Σύλληψη για την κλοπή των αποτυπωμάτων από τις αρχαιότερες πατημασιές του ανθρώπου στην Κρήτη

Σύλληψη για την κλοπή των αποτυπωμάτων από τις αρχαιότερες πατημασιές του ανθρώπου στην Κρήτη
Eurokinissi

Εξιχνιάστηκε από την αστυνομία η υπόθεση κλοπής των τμημάτων των θεωρούμενων αρχαιότερων αποτυπωμάτων προγόνου του ανθρώπου από αρχαιολογικό χώρο στην Κίσσαμο Χανίων και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 55χρονου ημεδαπού, για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε ύστερα από καταγγελία υπαλλήλου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σύμφωνα με την οποία άγνωστος αφαίρεσε τμήματα από επιφάνεια βράχου, που φέρουν τα συγκεκριμένα αποτυπώματα βάδισης.

Σε έρευνα το απόγευμα της Πέμπτης στην οικία του 55χρονου σε περιοχή του Δήμου Κισσάμου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο τμήματα πλάκας. Ο 55χρονος εντοπίστηκε το πρωί της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Χαριλάου Θεσσαλονίκης, όπου εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς, τους υπέδειξε αγροτική περιοχή, στην οποία βρέθηκαν κρυμμένα και κατασχέθηκαν έξι τμήματα πλάκας, τα οποία μετέφερε από τα Χανιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του zarpanews.gr, ο 55χρονος είναι κάτοικος Κισσάμου, καθηγητής λυκείου στο επάγγελμα

Σημειώνεται πως στις 31/8/2017 δημοσιεύθηκαν από περιοδικό του οίκου Elsevier τα αποτελέσματα της μελέτης απολιθωμένων ευρημάτων από την περιοχή Καστελίου Χανίων τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση την επικρατούσα θεώρηση για την πορεία εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, όπως έγραφε ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Σε αυτή επισημαίνεται πως τα ίχνη δίποδης βάδισης που είχαν βρεθεί τυχαία το 2002 από τον Πολωνό Παλαιοντολόγο Gerard Gierlinski άρχισαν να μελετούνται συστηματικά από τον μαθητή του Grzegorz Niedzwiedzki το 2010 οπότε και διαπιστώθηκε ότι μάλλον ανήκουν σε πρόγονο του ανθρώπου.

Η πολυεθνική ερευνητική ομάδα που συστάθηκε στη συνέχεια από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας μελέτησε τα ίχνη και πιστοποίησε ότι πρόκειται για δίποδη βάδιση κάποιου άγνωστου προγονικού είδους του ανθρώπου που δημιουργήθηκε πριν από 5,7 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που τα κατατάσσει ως τα παλιότερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Έτσι, συνεχίζει η ανακοίνωση του Μουσείου, αμφισβητείται η θεωρία ότι προγονικές μορφές του σύγχρονου ανθρώπου, που ως γνωστό εμφανίστηκαν στην Αφρική πριν από 6 με 7 περίπου εκατομμύρια χρόνια, εξαπλώθηκαν στις άλλες ηπείρους πολύ πιο πρόσφατα (τα τελευταία 2 εκατομμύρια χρόνια). Τα δεδομένα από το Καστέλι υποστηρίζονται και από τη σχετικά πρόσφατα τοποθέτηση ίδιας ηλικίας απολιθωμάτων του είδους του Graecopithecus, που βρέθηκαν στη βόρεια Ελλάδα και Βουλγαρία, στα προγονικά είδη του ανθρώπου και όχι των πιθήκων όπως πιστεύαμε παλιά.

Δημοφιλή