ΔΙΕΘΝΕΣ
26/05/2017 05:43 EEST | Updated 26/05/2017 05:44 EEST

Σόιμπλε: Πρέπει να ξεκινήσουμε διάλογο με τους μουσουλμάνους της Γερμανίας για τα όρια και τους κανόνες

JOHN THYS via Getty Images
German Finance Minister Wolfgang Schauble looks on before a session of the Economic and Financial Affairs, Council (Ecofin) with EU finance ministers on May 23, 2017 at the EU headquarters in Brussels. / AFP PHOTO / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Προφανώς και είναι γνωστός με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας – με την οποία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας- ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει περάσει και από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και από ηγετική θέση στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), έχει και ενεργό παρουσία στην Ευαγγελική Εκκλησία της Βάδης- Βυρτεμβέργης- και δεν φοβήθηκε να μιλήσει στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF) για το Ισλάμ, τη θρησκεία και τον διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, ως «στρατηγικό μυαλό» των χριστιανοδημοκρατών, ο Σόιμπλε είχε αποφανθεί πριν από πολλά χρόνια ότι «το Ισλάμ αποτελεί μέρος της Γερμανίας», πολύ πριν εκστομίσει τη φράση αυτή ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ. Θα προσυπέγραφε άραγε και σήμερα την ίδια διαπίστωση; «Πρόκειται απλώς για την παράθεση ενός γεγονότος, το οποίο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει» λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θεωρώ ότι η πολιτική πρέπει να αρχίζει πάντοτε με το να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα. Αυτή ήταν και η δική μου αφετηρία. Στη Γερμανία ζουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που ασπάζονται τον μουσουλμανισμό ή προέρχονται από τον μουσουλμανικό κόσμο, ώστε πρέπει να ξεκινήσουμε έναν διάλογο μαζί τους, αν θέλουμε να σεβόμαστε τη συνταγματική τάξη. Ένα διάλογο για να δούμε πώς θα ζήσουμε μαζί, πού υπάρχουν όρια, ποιοι είναι οι κανόνες».

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της DW, ο νομικός Σόιμπλε επιμένει στην αυστηρή τήρηση του Συντάγματος, αλλά και στο διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, επικαλούμενος μάλιστα την ευαγγελική ρήση «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Ο θρησκευόμενος Σόιμπλε ερωτάται για τα επίκαιρα διδάγματα που προκύπτουν από τη λουθηρανική μεταρρύθμιση για τις σχέσεις των θρησκειών. Και απαντά χωρίς να εξωραίζει τα πράγματα: «Από την ιστορία της Μεταρρύθμισης, μπορούμε πια να το πούμε αυτό εμείς οι προτεστάντες, μαθαίνουμε αν μη τι άλλο τι δεν πρέπει να κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η μετάβαση στη δημοκρατία, ο διαφωτισμός στην Ευρώπη και πολλές άλλες ιστορικές εξελίξεις οφείλουν πολλά στη Μεταρρύθμιση. Βλέπουμε όμως επίσης, ότι και η Μεταρρύθμιση έγινε από ανθρώπους, με τα θετικά και τα αρνητικά τους. Και ο ίδιος ο Λούθηρος είχε μία απίστευτη ιστορική συνεισφορά, αλλά και τρομερές παρεκτροπές. Μέσα στη ζωή είναι όλα αυτά».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πρόκειται να παραστεί στη συνάντηση της Ευαγγελικής Εκκλησίας στο Βερολίνο. Με αφορμή αυτήν, η καγκελάριος και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συναντήθηκαν στην ιστορική Πύλη του Βραδεμβούργου για μία δημόσια συζήτηση περί δημοκρατίας, ενώπιον 80.000 θεατών. Το σχόλιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ: «Κι εγώ εκτιμώ τον Μπαράκ Ομπάμα. Έχει μία εκπληκτική ικανότητα επικοινωνίας. Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί πραγματικά, όσο λίγοι, να ενθουσιάσει το ακροατήριό του. Και εδώ, για να σας το πω με όλη τη διπλωματική εγκράτεια, υπάρχει κάποια διαφορά με τον διάδοχό του. Υποθέτω ότι αν οι Γερμανοί μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα στον πρόεδρο Ομπάμα και στον διάδοχό του, θα διάλεγαν Ομπάμα με μεγάλη πλειοψηφία».

Sponsored Post