Κινήσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας: Στήριξη από Λεμέρ και Μοσκοβισί

Κινήσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας: Στήριξη από Λεμέρ και Μοσκοβισί
France's new Economy Minister Bruno Le Maire (L) speaks to European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici during a Eurogroup finance ministers meeting on May 22, 2017 at the European Council in Brussels. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
France's new Economy Minister Bruno Le Maire (L) speaks to European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici during a Eurogroup finance ministers meeting on May 22, 2017 at the European Council in Brussels. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

«Στόχος της δουλειάς μου και της επίσκεψής μου στην Ελλάδα είναι να διευκολύνω τις διαπραγματεύσεις για να υπάρχει συμφωνία την προσεχή Πέμπτη, που θα δώσει στην Ελλάδα προοπτική για σταθερότητα και ανάπτυξη» δήλωσε στην «Καθημερινή» ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος καταφθάνει στην Αθήνα τη Δευτέρα και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της ΤτΕ.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, ο κ. Λεμέρ επανειλημμένα έχει εκφράσει την επιθυμία να βοηθήσει για να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα, κάτι που έχει αποδείξει υποστηρίζοντας τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο Eurogroup της 22ης Μαΐου και υποστηρίζοντας μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αντίστοιχη ήταν η στάση του και σε συναντήσεις με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Κάρλο Καλέντα, καθώς και τους Γερούν Ντάισελμπλουμ και Πολ Τόμσεν. Επίσης, έχει επικοινωνήσει τρεις φορές τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Μήνυμα στήριξης δίνει και από πλευράς και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σε συνέντευξή του στη Realnews υπογραμμίζει ότι η σύνοδος του Eurogroup είναι καθοριστικής σημασίας και «κανείς δεν έχει την πολυτέλεια μιας αποτυχίας».

Ο κ. Μοσκοβισί αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το σύνολο σχεδόν των υποχρεώσεών της και καλεί να υπάρξουν μόνο «θετικά αποτελέσματα» ώστε ο ελληνικός λαός να δει το τέλος της λιτότητας. Το αντίθετο, προσθέτει, «θα είναι ακατανόητο».

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο επίτροπος το χαρακτηρίζει «εγγυητή ασφάλειας». Επίσης, όσον αφορά στο χρέος, τονίζει πως η Κομισιόν επιθυμεί να μην υπάρχουν αμφιβολίες στο τέλος αυτού του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του χρέους. «Εάν η Ελλάδα μεταρρυθμίζεται, είναι για να έχει μια πιο ισχυρή ανάπτυξη και δημοσιονομικά μεγέθη ώστε το χρέος να είναι βιώσιμο. Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος σε αυτό το ζήτημα στην τελευταία Σϋνοδο και οι προσπάθειες δεν θα πρέπει να λιθοβοληθούν. Εκτίμησή μας είναι ότι αυτές οι προσπάθειες είναι μια καλή βάση, ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση στις 15 Ιουνίου και να μπορέσουμε επίσης να πάμε προς μια αντιμετώπιση του χρέους που να είναι εποικοδομητική» σημειώνει. Επίσης, σε άλλη συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», τονίζει πως η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, και τώρα είναι ώρα να τηρήσουν οι πιστωτές τις δικές τους- ενώ, αναφερόμενος σε ζητήματα διαφάνειας του Eurogroup, χαρακτηρίζει τη λειτουργία του αδιαφανή και προτείνει τη σύσταση θέσης υπουργού Οικονομικών της ΕΕ που θα λογοδοτεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, από πλευράς του, αισιόδοξος για το ερχόμενο Eurogroup δηλώνει και ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του CDU στη Γερμανία, Ραλφ Μπρινκχάους, αποφεύγοντας ωστόσο να προβεί σε πρόβλεψη για την έκβασή του: Μιλώντας στη Deutsche Welle, λέει πως «ο υπουργός μας Οικονομικών πρέπει να έχει δύο πράγματα προ οφθαλμών», λέει. «Το πρώτο είναι φυσικά μια λύση για την Ελλάδα, και το δεύτερο, η λύση να είναι αποδεκτή από το γερμανικό κοινοβούλιο και τον γερμανικό λαό. Και οι δύο δεν ενθουσιάζονται με την ελάφρυνση του χρέους. Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας για τον Σόιμπλε, γι αυτό η απόφαση της 15ης Ιουνίου πρέπει να προκύψει μετά από μεγάλη σκέψη». Όσον αφορά στη συζήτηση για το χρέος, πάντως, τη χαρακτηρίζει «πλασέμπο για την Αθήνα».

Από πλευράς της, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εμφανίζεται να εργάζεται σε δύο άξονες: Ο πρώτος βασίζεται στη γαλλική πρόταση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ρήτρας ανάπτυξης στον ρυθμό αποπληρωμής του χρέους, και ο δεύτερος αφορά ένα αναπτυξιακό πλάνο που θα ενισχύσει την ανάκαμψη.

Δημοφιλή