ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/10/2017 10:12 EEST | Updated 05/10/2017 10:13 EEST

Ντομπρόβσκις: Ιδανικό σενάριο η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης ως το τέλος του έτους

Anadolu Agency via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - SEPTEMBER 20: Vice President of the European Commission Valdis Dombrovskis holds a joint press conference with Finance Minister of Ukraine Oleksandr Danylyuk (not seen) following their meeting in Brussels, Belgium on September 20, 2017. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Το ιδανικό σενάριο θα ήταν η Ελλάδα να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση έως το τέλος του έτους, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο οι προθεσμίες όσο η ουσία.

«Δίνουμε έμφαση στην αρχή ότι η ουσία είναι πιο σημαντική από τις προθεσμίες. Αυτό που έχει σημασία είναι να ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση, όσον αφορά τόσο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και τον προϋπολογισμό του 2018, αλλά και την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Ντομπρόβσκις και προσέθεσε: «Οι προετοιμασίες για την τρίτη αξιολόγηση έχουν ήδη ξεκινήσει και πιστεύουμε ακόμα ότι το ιδανικό θα ήταν η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους».

Διαβάστε επίσης-Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Κίνδυνος «εκτροπής» αν δεν κλείσει η αξιολόγηση εντός του 2017

Συνεχίζοντας, ο Β. Ντομπρόβσκις επεσήμανε πως η Επιτροπή εργάζεται υπό την υπόθεση ότι η τρίτη αξιολόγηση είναι εφικτό να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, κάτι το οποίο θα έστελνε θετικό σήμα στις αγορές και στους επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδας, ότι δηλαδή το πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και παραμένει σε αυτό το δρόμο.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής προσέθεσε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, τα οποία είναι ένας κατάλογος κυρίως εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη νομοθετηθεί. Συμπλήρωσε, δε, ότι σημαντικό είναι να υπάρξει σαφήνεια στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, ούτως ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Καταλήγοντας ο Β. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι για την Επιτροπή, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και πως το σημαντικότερο τώρα είναι να προετοιμαστεί ο προϋπολογισμός για το 2018. «Καλό θα ήταν η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει εγκαίρως και να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις όπως έγινε με τη δεύτερη και την πρώτη αξιολόγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post