ΔΙΕΘΝΕΣ
08/10/2017 08:19 EEST | Updated 09/10/2017 08:16 EEST

Τουρκικά στρατεύματα μπήκαν στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας

Anadolu Agency via Getty Images
HATAY, TURKEY - OCTOBER 08: Turkish Army's armoured vehicles are seen at Reyhanli border due to the transition to Idlib, de-conflict zone, in Hatay, Turkey on October 08, 2017. (Photo by Cem Genco/Anadolu Agency/Getty Images)

Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα εισήλθαν στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας την Κυριακή, ανέφεραν ένας κάτοικος της περιοχής και ένας ντόπιος αντάρτης, λίγο αφού η Άγκυρα ανακοίνωσε μια επιχείρηση από αντάρτικες ομάδες στην περιοχή, την οποία ελέγχει η τζιχαντιστική συμμαχία Ταχρίρ Αλ Σαμ.

Και οι δύο πηγές ανέφεραν πως τα οχήματα κινήθηκαν συνοδευόμενα από την Ταχρίρ αλ Σαμ, με μαχητές της να παραμένουν κοντά της κατά μήκος του δρόμου. Ωστόσο, οι τζιχαντιστές και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ανταλλάξει πυρά νωρίτερα σε κοντινή περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία υλοποιεί την συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ρωσία και το Ιράν, για την μείωση της βίας στην επαρχία Ιντλίμπ, βορείως της Συρίας, με την σύμπραξη των μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

“Τώρα υλοποιούμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην Αστάνα για το Ιντλίμπ,” τόνισε ο Ερντογάν αναφερόμενος σε μια συμφωνία που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν. Ο ίδιος, είπε ότι αν η Τουρκία δεν αναλάμβανε δράση “βόμβες θα έπεφταν στις πόλεις μας. Οι προσπάθειες μας στο Ιντλίμπ συνεχίζονται, σε συνεργασία με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα την στιγμή αυτή,” δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματος AKP, στη Νικόπολη, δυτικά της Τουρκίας.

Photo gallery Τουρκία Ιντλίμπ See Gallery

Το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως Σύριοι αντάρτες υποστηριζόμενοι από τουρκικές δυνάμεις θα ξεκινούσαν επιχείρηση στην περιοχή,στην Ιντλίμπ, προειδοποιώντας πως η Τουρκία δεν θα επέτρεπε έναν «διάδρομο για τρομοκράτες» κοντά στα σύνορά της».

Η εισβολή λαμβάνει χώρα μετά από μια συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των συμμάχων του Σύριου προέδρου Άσαντ, τη Ρωσία και το Ιράν, για επιβολή μιας «ζώνης αποκλιμάκωσης» στην Ιντλίμπ και τις γύρω περιοχές για τη μείωση των πολεμικών συγκρούσεων εκεί. Η συμφωνία αυτή δεν περιελάμβανε την Ταχρίρ αλ Σαμ.

Οι μάρτυρες στους οποίους μίλησε το Reuters και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφεραν πως τουρκικές δυνα΄μεις και η Ταχρίρ Αλ Σαμ αντάλλαξαν πυρά κοντά στο χωριό Καφρ Λουσίν στην Ιντλίμπ. Της Ταχρίρ αλ Σαμ ηγείται το πρώην Μέτωπο Αλ Νόσρα, που ήταν το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία μέχρι και πέρυσι, όταν άλλαξε το όνομά της και έσπασε επίσημα τους δεσμούς της με τη διεθνή οργάνωση που είχε δημιουργήσει ο Οσάμα μπιν Λάντεν.