ΔΙΕΘΝΕΣ
01/04/2017 04:52 EEST | Updated 01/04/2017 04:52 EEST

Τουρκία: Τέλος στην απεργία πείνας του Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Umit Bektas / Reuters
A supporter holds a portrait of Selahattin Demirtas, detained leader of Turkey's pro-Kurdish opposition Peoples' Democratic Party (HDP) at a meeting at the Turkish parliament in Ankara, Turkey, November 8, 2016, in the absence of Demirtas and other HDP lawmakers who were jailed after refusing to give testimony in a probe linked to

Ο φυλακισμένος ηγέτης του σημαντικότερου κόμματος που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα της Τουρκίας ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι τερματίζει την απεργία πείνας που είχε αρχίσει το πρωί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις «απάνθρωπες» συνθήκες κράτησης, μετά την έναρξη διαλόγου με τη σωφρονιστική διοίκηση.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που παραμένει φυλακισμένος από τον Νοέμβριο, είχε ανακοινώσει την προηγουμένη ότι θα άρχιζε απεργία πείνας για να καταγγείλει τις «παράνομες και απάνθρωπες πρακτικές» στη φυλακή της Αδριανούπολης (Εντίρνε).

Ήδη πολλοί άλλοι φυλακισμένοι Κούρδοι είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας από την 25η Φεβρουαρίου, την οποία επίσης αποφάσισαν να τερματίσουν χθες, έπειτα από την έναρξη του διαλόγου και τις «υποσχέσεις» της διεύθυνσης της φυλακής ότι τα υπάρχοντα προβλήματα θα επιλυθούν, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που διένειμε το HDP και υπογράφεται από τους «πολιτικούς κρατούμενους» στη φυλακή της Αδριανούπολης.

Ο Ντεμίρτας δήλωσε «ευτυχής» χθες, με μια χωριστή ανακοίνωσή του, διότι η διαμαρτυρία αυτή είχε αποτέλεσμα να γίνουν «αμοιβαίες δεσμεύσεις με καλές προθέσεις».

Δεν δόθηκε καμιά λεπτομέρεια για το περιεχόμενο του διαλόγου αυτού.

Πέραν της Αδριανούπολης, φυλακισμένοι Κούρδοι άρχισαν το τελευταίο διάστημα απεργίες πείνας στις φυλακές της Σμύρνης, της Άγκυρας και του Βαν, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους.

Σύμφωνα με το HDP, περίπου εκατό «πολιτικοί κρατούμενοι» βρίσκονταν σε απεργία πείνας χθες, η κατάσταση της υγείας ορισμένων εκ των οποίων ήταν «κρίσιμη».

Ο Ντεμιρτάς κάλεσε τη διεύθυνση σωφρονιστικών καταστημάτων και τον υπουργό Δικαιοσύνης να αρχίσουν διάλογο στις φυλακές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη απεργίες πείνας.

Ο χαρισματικός ηγέτης του HDP είναι αντιμέτωπος με δεκάδες δικαστικές διώξεις.

Κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή 142 ετών κάθειρξης μόνο σε μία δίκη, στην οποία κατηγορείται ότι «διηύθυνε μια τρομοκρατική οργάνωση» και ότι ευθύνεται για τη διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Οι τουρκικές αρχές ερίζουν ότι το HDP αποτελεί μια πολιτική βιτρίνα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)