Τα τρία σενάρια μετά το Eurogroup: Το θετικό, το αρνητικό και το απίθανο

Τα τρία σενάρια μετά το Eurogroup: Το θετικό, το αρνητικό και το απίθανο
Sooc

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν πολιτικό χαρακτήρα, διεξάγονται σε πολιτικό πλαίσιο και η λύση θα βρεθεί σε πολιτικό επίπεδο» είπε στην HuffPost Greece κυβερνητικός αξιωματούχος περιγράφοντας την επόμενη ημέρα του Eurogroup.

Η ίδια κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει τόσο ώστε το μόνο που απομένει είναι να φανεί ποια από τις δύο πλευρές (Βερολίνο και ΔΝΤ) θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις της άλλης. Όπως εξηγεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπάρχουν όλα τα πιθανά σενάρια για τη διευθέτηση του χρέους.

Αυτά τα σενάρια έχουν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Θεσμών όλο το προηγούμενο διάστημα και εξετάστηκαν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μεταξύ των 19 αλλά και κατά τη διάρκεια των παρασκηνιακών επαφών τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Παράγοντες με άμεση γνώση των διαβουλεύσεων εκτιμούν ότι τα επόμενα 24ώρα η ένταση των διαπραγματεύσεων θα κορυφωθεί. Ωστόσο εκτιμούν ότι οι δύο πλευρές δεν επιθυμούν να προκαλέσουν νέα εμπλοκή στην Ελληνική υπόθεση. Αν και οι ίδιοι παράγοντες αποφεύγουν να διακινδυνεύσουν από τόσο νωρίς μια πρόβλεψη για την κατάληξη του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων, επισημαίνουν ότι για όλες τις πλευρές ο χρόνος τελειώνει στις 15 Ιουνίου.

Τότε λήγει ο χρόνος για το ΔΝΤ ώστε να λάβει τις αποφάσεις του σχετικά με το ρόλο που θα έχει στο Ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και το είδος τις συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει με τους Ευρωπαίους για το Ελληνικό χρέος. Τα στενά χρονικά περιθώρια μπαίνουν από το γεγονός ότι εάν υπάρξει και νέα παράταση για τη λήψη των αποφάσεων, ο χρόνος μετά δεν θα επαρκεί για την εκταμίευση της δόσης πριν την αποπληρωμή των υποχρεώσεων που έχει η Αθήνα μέσα στον Ιούλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική πλευρά επεξεργάζεται όλα τα σενάρια. Το θετικό (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πιο πιθανό) είναι στις 15 Ιουνίου να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος και την αξιολόγηση ώστε να αποδεσμευτεί και η δόση. Αυτό προϋποθέτει υποχωρήσεις και συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα εμπλοκή.

Το αρνητικό προβλέπει την πλήρη ρήξη μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ με αποτέλεσμα το Ταμείο να αποχωρήσεις από τις διαπραγματεύσεις και εν τέλει από το Ελληνικό πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι Ευρωπαίοι και Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσουν από την αρχή τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση της για την απόσυρση των μέτρων μετά το 2019. Ωστόσο αυτή η εξέλιξη θα σημάνει την καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης, μόλις λίγες ημέρες πριν τις πληρωμές του Ιουλίου.

Το τρίτο σενάριο χαρακτηρίζεται ως απίθανο από την κυβέρνηση και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες εξόργισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Δευτέρας. Ωστόσο μια τέτοια λύση φαντάζει ιδανική για το Βερολίνο το οποίο δεν θέλει να ανακοινώσει καμία λύση για το χρέος πριν τις εκλογές, αλλά και για το ΔΝΤ που δεν θέλει να συμμετέχει χρηματοδοτικά χωρίς να έχει όλες τις λεπτομέρειες για το χρέος. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το Ταμείο θα συμμετέχει στο πρόγραμμα χωρίς να καταβάλει χρήματα, αλλά και χωρίς να διευθετηθεί το θέμα του χρέους, προκειμένου να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές.

Η λύση για το χρέος

Όποια και να είναι η τελική συμφωνία και όποιες και αν είναι υποχωρήσεις από κάθε πλευρά, το πλαίσιο στο οποίο θα διαμορφωθεί η διευθέτηση του χρέους δεν μπορεί να είναι μακριά από το πλαίσιο που έθεσε το Eurogroup το Μάιο 2016.

Σε αυτή τη βάση η λύση θα προβλέπει επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, μικρή επέκταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή των τόκων, ενώ το κόστος των παρεμβάσεων θα καλυφθεί από τα κεφάλαια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από το δάνειο των 81δις ευρώ και από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι κεντρικές τράπεζες (ENFAs, SMPs).

Δημοφιλή