ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/11/2016 13:28 EET

Παπαδημητρίου: Ώρα να πάρει απόφαση το ΔΝΤ. Έχει αλλάξει γνώμη πολλές φορές

NurPhoto via Getty Images
Dimitris Papadimitriou, Minister of Economy attends kick up meeting of the new cabinet of PM Alexis Tsipras, in Athens, on November 6, 2016. (Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images)

Έχει έρθει η ώρα το ΔΝΤ να πάρει απόφαση για την Ελλάδα, εκτιμά ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Όπως τονίζει ο κ. Παπαδημητρίου, ο δρόμος για την ανάκαμψη περνά μέσα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, την ελάφρυνση χρέους και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τώρα, πρόσθεσε, το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει αν η ανάκαμψη της Ελλάδας θα γίνει με αυτό ή χωρίς αυτό.

«Το ΔΝΤ έχει αλλάξει γνώμη πολλές φορές...Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αν στην πραγματικότητα θέλουν να είναι μέσα ή έξω. Νομίζω ότι θέλουν να είναι μέσα, και τους θέλουμε μέσα» είπε ο Έλληνας υπουργός, που έχει περάσει περίπου 50 χρόνια στις ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας επίσης καθήκοντα προέδρου του Levy Economics Institute (Bard College).

Το ΔΝΤ, όπως είναι γνωστό, πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας θα διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ έχουν διαφορές όσον αφορά στα εργασιακά, με το Ταμείο να επιθυμεί περαιτέρω φιλελευθεροποίηση ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Επιμένουμε επειδή, σε τελική ανάλυση, αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν συνεπάγονται καμία ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου, υποστηρίζοντας πως η επιμονή του ΔΝΤ έχει αποκτήσει δογματικό χαρακτήρα για το Ταμείο. «Αν δείτε τις προβλέψεις τους (θα διαπιστώσετε ότι) πάντα έκαναν λάθος. Και εννοούμε πραγματικά λάθος. Ωστόσο, αν έχεις ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία για πολλές χώρες, είναι πολύ δύσκολο να την αλλάξεις».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παπαδημητρίου υπογραμμίζει πως «στο τέλος υπάρχει πάντα συμφωνία. Δεν είναι μια συμφωνία που αρέσει σε όλους, αλλά νομίζω πως είναι συμφωνία με την οποία μπορούν να συμβιβαστούν όλοι, δεδομένων των αναγκών τους».

Όπως λέει ο κ. Παπαδημητρίου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον έφερε στην κυβέρνηση για να διαμορφώσει μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία δεν αυξάνει τις ανισότητες και που δημιουργεί ένα φιλικό για την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, κάτι που, όπως λέει, η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει, παρά τη φήμη της για το αντίθετο.

«Δεν είμαι μέλος του κόμματος και ως εκ τούτου μπορώ να μιλήσω “υπέρ της επιχειρηματικότητας” (pro business) χωρίς να πρέπει να απολογηθώ για αυτό. Όλοι αναγνωρίζουν πως οι επενδύσεις είναι το πιο σημαντικό ζήτημα, δεδομένου του γεγονότος πως είμαστε στην Ευρωζώνη και δεν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε άλλο από το να σεβαστούμε τους κανόνες της Ευρωζώνης και της ΕΕ» αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας.