Σημείο εκκίνησης τα 3,6 δισ. ευρώ για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα: Τι ζητούν οι δανειστές

Σημείο εκκίνησης τα 3,6 δισ. ευρώ για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα: Τι ζητούν οι δανειστές
Sooc

Με σημείο εκκίνησης τα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα από το 2019 και μετά, μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Από σήμερα στο τραπέζι θα βρεθεί το προσχέδιο της τεχνικής συμφωνίας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται αναλυτικά οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις με τις οποίες θα επιτευχθούν οι στόχοι των πλεονασμάτων μετά το 2019.

Οι δανειστές έχουν προσέλθει με κοινή και σκληρή γραμμή σχετικά με τις νέες παρεμβάσεις απαιτώντας το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να προέλθει κατά 1% από τη μείωση του αφορολόγητου και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και κατά 1% από τη μείωση της Ασφαλιστικής δαπάνης.

Αντίθετα κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το τελικό πακέτο μέτρων θα είναι χαμηλότερο, καθώς θα ληφθεί υπόψη η υπεραπόδοση των στόχων του 2016, με αποτέλεσμα ο τελικός λογαριασμός να είναι χαμηλότερος τουλάχιστον κατά 400 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το κλίμα κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων είπε ότι «οι απαιτήσεις των δανειστών θα μειωθούν στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης», προσθέτοντας ότι «όποιο και αν είναι το μέγεθος των παρεμβάσεων θα ισχύει και για τα καλά και για τα κακά μέτρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος αξιωματούχος της κυβέρνησης που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, λίγο πριν τον απογευματινό γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα έλεγε ότι «δεν λέμε ότι δεν υπάρχει λιτότητα, αλλά ότι δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα. Τελειώνει η συζήτηση για περισσότερη λιτότητα».

Παρόλα αυτά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης παραμένει η μόνιμη απαίτηση του ΔΝΤ, την οποία υιοθέτησαν πλήρως οι Ευρωπαίοι, για μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές ζητούν δραστικό «κούρεμα» του αφορολόγητου ορίου σε δύο δόσεις. Σε πρώτη φάση ζητούν για το 2019 μείωση στα 6.600 ευρώ και το 2020 αυτό να φτάσει στις 5.500 ευρώ.

Η μεγάλη μείωση του αφορολόγητου, μπορεί να γίνει «σανίδα σωτηρίας» για τις συντάξεις, καθώς κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη για νέες περικοπές. Συγκεκριμένα κυβερνητικός παράγοντας λίγο πρίν το απογευματινό ραντεβού με τους θεσμούς εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι δεν χρειάζεται να γίνει συζήτηση για την περικοπή των συντάξεων.

Μαζί με τα μέτρα λιτότητας στο τραπέζι θα μπουν και οι αντισταθμιστικές παρεμβάσεις, προκειμένου να ισοσκελιστούν οι απώλειες. Η ελληνική πλευρά θα διεκδικήσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, τη μείωση του ΦΠΑ, την εισαγωγή νέου τρόπου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να προκύψουν ελαφρύνσεις στους μικρούς ιδιοκτήτες.

Παρόλα αυτά χθες τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, παραδέχτηκαν ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα θα εφαρμοστούν στην περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα και να περιοριστεί η εφαρμογή των αντισταθμιστικών.

Το μόνο δεδομένο αυτή τη στιγμή ότι τις επόμενες ημέρες θα κριθούν πολλά και για το ύψος των μέτρων, αλλά και το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, καθώς όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «δεν θα κλείσει τίποτα, αν δεν κλείσουν όλα μαζί».

Δημοφιλή