Τεχνική συμφωνία, με λίστα με προαπαιτούμενες δράσεις, επιδιώκουν κυβέρνηση και δανειστές

Τεχνική συμφωνία, με λίστα με προαπαιτούμενες δράσεις, επιδιώκουν κυβέρνηση και δανειστές
EU and Greece flags with a handshake on a white background
EU and Greece flags with a handshake on a white background
ismagilov via Getty Images

Χωρίζοντας για ακόμα μια φορά την τεχνική από την πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κυβέρνηση και δανειστές σχεδιάζουν να υπερπηδήσουν τα εμπόδια και να φτάσουν σε μια καταρχήν συμφωνία.

Όσο περνούν οι ημέρες χωρίς να κλείνουν τα ανοιχτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης, οι θεσμοί όλο και περισσότερο προσανατολίζονται στη λύση που επιλέχθηκε και κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης πριν το καλοκαίρι.

Οι δανειστές στην προσπάθεια τους να μη δημιουργήσουν ακόμα μια εστία έντασης σε μια Ευρώπη που βρίσκεται στα πρόθυρα της κρίσης, αναζητούν τον τρόπο η Ελλάδα να περάσει σε δεύτερο πλάνο. Έτσι φαίνεται πως προσπαθούν να υπάρξει έως το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μια τεχνική συμφωνία, καταλήγοντας σε μια λίστα με προαπαιτούμενες δράσεις.

Όπως και στις αρχές του φθινόπωρου η υλοποίηση αυτής της λίστας θα οδηγήσει (σε δεύτερο χρόνο) στην πολιτική απόφαση από την πλευρά των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αποδεσμεύοντας παράλληλα τη δόση των 6,1 δισ. ευρώ.

Ο χρόνος πιέζει

Παρά το σίριαλ που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα σχετικά με τη συνάντηση του Washington Group, πηγές των δανειστών θεωρούν δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν επαφές των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.

Και αυτό γιατί τα πολλά ανοιχτά μέτωπα στην Ευρώπη και ειδικά το Ιταλικό δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου, δεν επιτρέπουν σε κανένα να εφησυχάσει. Υπό αυτές τις συνθήκες όλες οι πλευρές εκτιμούν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι δύο πλευρές θα συναντηθούν με στόχο να γεφυρώσουν το χάσμα.

Στόχος θα είναι να προχωρήσουν οι συζητήσεις για το χρέος, αλλά και να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις των θεσμών αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Ο γρίφος του χρέους

Αν τελικά οι θεσμοί αποφασίσουν και αυτή τη φορά να «σπάσουν» στα δύο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι άγνωστο το χρονικό σημείο που θα επιλεγεί να γίνουν οι ανακοινώσεις για τη διευθέτηση του χρέους. Ειδικά από τη στιγμή που μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το περιεχόμενο αυτών των ανακοινώσεων.

Σε ότι έχει να κάνει με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα οι δύο πλευρές μοιάζει να έχουν σχεδόν καταλήξει. Ωστόσο, το Ταμείο πιέζει τους Ευρωπαίους να καταλήξουν σε συμφωνία από τώρα και για τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Σε αντίθετη περίπτωση ζητούν να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

Και σε αυτό το θέμα όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κρατά σθεναρή αντίσταση καθώς επιμένει ότι οι στόχοι το πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει να παραμείνουν και μετά το 2018 στο 3,5% του ΑΕΠ.

Ως εναλλακτική λύση προτείνει και σε αυτό το θέμα το μοντέλο που πρότεινε (και έγινε αποδεκτό) σχετικά με τις ανακοινώσεις του χρέους. Δηλαδή τη δέσμευση των Ευρωπαίων προς το ΔΝΤ ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα θα εξεταστούν ξανά μετά το 2018.

Ο κ. Σόιμπλε προκρίνει αυτή τη λύση προκειμένου να ικανοποιηθεί εν μέρη η απαίτηση του ΔΝΤ σχετικά με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, την οποία βάζει ως προϋπόθεση ώστε να παραμείνει στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κίνδυνος για τα επιπλέον μέτρα

Εάν το ΔΝΤ υποχωρήσει και αυτή τη φορά αποδεχόμενο μια ακόμα δέσμευση των Ευρωπαίων, θα σημάνει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την Ελληνική πλευρά για τα δημοσιονομικά μέτρα που θα χρειαστούν προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των πλεονασμάτων.

Πιο πιθανό θεωρείται ότι η συζήτηση αυτή θα γίνει όταν θα ξεκινήσει η αναλυτική διαπραγμάτευση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, στο οποίο θα πρέπει να αποτυπωθούν οι στόχοι αλλά και τα μέτρα για τα χρόνια και μετά το 2018.

Δημοφιλή