Attica Bank: Αναθέτει σε ξένη εταιρεία τη διαχείριση καταγγελθέντων δανείων 1,3 δισ. ευρώ

Attica Bank: Αναθέτει σε ξένη εταιρεία τη διαχείριση καταγγελθέντων δανείων 1,3 δισ. ευρώ
A transaction receipt is seen on an ATM outside a closed Attica Bank branch in Athens, Greece June 30, 2015. The head of the European Commission made a last-minute offer to try to persuade Greek Prime Minister Alexis Tsipras to accept a bailout deal he has rejected before a referendum on Sunday which EU partners say will be a choice of whether to stay in the euro. REUTERS/Alkis Konstantinidis
A transaction receipt is seen on an ATM outside a closed Attica Bank branch in Athens, Greece June 30, 2015. The head of the European Commission made a last-minute offer to try to persuade Greek Prime Minister Alexis Tsipras to accept a bailout deal he has rejected before a referendum on Sunday which EU partners say will be a choice of whether to stay in the euro. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Alkis Konstantinidis / Reuters

Τη διαχείριση καταγγελθέντων δανείων ύψους 1,331 δισ. ευρώ αποφάσισε να αναθέσει σε ειδική ξένη εταιρεία η διοίκηση της Attica Bank, προκειμένου να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιό της και να μπορέσει να διαδραματίσει τον ρόλο που επιθυμεί στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Το ποσό το οποίο πρόκειται να εξασφαλίσει ανέρχεται σε 70 εκατ.ευρώ, όσα δηλαδή προβλέπει και το δυσμενές σενάριο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας.

Τα δάνεια τα οποία πρόκειται να εκχωρηθούν είναι αμιγώς επιχειρηματικά -έχουν καταγγελθεί έως 31.03.2017- και όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές δεν πρόκειται ούτε για στεγαστικά πρώτης κατοικίας, αλλά ούτε και για δάνεια που έχουν λάβει πολίτες οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Πηγές της Τράπεζας, μιλώντας προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ επεσήμαιναν πως «η κίνηση αυτή ήταν επιβεβλημένη για να καλυφθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας, με βάση το δυσμενές σενάριο. Κατά αυτόν τον τρόπο, εξυγιαίνεται οριστικά ο ισολογισμός της Attica Bank και βελτιώνονται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ποιότητας ενεργητικού. Πρόκειται για λύση καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα η οποία έχει την αποδοχή των αρμόδιων εποπτικών αρχών».

Ειδικότερα, στη διαγωνιστική διαδικασία που έγινε έλαβαν μέρος επτά υποψήφιοι επενδυτές, τρείς εκ των οποίων πληρούσαν, κατ' αρχήν, τις προϋποθέσεις υλοποίησης του σχεδίου της τράπεζας.

Μετά από νομικό και οικονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, ένας εξ' αυτών, η Aldridge EDC, Speciality Finance (AEDC), κατέθεσε στις 7 Απριλίου 2017 δεσμευτική προσφορά.

Η AEDC εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και διευθύνεται από εγνωσμένου κύρους στελέχη στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, με πολυετή πείρα σε επενδύσεις και σύνθετες συναλλαγές στον ευρωπαϊκό χώρο.

Αντικείμενό της είναι η επένδυση σε πλατφόρμες και στοιχεία ενεργητικού, εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, καλυμμένων ή ακάλυπτων, χρηματοοικονομικές πλατφόρμες (με χαμηλό κόστος και υψηλή fin-tech τεχνολογία), που προσφέρουν πληρωμές και τραπεζικές λύσεις για εξειδικευμένους καταναλωτές και εποποτευόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η AEDC κατέχει σήμερα περίπου 48,81% του συνόλου των μετοχών της ελβετικής εταιρείας DDM Holding AG. Η DDM Holding είναι ένας διεθνής εισηγμένος επενδυτής και διαχειριστής στοιχείων ενεργητικού (NPLs). Από το 2007 έχει κτίσει μια πετυχημένη πλατφόρμα στην Ευρώπη, η οποία διαχειρίζεται σήμερα χαρτοφυλάκιο 2,3 εκατ. πελατών και απαιτήσεων ονομαστικής αξίας 2 δισ.ευρώ.

Η εκχώρηση των καταγγελθέντων δανείων της Attica Bank θα γίνει ως εξής:

-Μεταφορά από την τράπεζα του εν λόγω χαρτοφυλακίου σε εταιρεία ειδικού σκοπού, κατ' εφαρμογή του Ν.3156/2003

- Η εταιρεία ειδικού σκοπού θα εκδώσει τα παρακάτω δύο χρεόγραφα:

Α' Ένα ομόλογο σειράς Α ονομαστικής αξίας 525,2 εκατ.ευρώ.

Β' Ένα ομόλογο σειράς Β' ονομαστικής αξίας 806,4 εκατ. ευρώ.

Τα δύο ομόλογα προκύπτουν από την τιτλοποίηση του εν λόγω χαρτοφυλακίου δανείων, όπως αυτό διαμορφώθηκε, λόγω πάροδου του χρόνου, από 14.12.2016, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν.3156/ 2003 και έχουν εκ του νόμου ενέχυρο τα εν λόγω δάνεια.

- Το ομόλογα σειράς Α' ονομαστικής αξίας 525,2 εκατ. ευρώ έχει προτεραιότητα κατά την αποπληρωμή του και ακολουθεί το ομόλογο σειράς Β' ονομαστικής αξίας 806,4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Τράπεζα ίδρυσε Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν4354/2015 με την επωνυμία «ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ».

Η εταιρεία ειδικού σκοπού που θα αποκτήσει τα καταγγελθέντα δάνεια ιδρύθηκε στο Λουξεμβούργο και θα συνάψει σύμβαση διαχείρισης απαιτήσεων επταετούς διάρκειας του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου. Ο επενδυτής θα αποκτήσει το 80% της εταιρείας «ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ».

Ακολούθως η Τράπεζα θα πωλήσει στον επενδυτή το ομόλογο ονομαστικής αξίας 806,4 εκατ. ευρώ (Junior Note) έναντι ποσού 70 εκατ. ευρώ, με τρόπο αποδεκτό από τις εποπτικές αρχές, προκειμένου να καλύψει το ποσό της κεφαλαιοποίησης του δυσμενούς σεναρίου.

Σημειώνεται ότι το σύνολο του Junior Note είναι καλυμμένο με προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου δανείων. Ως εκ τούτου η Τράπεζα, αναγνωρίζοντας ισόποσο κέρδος, ανακεφαλαιοποιείται πλήρως και το ανωτέρω ποσό προσμετράται ως TIER 1 στα κεφάλαιά της.

Παράλληλα η Τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα είσπραξης οποιουδήποτε ποσού κατά προτεραιότητα από τη διαχείριση των δανείων μέσω του Senior Ομολόγου ονομαστικής αξίας 525,2 εκ. Ευρώ. Συμπερασματικά, η Τράπεζα εισπράττει με τρόπο αποδεκτό από τις εποπτικές αρχές 70 εκ. ευρώ και επιπρόσθετα διατηρεί την απαίτησή της επί των εισπράξεων του Senior Ομολόγου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή