ΔΙΕΘΝΕΣ
25/11/2016 06:16 EET | Updated 25/11/2016 07:34 EET

Ερντογάν: Θα «ανοίξουμε τις πύλες» για την Ευρώπη στους μετανάστες αν μας πιέσει η ΕΕ

ASSOCIATED PRESS
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses an annual economy and trade meeting of the Organization for Islamic Cooperation in Istanbul, Wednesday, Nov. 23, 2016. Erdogan declared Wednesday that an upcoming vote in the European Parliament on whether to freeze membership talks with Turkey is of

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε την Παρασκευή πως η Τουρκία θα μπορούσε να «ανοίξει τις πύλες» για την Ευρώπη στους μετανάστες εάν η ΕΕ την πιέσει πολύ, μία ημέρα αφού στο Ευρωκοινοβούλιο υπερψηφίστηκε πρόταση προσωρινής παύσης των συνομιλιών με την Άγκυρα.

«Αν πάτε παραπέρα, οι πύλες των συνόρων θα ανοίξουν. Ούτε εγώ ούτε ο λαός μου θα επηρεαστούμε από αυτές τις στεγνές απειλές. Δεν θα είχε σημασία ακόμα και αν όλοι σας εγκρίνατε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου» δήλωσε σε συνάντηση για τα δικαιώματα των γυναικών στην Κωνσταντινούπολη, σε σχόλια που μεταδόθηκαν ζωντανά.

«Όταν 50.000 μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο συνοριακό πέρασμα του Καπίκουλε (στα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα) φωνάξατε βοήθεια. Αρχίσατε να αναρωτιέστε: "Τι θα κάνουμε εάν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορά της;". Ακούστε με καλά. Εάν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν επίσης είπε πως μια αμφιλεγόμενη πρόταση νόμου για θα επέτρεπε σε άνδρες που έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση να αποφύγουν την ποινή δεν είχε ετοιμαστεί προσεκτικά, συμπληρώνοντας ότι πιστεύει πως το θέμα θα επιστρέψει στη Βουλή, με ευρύτερη ομοφωνία.

Αν είχε περάσει η πρόταση αυτή, θα επέτρεπε την αναβολή επ'αόριστον σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης άνευ «βίας, απειλής ή παραπλάνησης», αν ο δράστης παντρευόταν το θύμα.

(με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post