Σε αναζήτηση αντισταθμιστικών παρεμβάσεων για ισοσκελισμό νέων μέτρων η κυβέρνηση. Τι θέλουν οι δανειστές

Σε αναζήτηση αντισταθμιστικών παρεμβάσεων για ισοσκελισμό νέων μέτρων η κυβέρνηση. Τι θέλουν οι δανειστές
Sooc

Λύσεις απεμπλοκής για την αξιολόγηση αναζητούν οι παράγοντες οι οποίοι επιθυμούν να μην υπάρξει ακόμα ένα θρίλερ στο Ελληνικό ζήτημα, ενώ ο χρόνος εξαντλείται και πληθαίνουν οι φωνές των απαισιόδοξων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και οι συζητήσεις σε επίσημο επίπεδο, αλλά κυρίως στο παρασκήνιο γίνονται με συγκεκριμένους όρους από κάθε πλευρά.

Με αυτά τα δεδομένα και με τον χρόνο να πιέζει αφόρητα προκειμένου να μην ξαναφουντώσει η Ελληνική κρίση, στην Κομισιόν αναζητούν συμβιβαστικές λύσεις οι οποίες θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν την αξιολόγηση. Ο χρόνος πλέον για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου δεν αρκεί. Το βάρος πέφτει στην προσπάθεια να συγκλίνουν όλες οι πλευρές προκειμένου τη Δευτέρα οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης να διαπιστώσουν ότι υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα που μετέφερε στην Κυβέρνηση ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη χθεσινή του επίσκεψη. Όπως είπε το Eurogroup μπορεί να θέσει τις παραμέτρους της συμφωνίας. «Με λίγη προσπάθεια από όλους, μπορούμε να τα καταφέρουμε», προσθέτοντας ωστόσο ότι «θέλω να δουν οι Έλληνες φως στο τούνελ της λιτότητας. Κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας. Πρέπει να υπάρξει ισορροπημένο σετ μεταρρυθμίσεων, για να είναι η ελληνική οικονομία ελκυστική. Η εμπιστοσύνη είναι σημαντική για την οικονομία. Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία».

Σημείο ισορροπίας

Στη βάση του «αμοιβαίου συμβιβασμού» η κυβέρνηση αναζητά τη «χρυσή τομή» προκειμένου από τη μια να κλείσει τη συμφωνία και ταυτόχρονα το νέο πακέτο να είναι πολιτικά διαχειρίσιμο στο εσωτερικό της χώρας και της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση επικρατεί η άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, το πακέτο της συμφωνίας θα πρέπει να περιέχει και αντισταθμιστικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα ισοσκελίσουν τον τελικό λογαριασμό των νέων μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο η διαπραγματευτική ομάδα επιμένει στη θεσμοθέτηση της «αναπτυξιακής ρήτρας», η οποία θα ακυρώνει τη λήψη επιπλέον μέτρων με αρνητικό δημοσιονομικό πρόσημο εάν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Στο τραπέζι παραμένει και η θεσμοθέτηση του «αντίστροφου κόφτη» ο οποίος θα μειώνει φόρους και συντελεστές τα επόμενα χρόνια.

Αυτές οι παρεμβάσεις θα προστεθούν ως αντιστάθμισμα στο νέο βαρύ πακέτο το οποίο θα περιλαμβάνει νέα μείωση αφορολόγητου, περικοπή και των τελευταίων φοροαπαλλαγών, κατάργηση κάποιων κοινωνικών επιδομάτων, κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες συντάξεις και βέβαιοι υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια.

Τα εμπόδια

Οι Ευρωπαίοι δανειστές έχοντας υιοθετήσει τις απαιτήσεις του Βερολίνου και ειδικότερα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ την παρουσία του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, έστω και στο ρόλο του τεχνικού συμβούλου. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο κ. Σόιμπλε επ ουδενί δεν θέλει να βρεθεί απολογούμενος μπροστά στην κοινοβουλευτική του ομάδα για αθέτηση της δέσμευσης που ο ίδιος είχε κάνει σχετικά με την παραμονή του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτό βέβαιοι δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Ταμείου για την άμεση διευθέτηση του Ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Ως εκ τούτου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υιοθετεί το δεύτερο σκέλος των απαιτήσεων του ΔΝΤ που έχει να κάνει με τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων προκειμένου να επιτευχθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία ο ίδιος ζητά εμμονικά από ΄την Ελλάδα στο πλαίσιο επίδειξης δύναμης στο εσωτερικό της χώρας τους. Τα αποτελέσματα αυτής της διελκυνστίδας αναμένεται να φανούν τα επόμενα 24ωρα και ειδικά μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Δημοφιλή