Πόσο έτοιμη είναι όντως η Βρετανία να πάει σε πόλεμο για το Γιβραλτάρ;

Πόσο έτοιμη είναι όντως η Βρετανία να πάει σε πόλεμο για το Γιβραλτάρ;
LONDON, ENGLAND - MARCH 07: The gun of HMS St Albans is pictured as the ship is moored in Canary Wharf on March 7, 2017 in London, England. HMS St Albans is a Type 23 frigate of the Royal Navy. In 2006 she took a six-month deployment to the Gulf region to protect the Iraqi oil platforms and patrol duties in the Gulf. Members of her female crew have been invited to 10 Downing Street to a reception for International Women's day hosted by the Prime Minister, Theresa May. (Photo by Carl Court/Getty Images)
LONDON, ENGLAND - MARCH 07: The gun of HMS St Albans is pictured as the ship is moored in Canary Wharf on March 7, 2017 in London, England. HMS St Albans is a Type 23 frigate of the Royal Navy. In 2006 she took a six-month deployment to the Gulf region to protect the Iraqi oil platforms and patrol duties in the Gulf. Members of her female crew have been invited to 10 Downing Street to a reception for International Women's day hosted by the Prime Minister, Theresa May. (Photo by Carl Court/Getty Images)
Carl Court via Getty Images

Συζητήσεις σχετικά με το αν μπορεί να συμβεί κάτι που θα αλλάξει το καθεστώς του Γιβραλτάρ έχει προκαλέσει το Brexit- και η συγκεκριμένη συζήτηση φαίνεται να απασχολεί όλο και περισσότερο τα βρετανικά ΜΜΕ: Με την ευκαιρία της επετείου της έναρξης του πολέμου των Φόκλαντς (2 Απριλίου 1982), πρώην αρχηγός των Συντηρητικών (του κόμματος της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι) εξέφρασε την άποψη πως η Μέι θα πήγαινε σε πόλεμο με την Ισπανία για το Γιβραλτάρ- μια δήλωσε που προκάλεσε αίσθηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσο εξωπραγματικό και αν φαίνεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, από τη στιγμή που τίθεται επί τάπητος, έστω και θεωρητικά, προκαλεί συζητήσεις- και αξίζει να εξεταστεί η άποψη ειδικών πάνω σε αυτό.

Σύμφωνα με απόψεις ειδικών, αυτή τη στιγμή το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας είναι σημαντικά πιο αδύναμο από ό,τι ήταν την περίοδο του Πολέμου των Φόκλαντς- ωστόσο, και πάλι θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικά πλήγματα εναντίον της Ισπανίας: Όπως είπε ο υποναύαρχος Κρις Πάρι, πρώην διευθυντής επιχειρησιακών δυνατοτήτων του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας, στη βρετανική Telegraph, η κυβέρνηση θα έπρεπε να προβεί στις πρέπουσες επενδύσεις στις βρετανικές στρατιωτικές δυνατότητες εάν θέλει να «λέει μεγάλα πράγματα» για το Γιβραλτάρ.

Όταν η Βρετανία αποφάσισε να κινηθεί για την ανακατάληψη των Φόκλαντς, που είχε καταλάβει η Αργεντινή το 1982, το Βασιλικό Ναυτικό δεν είχε κάτω από 127 πολεμικά πλοία, περιλαμβανομένων 60 αντιτορπιλικών και φρεγατών και πάνω από 10 πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια- καθώς και δύο μεγάλα σκάφη αμφίβιας επίθεσης και τρία αεροπλανοφόρα. Σήμερα, ο βρετανικός στόλος δεν έχει εν ενεργεία αεροπλανοφόρα, έχει μόνο επτά πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια, 13 φρεγάτες και έξι αντιτορπιλικά, από έναν συνολικό στόλο 33 το 2000.

Ακόμη, ο βρετανικός αμυντικός προϋπολογισμός ήταν γύρω στο 4% του ΑΕΠ τη δεκαετία του 1980 υπό τη Μάργκαρετ Θάτσερ, σε μια περίοδο που η οικονομία ήταν πολύ μικρότερο. Αυτή τη στιγμή είναι στο 2%.

Σε κάθε περίπτωση, ο υποναύαρχος Πέρι είπε πως δεν πιστεύει ότι οι παρούσες εντάσεις όντως θα μπορούσαν να προκαλέσουν πόλεμο. Αλλά όπως και να έχει, τονίζει πως «είμαστε πολύ λιγότερο ισχυροί από ό,τι ήμασταν στα Φόκλαντς και είμαστε λιγότερο βιώσιμοι σε βάθος χρόνου. Η δυνατότητά μας να επιβάλουμε το εθνικό συμφέρον με στρατιωτικά μέσα είναι σημαντικά μικρότερη. Οι δυνατότητές μας διεξαγωγής πολέμου έχουν μειωθεί σημαντικά μετά από χρόνια επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, και λόγω του ακατάλληλου τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται την άμυνα».

Ωστόσο, επέμεινε πως οι στρατιωτικές δυνατότητες της Βρετανίας είναι σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές της Ισπανίας, και, σε περίπτωση πολέμου, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι – ποιοτικά- τρεις φορές ισχυρότερο. «Θα μπορούσαμε να επικρατήσουμε επί της Ισπανίας μεσοπρόθεσμα και νομίζω ότι οι Αμερικανοί μάλλον θα μας υποστήριζαν, επίσης, Η Ισπανία θα έπρεπε να μάθει από την ιστορία ότι ποτέ δεν είναι καλή ιδέα να τα βάλει μαζί μας».

Σημειώνεται πως, παρόλα αυτά, μερικούς μήνες πριν, τον γύρο των βρετανικών ΜΜΕ είχαν κάνει αναφορές πως τα πολεμικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού ενδεχομένως να μείνουν χωρίς πυραύλους επιφανείας- επιφανείας (για χρήση εναντίον πλοίων) , κάτι που θα σήμαινε ότι θα βασίζονταν σε πυροβόλα για τις επιχειρήσεις τους, εξαιτίας των περικοπών (σημειώνεται πως τα πυροβόλα ως μέσο διεξαγωγής ναυτικού πολέμου- τουλάχιστον, μεταξύ σκαφών επιφανείας- έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα εδώ και δεκαετίες, καθώς έχουν αντικατασταθεί από κατευθυνόμενους πυραύλους).

Ωστόσο, υπό ναυπήγηση είναι τα δύο υπερσύγχρονα αεροπλανοφόρα κλάσης Queen Elizabeth, τα «HMS Queen Elizabeth» και «HMS Prince of Wales»- το πρώτο εκ των οποίων όμως δεν αναμένεται να είναι σε υπηρεσία πριν το 2020.

Πώς αντιδρούν στη Μαδρίτη

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις δήλωσε λίγο έκπληκτος για τον τόνο που υιοθετεί το Λονδίνο για το θέμα του Γιβραλτάρ και ζήτησε ηρεμία.

«Η ισπανική κυβέρνηση είναι λιγάκι έκπληκτη από τον τόνο των δηλώσεων που έρχονται από την Βρετανία, μία χώρα γνωστή για την αυτοκυριαρχία της», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Μαδρίτη.

Σημειώνεται πως στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυριαρχία του Γιβραλτάρ παραμένει αμετάβλητη και δεν μπορεί να μεταβληθεί χωρίς τη συγκατάθεση του Ηνωμένου Βασιλείου και του ίδιου του Γιβραλτάρ.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται προς τη χορήγηση στην Ισπανία δικαιώματος βέτο απέναντι στη διαμόρφωση του καθεστώτος των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων του Γιβραλτάρ με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ Φάμπιαν Πικάρντο έσπευσε επίσης να ζητήσει από την ΕΕ να αποσύρει από το προσχέδιο του οδικού χάρτη για τις διαπραγματεύσεις του Brexit την αναφορά στο Γιβραλτάρ.

«Η αφαίρεση της αναφοράς στο Γιβραλτάρ θα ήταν ένδειξη καλής πίστης και καλής θέλησης», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Reuters.

Δημοφιλή