Ισχυρός σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ νότια της Λέσβου. Μια νεκρή

Ισχυρός σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ νότια της Λέσβου. Μια νεκρή
Eurokinissi

Τραγική κατάληξη είχε μια 43χρονη γυναίκα στη Βρίσα της Λέσβου, η οποία είχε εγκλωβιστεί στα ερείπια που άφησε πίσω του ο σεισμός που χτύπησε το νησί, αργά το μεσημέρι της Δευτέρας.

Όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, η άτυχη γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή.

Η ανεύρεση της 43χρονης γυναίκας έγινε από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούσαν στο σημείο.

Νωρίτερα, μια άλλη γυναίκα απεγκλωβίστηκε από την πυροσβεστική και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λέσβου, ενώ επίσης ένας άνδρας απεγκλωβίστηκε από σπίτι με τη βοήθεια περίοικων του χωριού των περίπου 800 κατοίκων.

Εκκενώθηκε το χωριό Βρίσα

Η κατάσταση των σπιτιών του χωριού, που καταγράφεται και η μεγαλύτερη καταστροφή, είναι ιδιαιτέρως κακή και έτσι το βράδυ αποφασίστηκε η εκκένωση της Βρίσας. Οι κάτοικοι θα περάσουν το βράδυ σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων, σε άλλα μέρη του νησιού, σε ξενοδοχείο των Βατερών όπου μεταφέρθηκαν κυρίως υπερήλικες και στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από το στρατό.

Αργά το βράδυ, στο γήπεδο του Πολιχνίτου έγινε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης υπό τον αναπλητρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Από το πρωί της Τρίτης το «στρατηγείο» των εμπλεκόμενων φορέων και των ειδικών επιστημόνων θα λειτουργεί στη γενική γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Σκηνές και νερό από το κέντρο υποδοχής προσφύγων

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, με εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, διατέθηκαν από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της νότιας Λέσβου συνολικά 40 σκηνές των 10 ατόμων η μία και 2.000 μπουκάλια νερό.

Ο σεισμός

Ο ισχυρός σεισμός, εκτιμώμενης ισχύος άνω των 6 Ρίχτερ -6,1, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο- σημειώθηκε νότια της Λέσβου (στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου), στις 15:28 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ, άρα ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός και ως εκ τούτου αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί.Κοντά στο σημείο ακολούθησε μετασεισμός γύρω στα 4,6 Ρίχτερ, στις 15:35, καθώς και άλλες, μικρότερες δονήσεις.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μετασεισμική δραστηριότητα θα είναι έντονη.Βέβαιος ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Είπε όμως ότι είναι εξίσου βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί ορισμένοι από τους οποίους θα είναι αρκετά ισχυροί και θα δημιουργήσουν ενδεχομένως προβλήματα σε ήδη καταπονημένα κτίρια και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

«Ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρίσα»

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού έκανε λόγο το απόγευμα, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Έκτακτων Αναγκών του Δήμου Λέσβου Νίκος Καρασάββας, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει πως το μισό χωριό έχει μεγάλες ζημιές και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα» σημείωσε.

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τα ερείπια στη Βρίσα μετά τον σεισμό, που ανέβασε ο κάτοικος Λέσβου, Αποστόλης Παρασκευόπουλος.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση στο Β.Α. Αιγαίο», αναφέρει σε μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε με την σειρά του την εξής ανάρτηση στο twitter: «Η προσοχή μας είναι στραμμένη στους πολίτες της Λέσβου που δοκιμάζονται. Είμαστε κοντά τους. Επιτελείο του κόμματος μεταβαίνει εκεί».

Στη Λέσβο κλιμάκιο της «Κτηριακές Υποδομές ΑΕ»

Η «Κτηριακές Υποδομές ΑΕ» προχώρησε ήδη στην αποστολή ειδικού κλιμακίου μηχανικών της στη Λέσβο, κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το κλιμάκιο θα προχωρήσει σε αυτοψίες και καταγραφή ζημιών από τον σεισμό, στα σχολικά και νοσηλευτικά κτήρια του νησιού.

Τραυματίες

Όπως δήλωσε νωρίτερα η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου υπάρχουν περίπου 10 τραυματίες.

Όπως είπε επίσης ο Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρίσας, «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αυτό αφορά τα παλιά σπίτια του χωριού, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημίες.

Σύμφωνα με τον κ. Πανσεληνά, οι περίπου 800 κάτοικοι βρίσκονται εκτός χωριού, ενώ έχουν φτάσει στην περιοχή τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής και οχήματα της περιφέρειας Βορείου Αιγίου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Ζημιές σε παλιά βιομηχανικά κτίρια

Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα». Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της βιομηχανικής καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου.

Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης.

O σεισμός έγινε αισθητός και στη Χίο, ωστόσο, σύμφωνα με το politischios.gr, δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές στο νησί, ούτε στα Ψαρά και στις Οινούσες. Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σε περιοχές της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και οι γύρω επαρχίες.

Δημοφιλή