ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/05/2017 08:10 EEST | Updated 01/05/2017 08:15 EEST

Η «κούρσα» για το ποιος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο: Ποιοι είναι οι «μονομάχοι»

Pierre Albouy / Reuters
Bill Gates, co-founder of the Bill & Melinda Gates Foundation, speaks during the Neglected Tropical Diseases Summit in Geneva, Switzerland, April 18, 2017. REUTERS/Pierre Albouy

Με συνολική περιουσία ύψους 87 δισ. δολαρίων, ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και αυτή τη στιγμή έχει το προβάδισμα στην κατάταξη των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, πρόσφατη άνοδος της αξίας των μετοχών της Amazon είχε αποτέλεσμα να αυξηθεί η περιουσία του Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή της, κατά 3,3 δισ. δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι απέχει «μόλις» 5 δισ. δολάρια από το να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Ο Μπέζος είδε την περιουσία του να αγγίζει τα 80 δισ. δολάρια για πρώτη φορά, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. O 53χρονος αύξησε την περιουσία του κατά 65,2 δισ. δολάρια στο χρονικό διάστημα μεταξύ της «πρεμιέρας» του συγκεκριμένου δείκτη και της περασμένης Παρασκευής, όταν το «κοντέρ» έγραψε 79 δισ. δολάρια (79,6, για την ακρίβεια).

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δείκτη, ο Μπέζος είναι στην τρίτη θέση, καθώς «μικρό» προβάδισμα έχει ο Ισπανός επιχειρηματίας Αμάνθιο Ορτέγκα (ιδρυτής του Zara), με 80 δισ.

Ο Γκέιτς είναι στην κορυφή του δείκτη από τις 17 Μαΐου 2013, με την περιουσία του πέφτει στα 87,2 δισ. καθώς η Microsoft παρουσίασε ανάμεικτα αποτελέσματα, καθώς και επιβράδυνση των πωλήσεων tablets.

Στην κατάταξη περιλαμβάνονται επίσης οι Γουόρεν Μπάφετ, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Κάρλος Σλιμ, Μπεράρντ Αρνό, Τσαρλς Κοχ, Ντέιβιντ Κοχ, Λάρι Έλισον, Λάρι Πέιτζ, Σεργκέι Μπριν και άλλοι.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Independent, έρευνα της Oxfam προβλέπει πως ο κόσμος θα έχει τον πρώτο του τρισεκατομμυριούχο μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, καθώς η αύξηση του πλούτου των ανώτερων στρωμάτων της κοινωνίας είναι της τάξης του 11% ανά έτος από το 2009.