Πώς μπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς στον εντοπισμό του μυστηριώδους «Ένατου Πλανήτη»

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς στον εντοπισμό του μυστηριώδους «Ένατου Πλανήτη»
NASA

Το ερώτημα περί ύπαρξης ενός μυστηριώδους ένατου πλανήτη- «πλανήτη Χ» στο Ηλιακό Σύστημα είναι αρκετά παλιό- ωστόσο το ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί λόγω πρόσφατων επιστημονικών παρατηρήσεων και ερευνών που ενισχύουν σημαντικά τη συγκεκριμένη υπόθεση. Βεβαίως, για να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται πολλή δουλειά- και αστρονόμοι της NASA και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια- Μπέρκλεϊ ζητούν την βοήθεια του κοινού, τόσο για τον εντοπισμό του άγνωστου πλανήτη, όσο και άλλων άγνωστων ουρανίων σωμάτων.

Μέσω μιας νέας ιστοσελίδας, ονόματι Backyard Worlds: Planet 9, ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί τώρα να βοηθήσει στην αναζήτηση αντικειμένων πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα, κοιτώντας σύντομες «flipbook» ταινίες, που αποτελούνται από εικόνες που προέκυψαν χάρη στην αποστολή WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) της NASA. Ένα χλωμό φως που κινείται ανάμεσα σε άστρα μπορεί να είναι ένας νέος και μακρινός πλανήτης σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, ή κάποιο κοντινό άστρο.

Οι υπέρυθρες εικόνες του WISE καλύπτουν όλο τον ουρανό έξι φορές. Αυτό έχει επιτρέψει στους αστρονόμους να ερευνούν τις εικόνες αναζητώντας θαμπά λαμπερά αντικείμενα που αλλάζουν θέση με το πέρασμα του χρόνου, κάτι που σημαίνει πως βρίσκονται σχετικά κοντά στη Γη. Αντικείμενα που παράγουν τη δική τους θαμπή υπέρυθρη λάμψη πρέπει να είναι μεγάλοι πλανήτες, μεγέθους του Ποσειδώνα, ή καφέ νάνοι, που είναι λίγο μικρότεροι από άστρα.

Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Άαρον Μάισνερ (UC Berkeley) φυσικός που ειδικεύεται στην ανάλυση εικόνων του WISE, αυτοματοποίησε την όλη διαδικασία χρησιμοποιώντας υπολογιστές, αλλά παράλληλα του άρεσε πολύ η ιδέα του αστρονόμου Μαρκ Κούτσνερ να ζητηθεί από το κοινό να εξετάσει τα εκατομμύρια των εικόνων του WISE. Tο εγχείρημα άρχισε στις 15 Φεβρουαρίου.

«Οι αυτοματοποιημένες αναζητήσεις δεν λειτουργούν καλά σε κάποιες περιοχές του ουρανού...επειδή υπάρχουν πολλά άστρα, κάτι που μπερδεύει τον αλγόριθμο αναζήτησης» επισημαίνει ο Μάισνερ, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα μιας αυτόματης έρευνας του 5% των δεδομένων του WISE, η οποία δεν αποκάλυψε νέα αντικείμενα. Οι online εθελοντές, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να εντοπίζει την κίνηση, ίσως να είναι πιο τυχεροί, λέει ο ίδιος. «Το Backyard Worlds: Planet 9 έχει τη δυνατότητα να “ξεκλειδώσει” ανακαλύψεις που γίνονται μια φορά τον αιώνα, και είναι συναρπαστικό να σκέφτεται κανείς ότι θα μπορούσαν να γίνουν από έναν πολίτη- επιστήμονα (citizen-scientist)».

Όσον αφορά στην ύπαρξη ή όχι του Ένατου Πλανήτη, ο Μάισνερ θεωρεί πιο πιθανό τον εντοπισμό καφέ νάνων στη «γειτονιά» μας: Ενώ αυτός θα φαινόταν μπλε στις εικόνες, οι καφέ νάνοι θα φαίνονταν κόκκινοι και θα κινούνταν πιο αργά στον ουρανό.

Σημειώνεται πως οι εικόνες του WISE έχουν ήδη αποφέρει εντοπισμό εκατοντάδων προηγουμένως άγνωστων καφέ νάνων. Ο Μάισνερ ελπίζει πως η νέα αυτή αναζήτηση θα αποδώσει εντοπισμό ενός πιο κοντινού «γείτονα» του Ήλιου.

Δημοφιλή