Σύμπλευση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων: «Περίπου» συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, για αποφυγή «ατυχήματος»

Σύμπλευση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων
BRUSSELS, BELGIUM - JUNE 7: International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde delivers a speech during a ceremony within European Development Days 2017 in Brussels, Belgium on June 7, 2017. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
BRUSSELS, BELGIUM - JUNE 7: International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde delivers a speech during a ceremony within European Development Days 2017 in Brussels, Belgium on June 7, 2017. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Πλήρη σύμπλευση μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ αποδεικνύει η παραδοχή από πλευράς του Ταμείου ότι το σχήμα της κατ’ αρχήν αποδοχής προγράμματος, με εκταμίευση χρημάτων μόνο όταν υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, είναι το πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές.

Η «ευελιξία» την οποία εσχάτως επέδειξε το Ταμείο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΔΝΤ Τζ. Ράις, έχει να κάνει με το φόβο να ξεσπάσει ακόμα μια Ελληνική κρίση. Ο κ. Ράις τόνισε ότι αν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το χρέος, το Ταμείο είναι έτοιμο να εφαρμόσει αυτή τη «συνταγή» στην Ελλάδα προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση.

Παρόλα αυτά, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η συμφωνία της 15ης Ιουνίου θα συνοδεύεται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των Ευρωπαίων για το πότε θα ξεκαθαρίσουν τη θέση τους με το χρέος, ώστε το Ταμείο να προχωρήσει και στην εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα.

Ο κ. Ράις φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία θα πρέπει να συνδυάζει μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους, αλλά δεν χρειάζεται να είναι «προκαταβολική». Πρέπει όμως να είναι «ξεκάθαρη» και πρόσθεσε ότι «Συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση, ελπίζουμε σε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, υπάρχει πρόοδος αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία».

Η «περίπου» συμμετοχή στο Ελληνικό πρόγραμμα που επιλέγει αυτή τη στιγμή το Ταμείο, θεωρείται ως η περισσότερο ενδεδειγμένη λύση αυτή τη στιγμή, εξαιτίας της ανυποχώρητης στάσης της Γερμανίας στο θέμα του χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση το Ταμείο θα έπρεπε να αποχωρήσει εντελώς από το ελληνικό πρόγραμμα, όπως προέκυψε από τα λεγόμενα του κ. Ράις, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές και κρίση ρευστότητας στην Ελλάδα.

Ο δρόμος της ανάπτυξης

Η «ευελιξία» την οποία αποφάσισε να δείξει το Ταμείο προκειμένου να μην πιέσει προεκλογικά τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, βοήθησε να αποφευχθεί από ότι φαίνεται το «ατύχημα» εν μέσω καλοκαιριού, ωστόσο δεν έχει γεφυρώσει τις διαφορές που χωρίζουν Βερολίνο και ΔΝΤ.

Με δεδομένο ότι η Γερμανία θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου να θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιχειρήσουν να προσεγγίσουν σε ότι έχει να κάνει με τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας.

Από τη στιγμή που το Ταμείο φαίνεται πως έχει αποδεχθεί τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022, Βερολίνο και ΔΝΤ θα πρέπει να συμφωνήσουν και στο ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Η εντελώς διαφορετική προσέγγιση μεταξύ των δύο προκαλεί τις διαφορές σχετικά με το μέγεθος της διευθέτησης που θα πρέπει να γίνει στο Ελληνικό χρέος.

Σε αυτό το σημείο η Κομισιόν, σε συνεργασία με την Γαλλία και τη συμμετοχή της Ελλάδας επιχειρεί να ρίξει στο τραπέζι του Eurorgoup ένα αναπτυξιακό πακέτο στη βάση του αντίστοιχου «πακέτου Γιούνκερ» προκειμένου να μειώσει ή και να μηδενίσει τη διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων για την Ελληνική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Μέσω αυτού του πακέτου η Κομισιόν εκτιμά ότι θα ικανοποιήσει την πλευρά Σόιμπλε, ο οποίος απορρίπτει τη λύση της διευθέτησης του χρέους και επιμένει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας προκειμένου να επιστρέψει στην ανάπτυξης.

Αντίστοιχα οι αξιωματούχοι της Κομισιόν εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο θα ικανοποιηθεί και η πλευρά του Ταμείου, το οποίο εκτιμά ότι είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι τόσο υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης όπως προβλέπουν οι Ευρωπαίοι και ειδικά το Βερολίνο.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί το Ελληνικό ζήτημα να μεταφερθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, καταλήγοντας σε μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Δημοφιλή