Αλλαγή στάσης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018

Αλλαγή στάσης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018
Sooc

Αλλαγή στάσης αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2018 από την πλευρά των Ευρωπαϊκών Θεσμών, διαπιστώνουν κυβερνητικά στελέχη. «Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελληνική Οικονομία είναι πολύ θετικό» αναφέρει στη HuffPost Greece κυβερνητικός αξιωματούχος και συμπληρώνει «όλες οι πλευρές θέλουν να υπάρξουν θετικά νέα έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».

Αυτό αποτυπώνεται και από τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους πολύ δύσκολους στόχους του 2018. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι συνδυαστικά οι προβλέψεις της Κομισιόν για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς μαζί με την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, δείχνουν την πεποίθηση των Ευρωπαίων ότι η Ελληνική Οικονομία «πέρασε τον κάβο».

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η επίτευξη του δύσκολου αυτού συνδυασμού έχει να κάνει με τη βραχυπρόθεσμη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης τους χρέους, τη διατήρηση των αυστηρών δημοσιονομικών πολιτικών (έσοδα) και την πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του δημοσίου (δαπάνες).

Η επίτευξη αυτών των στόχων θα μπορούσε να ανοίξει το επόμενο διάστημα τη συζήτηση για μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους, ώστε να διατηρηθεί ζωντανό το νέο «success story» για την Ελλάδα το οποίο επιχειρούν να δημιουργήσουν και πάλι οι Θεσμοί.

«Ζυγίζουν» το πολιτικό κόστος

Είναι δεδομένο ότι η θετική στάση που κρατούν οι Θεσμοί έχει να κάνει με την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να μην έχει αντιρρήσεις αναφορικά με το περιεχόμενο της αξιολόγησης. «Και οι δύο πλευρές θέλουν να κλείσουν το συντομότερο δυνατό αυτή την αξιολόγηση» αναφέρει στη HuffPost Greece υπουργός της κυβέρνησης και προσθέτει «οι ξένοι δεν θέλουν να βάλουν εμπόδια στη συμφωνία και εμείς δεν θα βάλουμε το πολιτικό κόστος πάνω από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Με βάση την παραπάνω παραδοχή η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αποφασίσει να βάλει σε δεύτερη μοίρα το πολιτικό κόστος ή ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις το κοινωνικό κόστος, προκειμένου να περάσει στη μετα-μνημονιακή περίοδο.

Η επιλογή αυτή βοηθάει στη δημιουργία θετικού κλίματος το οποίο αποτυπώνεται στο ενδιαφέρον που δείχνουν οι επενδυτές. Η ανταλλαγή των Ελληνικών Ομολόγων ύψους 30δισ ευρώ, έστειλε σαφές σήμα ότι οι ξένοι επενδυτές «ξεκίνησαν να βλέπουν και πάλι Ελλάδα».

Η διατήρηση αυτού του ενδιαφέροντος θα εξαρτηθεί από το χρόνο ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και τις δυσκολίες που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Η δυνατότητα να επωφεληθεί η Ελληνική Οικονομία από αυτό το κλίμα θα φανεί όταν το Δημόσιο επαναλάβει το εγχείρημα της έκδοσης νέων ομολόγων, με στόχο να σταθεροποιήσει την παρουσία της στην αγορά και να φέρει «φρέσκο» χρήμα στο ταμείο.

Δημοφιλή