ΚΟΙΝΩΝΙΑ
09/06/2017 06:52 EEST | Updated 09/06/2017 06:52 EEST

Φωτό της Κολομβιανής γυναίκας-μυστήριο έχει η ΕΛ.ΑΣ.: Προσποιήθηκε την ασθενή στον Άγιο Σάββα

romkaz via Getty Images

Φωτογραφία της Κολομβιανής γυναίκα-«μυστήριο» έχουν στην κατοχή τους οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής που ερευνούν την πολύκροτη υπόθεση αφαίρεσης ιατρικού εξοπλισμού από τέσσερα νοσοκομεία της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», πρόκειται για μία θολή φωτογραφία που ελήφθη στις 20 Μαΐου 2017 από κάμερες ασφαλείας σε σταθμό διοδίων, κατά τη μετακίνηση των τεσσάρων μελών του κυκλώματος από την Αθήνα στη Λαμία, όπου συνέχισαν τις επιθέσεις τους μετά την εισβολή στον Άγιο Σάββα. Μέσα στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο επέβαιναν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τέσσερα άτομα. Από αυτά τα τρία ταυτοποιήθηκαν, συγκεκριμένα τρεις άνδρες ηλικίας 20, 37 και 50 ετών, ενώ μυστήριο παραμένει η ταυτότητα της γυναίκας που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η Κολομβιανή προσποιήθηκε την ασθενή στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, λίγα 24ωρα πριν την επίθεση της 15ης Μαΐου που είχε ως αποτέλεσμα να κλαπεί εξοπλισμός αξίας 500.000 ευρώ. Η Κολομβιανή, η οποία παρείχε όλες τις πληροφορίες (ενδεχομένως και φωτογραφίες) για τους χώρους του νοσοκομείου στους συνεργούς της, εμφανίστηκε στον Άγιο Σάββα με πλαστό πορτογαλικό διαβατήριο. Στους χώρους όπου κινήθηκε δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας και έτσι οι αστυνομικοί δεν έχουν εικόνα από την παραμονή της εκεί.

Η φωτογραφία από το σταθμό διοδίων είναι σημαντική διότι δείχνει ότι πιθανότατα η γυναίκα είχε συμμετοχή και στις υπόλοιπες επιθέσεις στα νοσοκομεία της Λαμίας, του Βόλου και της Λάρισας.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συλλέξει οι Έλληνες αστυνομικοί από συναδέλφους τους στη Μπογκοτά, προκύπτει ότι η συμμορία αριθμεί συνολικά έξι άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα ήρθαν στην Ελλάδα. Από τα έξι άτομα, τα δύο είναι γυναίκες. Η μία έφτασε μαζί με τους συνεργούς της στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 11 Μαΐου, ενώ η δεύτερη έμεινε στην Κολομβία αναλαμβάνοντας την παραλαβή των δεμάτων με τον κλεμμένο ιατρικό εξοπλισμό.

Πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται να διαδραμάτιζε ο 50χρονος Κολομβιανός που ταυτοποιήθηκε από τις ελληνικές Αρχές, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για κλοπή και πιθανότατα συμμετείχε και σε παλιότερη επίθεση που είχε γίνει σε νοσοκομείο της Γαλλίας. Οι Αρχές της Μπογκοτά ενημέρωσαν τους Έλληνες αξιωματικούς ότι -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους- οι κλοπές στην Ελλάδα έγιναν κατ’ εντολή καρτέλ ναρκωτικών από την Κολομβία, που χρειάζονταν τα ενδοσκόπια για να ελέγχουν τα μέλη των κυκλωμάτων τους και να μην μπορεί κανείς που εργάζεται για τα καρτέλ να κλέβει ναρκωτικά με τη μέθοδο της κατάποσης.

Τα μέλη της συμμορίας, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, εγκατέλειψαν αεροπορικώς την Ελλάδα στις 25 Μαΐου. Έφτασαν στην Κολομβία και από εκεί εκτιμάται ότι διέφυγαν είτε στη Βενεζουέλα είτε στην Ισπανία. Η δικογραφία σε βάρος τους δεν θα διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη μέχρι να ολοκληρωθεί η αλληλογραφία με τις Αρχές της Μπογκοτά. Η ΕΛ.ΑΣ. έστειλε φωτογραφίες των δραστών στην Κολομβία, προκειμένου να γίνει και οπτική ταυτοποίηση των διαρρηκτών.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος