Κατηγορούν τον Ζούκερμπεργκ πως μηνύει Χαβανέζους για να πάρει τη γη των προγόνων τους- τι απαντά

Κατηγορούν τον Ζούκερμπεργκ πως μηνύει Χαβανέζους για να πάρει τη γη των προγόνων τους- τι απαντά
Mark Zuckerberg, founder and chief executive officer of Facebook Inc., speaks during the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) 2016 CEO Summit in Lima, Peru, on Saturday, Nov. 19, 2016. APEC aims to create greater prosperity for the people of the Asia-Pacific by promoting balanced, inclusive, sustainable, innovative and secure growth and by accelerating regional economic integration. Photographer: Guillermo Gutierrez/Bloomberg via Getty Images
Mark Zuckerberg, founder and chief executive officer of Facebook Inc., speaks during the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) 2016 CEO Summit in Lima, Peru, on Saturday, Nov. 19, 2016. APEC aims to create greater prosperity for the people of the Asia-Pacific by promoting balanced, inclusive, sustainable, innovative and secure growth and by accelerating regional economic integration. Photographer: Guillermo Gutierrez/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Θύελλα στο Διαδίκτυο προκάλεσαν δημοσιεύματα από ΜΜΕ της Χαβάης, σύμφωνα με τα οποία ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, μηνύει κατοίκους νησιού της Χαβάης αποσκοπώντας να πάρει τη γη τους, έτσι ώστε να κάνει πλήρως δική του έκταση που αγόρασε.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Honolulu Star Advertiser, ο Ζούκερμπεργκ είχε πληρώσει περίπου 100 εκατομμύρια για μια αγροτική, παραθαλάσσια έκταση περίπου 2.800 στρεμμάτων στο Καουάι πριν από δύο χρόνια, με σκοπό να δημιουργήσει ένα εξωτικό «καταφύγιο» για την οικογένειά του- ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν ακριβώς «καταφύγιο».

Η έκτασή του βρίσκεται κοντά σε κάποιες μικρές εκτάσεις/ ακίνητα που ανήκουν σε οικογένειες των Καμαάινα, που έχουν το κατοχυρωμένο δικαίωμα να διέρχονται από τη γη του.

Τώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook προσπαθεί να «απομονώσει» το ακίνητό του, υποβάλλοντας σειρά μηνύσεων με σκοπό να εξαναγκαστούν οι οικογένειες αυτές να πουλήσουν τις εκτάσεις τους σε δημοπρασίες. Η συγκεκριμένη νομική διαδικασία, γνωστή ως «quiet title and partition» δεν είναι ασυνήθιστη στη Χαβάη, ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, ακόμη και με δικαστική εντολή και αποζημίωση, ο εξαναγκασμός ανθρώπων να πουλήσουν γη που ανήκει στις οικογένειές τους εδώ και γενεές προκαλεί αλγεινή εντύπωση, ειδικά όταν πίσω από αυτόν βρίσκεται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ζούκερμπεργκ υπέβαλε τις μηνύσεις σε βάρος μερικών εκατοντάδων ατόμων, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα είναι νεκροί (!), που έχουν κληρονομήσει ή κατείχαν κάποτε περιουσία στα αποκαλούμενα εδάφη Κουλεάνα, όπου η ιδιοκτησία σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καταγεγραμμένη. Ο όρος «εδάφη Κουλεάνα» αναφέρεται στις εκτάσεις που δόθηκαν σε πολίτες της Χαβάης μέσω του Kuleana Act (1850) που ακολούθησε το «Great Mahele», με το οποίο επετράπη από το βασίλειο της Χαβάης στους κατοίκους να κατέχουν δική τους γη. Πολύ συχνά, τέτοιες εκτάσεις (Κουλεάνα) περνούν αυτόματα στους κληρονόμους του πρώτου ιδιοκτήτη της γης, απουσία κληρονομιάς, και μετά στις ακόλουθες γενιές κληρονόμων. Ο άγραφος νόμος της Χαβάης επί της προκειμένης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επισημοποιηθούν οι νομικές αξιώσεις σε τέτοια περιουσία, ωστόσο η διαδικασία μπορεί να πάρει έκταση και να γίνει δαπανηρή.

Η όλη υπόθεση έχει κάνει τον γύρο των αμερικανικών και μη ΜΜΕ, που πολύ συχνά συνοδεύονται από καθόλου κολακευτικούς για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ τίτλους (από «Ο Ζούκερμπεργκ θέλει να πληρώσει ιθαγενείς Χαβανέζους για να τσακιστούν να φύγουν από την περιουσία του» του Mashable μέχρι το «Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μηνύει νεκρούς» του Gizmodo κ.α.). Ως εκ τούτου, ο ίδιος προέβη σε σχόλιο- απάντηση μέσω του δικού του λογαριασμού στο Facebook.

Όπως γράφει ο Ζούκερμπεργκ, επιθυμώντας να «ξεκαθαρίσει τα πράγματα», «έχουν κυκλοφορήσει κάποιες παραπλανητικές ιστορίες για τα σχέδιά μας στη Χαβάη...έκανα post τον προηγούμενο μήνα σχετικά με το πώς η Πρισίλα (η σύζυγός του) και εγώ αγοράσαμε κάποια γη στη Χαβάη. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα σπίτι στο νησί, και να βοηθήσουμε στη διατήρηση της άγριας πανίδας και της φυσικής ομορφιάς».

«Η γη αυτή αποτελείται από κάποια ακίνητα. Σε κάθε περίπτωση, συνεργαστήκαμε με τους ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου μέρους του κάθε ακινήτου και επιτύχαμε συμφωνία που οι ίδιοι θεωρούσαν πως ήταν δίκαιη και ήθελαν από μόνοι τους να κάνουν. Όπως και στις περισσότερες συναλλαγές, οι κάτοχοι των μεγαλύτερων τμημάτων έχουν το δικαίωμά τους να πουλήσουν τη γη τους αν θέλουν, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε πως και οι ιδιοκτήτες των μικρότερων τμημάτων θα πληρωθούν για αυτά. Στη Χαβάη αυτό γίνεται περίπλοκο. Κάποια στιγμή στην ιστορία της Χαβάης, στα μέσα του 19ου αιώνα, μικρές εκτάσεις δόθηκαν σε οικογένειες, που μετά από γενιές μπορεί να έχουν διανεμηθεί μεταξύ εκατοντάδων απογόνων. Δεν υπάρχουν πάντα ξεκάθαρα αρχεία, και σε πολλές περιπτώσεις απόγονοι που κατέχουν το 1/4% ή το 1% μιας έκτασης δεν το ξέρουν καν. Για να τους βρούμε όλους αυτούς, ώστε να τους πληρώσουμε αυτό που τους αντιστοιχεί, υποβάλαμε αυτό που αποκαλείται διαδικασία “quiet title”. Στους περισσότερους από αυτούς, θα δοθούν χρήματα για κάτι που ποτέ δεν ήξεραν ότι τους ανήκε. Κανείς δεν θα αναγκαστεί να φύγει από τη γη του. Συνεργαζόμαστε με έναν καθηγητή σπουδών Χαβάης και επί μακρόν μέλος αυτής της κοινότητας, που συμμετέχει στη διαδικασία μαζί μας. Είναι σημαντικό για εμάς να σεβόμαστε την ιστορία και τις παραδόσεις της Χαβάης».

Δημοφιλή