ΚΟΙΝΩΝΙΑ
06/12/2016 08:06 EET | Updated 06/12/2016 08:06 EET

Οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: Εκδηλώσεις μνήμης και συγκεντρώσεις

eurokinissi

Σειρά εκδηλώσεων μνήμης και συγκεντρώσεων έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, σχετικά με τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τον φόνο του 16χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια το 2008.

Μαθητές και μαθητικές οργανώσεις καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι έδωσαν ραντεβού στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ συλλογικότητες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και οργανώσεις της αριστεράς καλούν σε διαδηλώσεις στις 5 και στις 6 το απόγευμα, αντίστοιχα, με αφετηρία τα Προπύλαια.

Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί επίσης στις 9 το βράδυ στον τόπο όπου έπεσε νεκρός ο 16χρονος.

Εκδηλώσεις μνήμης και πορείες έχουν προγραμματιστεί από μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ρόδο, Καλαμάτα και Καβάλα.

 Με εντολή της ΕΛΑΣ θα κλείσει στις 3 μετά το μεσημέρι ο σταθμός «Πανεπιστήμιο» και στις 4.30 το απόγευμα ο σταθμός «Σύνταγμα». Λόγω των διαδηλώσεων, από το πρωί ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ επί ποδός βρίσκονται 3.000 αστυνομικοί.

Το χρονικό

Κατά τις 9 το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος σκοτώθηκε από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος συνοδευόταν από τον Βασίλη Σαραλιώτη.Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά.

Ακολούθησαν ταραχές σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο την Αθήνα, οι οποίες έλαβαν τόσο μεγάλη έκταση ώστε να χαρακτηριστούν από μερίδα του Τύπου και κόμματα ως εξέγερση. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα.

Η κηδεία του έγινε την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια, καθώς κρίθηκε πρωτόδικα ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, ενώ ο συγκατηγορούμενος, Β. Σαραλιώτης, είχε καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη και αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το 2012.