ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/11/2016 05:15 EET | Updated 25/11/2016 06:18 EET

«Αντεπίθεση» του ΔΝΤ με πιέσεις προς κάθε πλευρά: Στρατηγική υπερβολικών απαιτήσεων, με μέτρα που θα ισχύσουν μετά το 2018

Bloomberg via Getty Images
Christine Lagarde, managing director of the International Monetary Fund (IMF), speaks during a press conference at the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) 2016 CEO Summit in Lima, Peru, on Friday, Nov. 18, 2016. APEC aims to create greater prosperity for the people of the Asia-Pacific by promoting balanced, inclusive, sustainable, innovative and secure growth and by accelerating regional economic integration. Photographer: Guillermo Gutierrez/Bloomberg via Getty Images

Η προσδοκία είναι ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και θα παραμετροποιηθούν για να εφαρμοστούν από το 2018. Το ερώτημα είναι πόσο θα κοστίσει στην Ελλάδα η πρακτική που ακολουθεί το ΔΝΤ προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα. Και όπως συμβαίνει τα χρόνια του μνημονίου το κόστος για την Ελλάδα μεταφράζεται σε περισσότερα μέτρα.

Με δεδομένο ότι το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι προϋπόθεση για να παραμείνει στο Ελληνικό πρόγραμμα είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, έχει περάσει στην αντεπίθεση επιχειρώντας να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις προς όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η ηγεσία του Ταμείου γνωρίζοντας πολύ καλά τους κλυδωνισμούς που έχει στο εσωτερικό της η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά η Ευρωζώνη εν όψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, φαίνεται να βάζει στο τραπέζι υπερβολικές απαιτήσεις. Στόχος του να πιέσει του Ευρωπαίους με απαιτήσεις που πολιτικά θα τους φέρουν σε αδιέξοδο.

Η συζήτηση για τη διευθέτηση η οποία εξελίσσεται στο παρασκήνιο μεταξύ των θεσμών, έχει μετατραπεί σε μια ιδιότυπη διελκύνστίδα. Τα τελευταία 24ώρα το Ταμείο «τραβάει το σκοινί» με ιδιαίτερη ένταση. Τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν ξεκαθαρίσει ότι για να παραμείνει στο πρόγραμμα θα πρέπει ή να πάρει από τώρα και την μακροπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους ή να μειωθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων ή αν παραμείνουν τα πλεονάσματα ως έχουν να συμφωνηθούν από τώρα τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ισχύσουν μετά το 2018.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την κατηγορηματική άρνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα δύο πρώτα σκέλη, το Ταμείο πιέζει ασφυκτικά για τα μέτρα μετά το 2018.

Παράγοντες από την πλευρά των Ευρωπαίων εκτιμούν ότι οι ασφυκτική πίεση για τη λήψη επιπλέον μέτρων από τώρα, αφορά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όχι την Ελλάδα. Ή για την ακρίβεια, όπως χαρακτηριστικά λένε, την Κομισιόν προκειμένου να πιέσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αλλάξει γνώμη για τα πλεονάσματα.

Με την τακτική του το Ταμείο προσπαθεί να πιέσει του Ευρωπαίους ακριβώς εκεί που αυτό το διάστημα πονάνε. Δηλαδή στη δημιουργία ακόμα ενός μετώπου αναταραχής στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Και αυτό γιατί όπως εξηγεί κοινοτικός παράγοντας το ΔΝΤ γνωρίζει ότι αυτή την στιγμή η απαίτηση προς την Ελλάδα για επιπλέον μέτρα θα προκαλέσει πολιτική θύελλα στο εσωτερικό της χώρας.

Κρίσιμα 24ωρα

Στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών ενώ παράλληλα προσπαθεί έως το EuroWorking Group, να προχωρήσει και τα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης.

Σε αυτό το πλαίσιο μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να έχει τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Σε αυτή θα εξεταστεί αν καταγράφεται πρόοδος από τις εντατικές διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών πάνω στα τρία ανοικτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης και αφορούν τα εργασιακά, την ενέργεια και το δημοσιονομικό κενό του 2018.

Εκεί θα έχει την ευκαιρία ο κ. Τσακαλώτος να βγάλει και τα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν οι δανειστές στη συνεδρίαση του κρίσιμου EuroWorking Group τη Δευτέρα.

Sponsored Post