Πώς θα είστε πιο πειστικός απέναντι στους άλλους όταν προσπαθείτε να εξηγήσετε κάτι

Πώς θα είστε πιο πειστικός απέναντι στους άλλους όταν προσπαθείτε να εξηγήσετε κάτι
New Jersey
SelectStock via Getty Images
New Jersey

Σίγουρα οι γιορτές δεν είναι μια περίοδος που ενδείκνυται για έντονες διαφωνίες και συζητήσεις, ωστόσο πάντα είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς κάποια πράγματα παραπάνω σχετικά με το πώς μπορεί να είναι πιο πειστικός απέναντι στον συνομιλητή του.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Business Insider, τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια που δημοσιεύτηκε στο Cognition οδηγούν στο συμπέρασμα πως, αν θέλετε να πείσετε κάποιον πως η εκδοχή/ εξήγησή σας για κάτι είναι η καλύτερη, τότε είναι καλή ιδέα να ρίξετε στο «μείγμα» της επιχειρηματολογίας/ «αγόρευσής» σας κάποιες ακριβείς μεν, άχρηστες δε, πληροφορίες, από ένα «στιβαρό» και αξιοσέβαστο επιστημονικό πεδίο (το οποίο σχετίζεται με το αντικείμενο της συζήτησης). Γενικά, το συμπέρασμα είναι πως όταν κάποιος χρησιμοποιεί επιπλέον πληροφορίες από ένα επιστημονικό πεδίο το οποίο χαίρει μεγάλης εκτίμησης, η εξήγηση την οποία δίνει σε κάτι φαίνεται πιο αξιόπιστη.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τα ευρήματα αυτά συνάδουν με διάφορα εμπειρικά «συμπεράσματα»/ εντυπώσεις στα οποία λίγο πολύ έχουμε καταλήξει όλοι, όπως ότι οι πιο μακροσκελείς εξηγήσεις είναι καλύτερες από τις συντομότερες, και ότι προτιμούμε τις εξηγήσεις που υποδεικνύουν έναν σκοπό ή αίτιο για το οποίο συμβαίνουν τα πράγματα, ακόμα και αν αυτό δεν βοηθά στην κατανόηση ενός φαινομένου.

Πέρα από τα άλλα συμπεράσματα για αυτήν την έρευνα, διαπιστώθηκε πως οι συμμετέχοντες σε αυτήν εμπιστεύονταν την ψυχολογία (ως επιστήμη) λιγότερο, ενώ η νευροεπιστήμη θεωρείται πιο «αξιοσέβαστη» από άλλες, πιο θεμελιώδεις επιστήμες, όπως η βιολογία, η χημεία και η φυσική). Επίσης, οι άνθρωποι που τα κατάφερναν καλύτερα στον λογικό τρόπο σκέψης (δηλ εν αντιθέσει με αυτούς που δίνουν περισσότερη σημασία σε συναισθηματισμούς και ρητορείες) ήταν καλύτεροι στην ακριβή αξιολόγηση μιας εξήγησης - δηλαδή έδιναν λιγότερη σημασία στις άσχετες πληροφορίες. Ακόμη, αυτοί που είχαν γνώσεις περί επιστήμης ήταν καλύτεροι στο να διακρίνουν μια καλή εξήγηση από μια κακή.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα ακούσετε ή θα διαβάσετε μια εξήγηση για κάτι, προσέξτε εάν αυτός που τη δίνει, παρέχει κάποιες άσχετες επιστημονικές πληροφορίες- ή, εάν θέλετε εσείς να το κάνετε, δοκιμάστε να πετάξετε μέσα κάποια επιστημονικά στοιχεία. Αρκεί να τα πάρετε από επιστήμες άλλες από την ψυχολογία.