ΔΙΕΘΝΕΣ
21/12/2016 08:54 EET | Updated 21/12/2016 08:54 EET

Ύψους 16,8 δισ. δολαρίων ο προϋπολογισμός για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020

Reuters

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών του Τόκιο το 2020 αποκάλυψαν σήμερα Τετάρτη έναν προϋπολογισμό ύψους 16,8 δισ. δολαρίων για τους επόμενους θερινούς αγώνες και δεσμεύτηκαν να επιδιώξουν περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία ζητά μείωση των εξόδων.

Σε ανοικτή συνάντηση ομάδας εργασίας που περιλαμβάνει τη ΔΟΕ, οι διοργανωτές είπαν πως εκτιμούν το συνολικό κόστος μεταξύ 1,6 και 1,8 τρισ. γιεν (15-16,8 δισ. δολαρίων)- την πρώτη επίσημη εκτίμηση από τότε που κέρδισαν τους Αγώνες.

Σε προηγούμενη συνάντηση, περίπου τρεις εβδομάδες πριν, οι διοργανωτές είχαν πει ότι τα κόστη θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 2 τρισεκατομμύρια γεν- ένα επίπεδο που κρίθηκε πολύ υψηλό από τον αντιπρόεδρο της ΔΟΕ, Τζον Κόουτς.

«Χαιρόμαστε με την πρόοδο που συνεχίζουμε να κάνουμε» είπε σε βιντεοδιάσκεψη την Τετάρτη. Όπως σημείωσε, το μέρος του προϋπολογισμού που αντιστοιχεί στην οργανωτική επιτροπή, ύψους 4,7 δισ. δολαρίων, θα πληρωθεί όλο από σπόνσορες, χρηματοδότηση της ΔΟΕ και άλλα ιδιωτικά κεφάλαια, χωρίς κόστος για τους πολίτες- οπότε στην πραγματικότητα ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12,1 δισ. δολάρια.

Το Τόκιο κέρδισε τους Ολυμπιακούς σε μεγάλο βαθμό χάρη στη φήμη του περί αποδοτικότητας, αλλά οι διοργανωτές έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς οι εκτιμήσεις προϋπολογισμού φάνηκαν να ξεπερνούν κατά πολύ την εκτίμηση των 734 δισ. γεν κατά τη διαδικασία προσφορών.

Sponsored Post