ΔΙΕΘΝΕΣ
15/11/2017 02:34 EET | Updated 15/11/2017 09:14 EET

Ζιμπάμπουε: Ο στρατός πήρε τον έλεγχο «για να σταματήσει εγκληματίες». «Ασφαλής» ο πρόεδρος Μουγκάμπε

Reuters

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσαν ότι ανέλαβαν την εξουσία σε μια στοχευμένη επίθεση εναντίον «εγκληματιών» γύρω από τον πρόεδρο Μουγκάμπε, που προκαλούσαν κοινωνικά και οικονομικά δεινά, ωστόσο αρνούνται ότι πρόκειται για πραξικόπημα και διαβεβαιώνουν ότι ο 93χρονος ηγέτης και η οικογένειά του «είναι ασφαλείς». Ο ίδιος ο Μουγκάμπε μίλησε με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, και του είπε πως ήταν υπό κατ'οίκον περιορισμό, αλλά καλά. Ωστόσο, πυρά βαρέων όπλων και πυροβολικού ακούγονταν από το βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας, Χαράρε.

Στρατιώτες και τεθωρακισμένα μπλόκαραν τους δρόμους που οδηγούν στις κύριες υπηρεσίες της κυβέρνησης, στο κοινοβούλιο και στα δικαστήρια στο κέντρο της Χαράρε, δήλωσε μάρτυρας του Reuters την Τετάρτη.

«Στοχεύουμε μόνο εγκληματίες γύρω του που διαπράττουν εγκλήματα τα οποία προκαλούν κοινωνικά και οικονομικά δεινά στη χώρα, προκειμένου να τους φέρουμε ενώπιον της Δικαιοσύνης» είπε ο στρατηγός Μόγιο στην εθνική τηλεόραση. «Μόλις ολοκληρώσουμε την αποστολή μας, αναμένουμε η κατάσταση να επιστρέψει στην κανονικότητα».

Οι ένοπλες δυνάμεις έθεσαν υπό περιορισμό τον υπουργό Οικονομικών Ιγκνάτιους Τσόμπο, ανέφερε κυβερνητική πηγή. Ο Τσόμπο ήταν ηγετικό στέλεχος της αποκαλούμενης φράξιας «G40» του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF, του οποίου ηγείται η σύζυγος του Μουγκάμπε, Γκρέις, που επιδιώκει να διαδεχτεί τον πρόεδρο. Σημειώνεται ότι ο Μουγκάμπε απομάκρυνε από τη θέση του τον αναπληρωτή του, Έμερσον Μνανγκάγκουα, χάριν της συζύγου του.

Το αντιπολιτευτικό Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής (MDC) τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής επιστροφής στην συνταγματική δημοκρατία. Παράλληλα, το MDC εκφράζει την ελπίδα ότι η παρέμβαση του στρατού θα οδηγήσει «στην εδραίωση ενός σταθερού, δημοκρατικού και προοδευτικού κράτους».

Στρατιώτες αναπτύχθηκαν ανά την πρωτεύουσα την Τρίτη και κατέλαβαν το κρατικό κανάλι αφού το ZANU-PF του Μουγκάμπε κατηγόρησε τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων για προδοσία, πυροδοτώντας εικασίες περί πραξικοπήματος.

Μόλις 24 ώρες αφού ο στρατηγός Κονσταντίνο Τσιουένγκα απείλησε με παρέμβαση με στόχο να σταματήσει την εκκαθάριση των συμμάχων του στο ZANU-PF, δημοσιογράφος του Reuters είδε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στους κύριους δρόμους γύρω από την πρωτεύουσα.

Δύο ώρες μετά, στρατιώτες κατέλαβαν τα γραφεία του ZBC, κρατικού καναλιού και βασικού φερεφώνου του Μουγκάμπε, και διέταξαν το προσωπικό να αποχωρήσει. Λίγο αργότερα σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις, ανέφεραν μάρτυρες του Reuters.

Σημειώνεται πως ο Μουγκάμπε, ο «μεγάλος γέρος» της αφρικανικής πολιτικής, ηγείται της Ζιμπάμπουε εδώ και 37 χρόνια.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα λάβουν χώρα αντισυνταγματικές αλλαγές κυβέρνησης στη Ζιμπάμπουε, καλώντας επίσης την κυβέρνηση της χώρας και τον στρατό να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους. Παράλληλα τόνισε πως η Κοινότητα Ανάπτυξης Νότιας Αφρικής είναι έτοιμη να συνδράμει.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)