Παπαδημητρίου: Ρύθμιση οφειλών εξωδικαστικά μέσα σε 86 ημέρες για επιχειρήσεις

Παπαδημητρίου: Ρύθμιση οφειλών εξωδικαστικά μέσα σε 86 ημέρες για επιχειρήσεις
Eurokinissi

Τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση να ρυθμίσει εξωδικαστικά τις οφειλές της με όλους τους πιστωτές της μέσα σε 86 ημέρες με τις δόσεις να φτάνουν ακόμη και σε βάθος δεκαετίας, για χρέη προς το Δημόσιο, παρέχει το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων που βρίσκεται στη Βουλή για ψήφιση, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ωστόσο, για την ομαλή λειτουργία της οικονομικής τους δραστηριότητας και τα συμφέροντα των εργαζομένων θα εξαιρούνται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό οι απαιτήσεις των μικρών πιστωτών που θα εξακολουθούν να διεκδικούν το σύνολο των απαιτήσεών τους.

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά, ο οφειλέτης βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς είναι αυτός που θα μπορεί να ξεκινάει τη διαδικασία, χωρίς το φόβο των καταδιωκτικών μέτρων που τίθενται σε αναστολή.Επίσης, αξιολογείται με αντικειμενικά κριτήρια η πραγματική ικανότητα αποπληρωμής μιας επιχείρησης δίνοντας τη δυνατότητα στις υγιείς επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους, δηλαδή, τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προμηθευτές και λοιπούς ιδιώτες εφόσον την τελευταία τριετία έχουν λειτουργικό κέρδος έστω και 1 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνει, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας κι έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από την ύφεση θα μπορέσουν να ελαφρυνθούν και να καταστούν βιώσιμες- ενώ από την άλλη πλευρά το νομοσχέδιο, με πλήθος δικλίδων ασφαλείας, αποκλείει τους στρατηγικά κακοπληρωτές.

«Μέσω της ορθολογικής διευθέτησης που μπορεί να περιλαμβάνει γενναίες μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής έως και διαγραφές οφειλών, στόχος είναι να διασωθούν επιχειρήσεις με υγιή χαρακτηριστικά, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους από καλύτερες βάσεις και να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια» δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ποιοι μπορούν να υπαχθούν

Όπως προσθέτει, για πρώτη φορά, παρέχεται η ευκαιρία υπαγωγής όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων, στηρίζοντας έτσι έμπρακτα την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση των τελευταίων ετών. «Μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό όλες οι πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον το συνολικό προς ρύθμιση χρέος τους, έως 31/12/16, υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Για τα δε μικρότερα ποσά, μπορούν να ρυθμιστούν ευκολότερα με απλούστερες διαδικασίες διακανονισμού. Υπάρχει, ωστόσο, πρόνοια ρύθμισης Δημοσίων οφειλών και χρεών προς ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και για όσους δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα αλλά και όσους έχουν χρέη κάτω των 20.000 ευρώ».

Σχετικά με το θέμα του αποκλεισμού των οφειλετών που χρωστούν πάνω από το 85% των οφειλών τους σε έναν πιστωτή, αυτοί θα μπορούν πλέον να υπαχθούν στη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης με απλούστερη και ταχύτερη διαδικασία διμερούς διαπραγμάτευσης, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που θα έχουν την ευκαιρία να υπαχθούν στη διαδικασία, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως μοναδική προϋπόθεση ένταξης είναι ότι η επιχείρηση πρέπει να έχει θετική διαφορά λειτουργικών εσόδων-εξόδων σε μια μόνο χρήση κατά τα τρία τελευταία χρόνια. «Εξαιρουμένων, δηλαδή, των πληρωμών τόκων, φόρων και των αποσβέσεων, θα πρέπει η εταιρεία να έχει καταφέρει κάποια από τις τελευταίες τρεις χρονιές να έχει βγάλει λειτουργικό κέρδος έστω και 1 ευρώ. Κάτι που αποδεικνύει ότι μπορεί να είναι βιώσιμη στο μέλλον, εφόσον τις ελαφρυνθούν τα βάρη από το παρελθόν. Ακόμα και αν δεν πληρούν αυτό το κριτήριο, μια θετική καθαρή θέση την τελευταία τριετία για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά στοιχεία είναι αρκετή».

«Κούρεμα»

Όσον αφορά στα χρέη, θα μπορούν να ρυθμιστούν με «κούρεμα», βασική οφειλή, πρόστιμα και προσαυξήσεις, τόκοι υπερημερίας καθώς και παρακρατούμενοι φόροι, δηλαδή αυτοί του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ). «Ωστόσο, από τις οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης εξαιρείται μόνο η διαγραφή βασικής οφειλής παρακρατούμενων εισφορών εργαζομένων. Ακόμη δίνεται η δυνατότητα να διαγραφούν βασικές οφειλές, πρόστιμα και προσαυξήσεις εισφορών εργοδοτών».

Η ρύθμιση θα αφορά παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες αλλά και άλλους ιδιώτες πιστωτές (π.χ. προμηθευτές), καθώς και βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν συσσωρευτεί έως 31/12/16. «Οφειλέτης και πιστωτές μπορούν να διαμορφώσουν ελεύθερα το περιεχόμενο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης χρεών και άρα να προσδιορίσουν κατά βούληση τόσο το πλήθος και το ύψος των δόσεων όσο και το ποσοστό της διαγραφής των οφειλών, εφόσον κάτι τέτοιο συμφωνηθεί.Για τα χρέη προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα υπάρχει η δυνατότητα του οφειλέτη να ρυθμίσει μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (ήτοι διάστημα 10 ετών), με ελάχιστη καταβολή για κάθε δόση 50 ευρώ. Πέραν του μέγιστου αριθμού των δόσεων που ασφαλώς αποτελούν επιμηκύνσεις υποχρεώσεων, υπάρχει η δυνατότητα και διαγραφής».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Παπαδημητρίου, για πρώτη φορά σε εξωδικαστικό πλαίσιο ο οφειλέτης προστατεύεται με αναστολή από καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του, σαφώς χρονικά προσδιορισμένη, προκειμένου οι συμμετέχοντες να μπορούν απρόσκοπτα να διαπραγματευτούν.

Πώς λαμβάνει χώρα η διαδικασία

Η διαδικασία ξεκινά κατόπιν σχετικής αίτησης, η οποία θα συνοδεύεται από μια αρχική πρόταση ρύθμισης οφειλών, καθώς και από αναλυτικά στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης της επιχείρησης προς την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).

Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης. Ορίζεται ένας συντονιστής των διαδικασιών διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση των χρεών από ειδικό μητρώο που θα δημιουργήσει και θα τηρεί για το σκοπό αυτό η ΕΓΔΙΧ και θα απαρτίζεται κατά προτεραιότητα από διαπιστευμένους διαμεσολαβητές.

Στη συνέχεια ακολουθούνται σαφή χρονοδιαγράμματα με ρητές προθεσμίες προκειμένου να επεξεργαστούν οι πιστωτές την πρόταση του οφειλέτη και τους δίνεται η δυνατότητα να καταθέσουν αντιπροτάσεις οι οποίες τίθενται σε ψηφοφορία.

«Στο επόμενο στάδιο αναλαμβάνει ο εμπειρογνώμονας (εκτός εάν η επιχείρηση έχει χρέη μεταξύ 20-50 χιλ. ευρώ ή έχει πάνω από το 85% των οφειλών της σε έναν πιστωτή, οπότε ακολουθείται ταχύτερη διαδικασία), ο οποίος συντάσσει μια έκθεση βιωσιμότητας και βάση της έκθεσης αυτής προκύπτει συμφωνία σε περίπτωση που o οφειλέτης την αποδεχτεί. Τέλος, ακολουθεί η επικύρωση της σύμβασης αναδιάρθρωσης από το δικαστήριο, δεσμεύοντας το σύνολο των πιστωτών» είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του νέου μηχανισμού, θα αναπτυχθεί μια ψηφιακή ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα είναι προσβάσιμη για τα εμπλεκόμενα μέρη, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ.

Δημοφιλή