

«Αρνούμαι να συνεχίσω στη θέση του προέδρου της περιφέρειας μετά την 1η Νοεμβρίου», αναφέρει στην επιστολή του ο Μπαρζανί, σύμφωνα με ένα tweet του κόμματος. «Θα παραμείνω ως Πεσμεργκά (Κούρδος μαχητής)».

Κούρδος αξιωματούχος είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters το Σάββατο πως ο Μπαρζανί αποφάσισε να παραδώσει τον προεδρικό θώκο και να μην περιμένει μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών που είχαν οριστεί για την 1η Νοεμβρίου, αλλά τώρα έχουν αναβληθεί για οκτώ μήνες.

Η θητεία του 71χρονου Μπαρζανί, του πρώτου εκλεγμένου ηγέτη της αυτόνομης περιφέρειας, έληξε το 2013. Παρατάθηκε για δύο χρόνια από το κοινοβούλιο και εν συνεχεία παρέμεινε πρόεδρος χωρίς να διεξαχθούν εκλογές ή να ληφθεί επίσημη απόφαση μπροστά στο χάος που προκάλεσε η προέλαση του ISIS στο Ιράκ.

Η περιφέρεια, που διαθέτει εδώ και χρόνια ευρεία αυτονομία, βρίσκεται σε αναταραχή μετά τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τον περασμένο μήνα που προκάλεσε στρατιωτικά και οικονομικά αντίποινα από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ στη Βαγδάτη.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)