H «μπάλα στο γήπεδο των θεσμών»: Κανένα περιθώριο για νέα μέτρα, τονίζει η ελληνική πλευρά. Άγνωστη η στάση του ΔΝΤ

H «μπάλα στο γήπεδο των θεσμών»: Κανένα περιθώριο για νέα μέτρα, τονίζει η ελληνική πλευρά
Sooc

«Η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, ενώ έχει κάνει αυτά που πρέπει για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Πλέον είναι η ώρα οι δανειστές να δείξουν την πρόθεση τους να υπάρξει συμφωνία». Με αυτό τον τρόπο κυβερνητικός παράγοντας επιχειρεί να μεταφέρει την «μπάλα στο γήπεδο των θεσμών», αλλά και να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τη λήψη νέων μέτρων.

Παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις των Ευρωπαίων δεν αφήνουν περιθώρια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του 2016, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το διάστημα έως τις εορτές των Χριστουγέννων θα κρίνει πολλά σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Η επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Ευρωπαϊκών Θεσμών στην Αθήνα από την ερχόμενη εβδομάδα, θα δώσει το πρώτο δείγμα γραφής σχετικά με τις προθέσεις των δανειστών. Ωστόσο, παραμένει άγνωστη η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ με δεδομένο ότι το Ταμείο δεν έχει ανακοινώσει ακόμα αν και πότε θα ενσωματωθεί στην αποστολή των τεχνοκρατών η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχοντας καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τη λήψη νέων μέτρων. Αντίθετα κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν επαφές σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να βρεθεί λύση εντός του πλαισίου που θέτει το πρόγραμμα.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην εσωτερική διαμάχη των θεσμών, αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι εάν το ΔΝΤ επιθυμεί να παραμείνει στο Ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία.

Παρόλα αυτά το ΔΝΤ εμμένει στην απαίτηση του για τη λήψη επιπλέον μέτρων άνω των 4,5 δισ. ευρώ. Η αναφορά του εκπροσώπου του Ταμείου σχετικά με τους στόχους και τα μέτρα ήταν ξεκάθαρη. «Προτιμούμε το 1,5% του ΑΕΠ γιατί σημαίνει λιγότερη λιτότητα. Το 3,5% περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα αλλά αν αυτό είναι η απόφαση της Αθήνας και της Ευρώπης η δουλεία μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχουν οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα για να επιτευχθεί».

Υπό αυτές τις συνθήκες ωστόσο, η συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μοιάζει πολύ δύσκολη ακόμα και στο Eurogroup του Ιανουαρίου. Και αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι για να κλείσουν την αξιολόγηση χρειάζονται την υπογραφή του ΔΝΤ. Από την πλευρά του ωστόσο το Ταμείο δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει στο θέμα των υψηλών πλεονασμάτων χωρίς να πάρει τα μέτρα που απαιτεί.

Οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αδιέξοδο με όλες τις πλευρές να έχουν διαφορετικές επιδιώξεις, ενώ την ίδια ώρα δεν φαίνεται στον ορίζοντα να υπάρχει ο παράγοντας που θα δώσει τη λύση στο γρίφο της αξιολόγησης.

Δημοφιλή