Κλείνει ο 1ος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς: Ποιοι είναι οι «ανοιχτοί λογαριασμοί»

Κλείνει ο 1ος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς: Ποιοι είναι οι «ανοιχτοί λογαριασμοί»
Sooc

Με επιτυχία και χωρίς μεγάλες εμπλοκές ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων να κλείνουν σήμερα το πρώτο γύρο της τρίτης αξιολόγησης. Το κλίμα που μεταφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες είναι καλό, αναφέροντας ότι αυτές τις ημέρες έγινε σημαντική δουλειά σε όλα τα μέτωπα και υπήρξε προσέγγιση.

Φεύγοντας οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων θα αφήσουν « ανοιχτούς λογαριασμούς» σχετικά με το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος και το ποιοι θα εισπράξουν το «κοινωνικό μέρισμα». Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των δημοσιονομικών μεγεθών του 2018, η αξιολόγηση στο Δημόσιο, αλλά και η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων. Σε αγκάθι φαίνεται να εξελίσσονται τα ενεργειακά θέματα της ΔΕΗ.

Πριν την αναχώρηση τους από την Αθήνα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, θα αφήσουν λίστα με τα ανοιχτά ζητήματα και τις εκκρεμότητες. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου για να τις ολοκληρώσει πριν την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Το σημερινό τελευταίο ραντεβού με τους Θεσμούς περιλαμβάνει συζήτηση για τις αγορές προϊόντων και σύνοψη για την πορεία των Δημοσιονομικών. Κυβέρνηση και δανειστές θα κάνουν ένα «μάζεμα» όλων των επαφών που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, επανατοποθετώντας τις προβλέψεις τους αναφορικά με τη δυνατότητα της Ελληνικής Οικονομίας να πετύχει τους στόχους για το 2017 και κυρίως για το 2018.

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη που μετέχουν στις διαβουλεύσεις στο ξενοδοχείο Χίλτον έλεγαν χθες , «φαίνεται πως είναι πολύ νωρίς για συζητηθεί το θέμα του όποιου κενού του 2018». Τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών έχουν εντοπίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκλίσεις έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, χωρίς ωστόσο να μπορούν να καταλήξουν οριστικά ότι θα υπάρξει τελικά «τρύπα» στην εκτέλεση του 2018.

Παρόλα αυτά η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και η υστέρηση που παρατηρείται στα φετινά φορολογικά έσοδα, με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, προκαλεί προβληματισμό σχετικά με τις δυνατότητες να επιτευχθούν οι στόχοι. Τα στελέχη των δανειστών δεν έχουν όμως εκφράσει ακόμα την τελική τους εκτίμηση καθώς θα περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους τα τελικά στοιχεία του Οκτωβρίου, και τα προκαταρκτικά του Νοεμβρίου, προκειμένου να σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα.

Πολύ καλή είναι η εικόνα από τις διαπραγματεύσεις στα ανοιχτά ζητήματα του ασφαλιστικού (συντάξεις χηρείας), του εργασιακού (αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο) και του τραπεζικού-επιχειρηματικού τομέα (εξωδικαστικός συμβιβασμός). Παρόλα αυτά χωρίς μεγάλη προσέγγιση κλείνει αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων σχετικά με το θέμα της περικοπής των προνοιακών επιδομάτων.

Στο μέτωπο του Δημοσίου, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένο από το χθεσινό ραντεβού με τους επικεφαλής των πιστωτών. Όπως είπε, η ειδική πλατφόρμα, βάσει της οποίας θα υλοποιηθεί η κινητικότητα στο Δημόσιο, θα βγει σήμερα στον «αέρα», ενώ τα ποσοστά αξιολόγησης από τα υπουργεία «είναι ικανοποιητικά». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όσοι προϊστάμενοι δεν συμμετάσχουν στην αξιολόγηση δεν θα μπουν στις επόμενες κρίσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα μείνουν στάσιμοι. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι θέσεις των νέων μόνιμων Γενικών Γραμματέων θα προκηρυχθούν τον Νοέμβριο. Μετά την αξιολόγηση των βιογραφικών που θα υποβληθούν, θα διεξαχθούν προφορικές συνεντεύξεις για 10 άτομα ανά Υπουργείο. Εξάλλου, τις επόμενες 10 ημέρες θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα Προεδρικά Διατάγματα με τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων.

Το θετικό κλίμα που υπήρξε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με το «σπριντ» του τελευταίου διαστήματος από την πλευρά της κυβέρνησης για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, οδήγησε στην έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης της υποδόσης των 800εκατ ευρώ, μετά την εισήγηση του EuroWorking Group.

Δημοφιλή