Σε εξέλιξη οι διαδικασίες στην Κεντροαριστερά, εν όψει εκλογής νέου ηγέτη

Σε εξέλιξη οι διαδικασίες στην Κεντροαριστερά, εν όψει εκλογής νέου ηγέτη
Sooc

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαδικασίες στην Κεντροαριστερά για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα, χωρίς να λείπουν οι αντιπαραθέσεις, για σειρά θεμάτων: Έντονη είναι η κόντρα μεταξύ Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ, με την κόντρα να εστιάζεται στο θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας και το θέμα των ημερομηνιών των εκλογών.

Η Επιτροπή Αλιβιζάτου έχει ανακοινώσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 5 Νοεμβρίου και ο δεύτερος γύρος, που κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί την επόμενη Κυριακή, στις 12 Νοεμβρίου. Όμως το Ποτάμι είχε αντιρρήσεις καθώς στις 12 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί να γίνει ο Μαραθώνιος της Αθήνας και επικαλείται ότι οι δρόμοι θα είναι κλειστοί μέχρι το απόγευμα κι άρα θα δυσκολευτούν να πάνε οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν. Έθεσε το θέμα εδώ και μερικές εβδομάδες στην Επιτροπή Αλιβιζάτου η οποία επιφυλάχθηκε να απαντήσει για τις οριστικές ημερομηνίες, όχι όμως λόγω της διαφωνίας του Ποταμιού, αλλά γιατί περιμένει τις οριστικές απαντήσεις της WIND και της OTS που έχουν αναλάβει τη τεχνική υποστήριξη της ψηφοφορίας. Γι' αυτό και στην τελευταία συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα έγινε αναφορά για μετάθεση των εκλογών για μία-δυο εβδομάδες ή και τον Δεκέμβριο, όπως ζήτησε το Ποτάμι. Η απάντηση των δυο εταιρειών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Tο ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας εξακολουθεί να αποτελεί λόγο τριβών, αφού για το ΠΑΣΟΚ το θέμα έχει λήξει καθότι οι εταιρείες δεν αναλάμβαναν την ευθύνη για αδιάβλητη και φερέγγυα ψηφοφορίαμ ενώ και οι διαχειριστές του δημόσιου συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ΖΕΥΣ διαβεβαίωσαν μεν ότι εγγυώνται την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών αλλά η πιστοποίηση του εκλογικού καταλόγου αφορά τους υποψήφιους και τα κόμματα. Αντιθέτως ο Σταύρος Θεοδωράκης συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται τίποτα από αυτά και η συμμετοχή των πολιτών θα πρέπει να είναι ανεμπόδιστη.

Κινήσεις και θέσεις των υποψηφίων

Η Φώφη Γεννηματά, με δήλωσή της στη Real News, υπερασπίζεται τους μέχρι τώρα χειρισμούς της για τη διαδικασία εκλογής ηγεσίας του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς ιδιαίτερα για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία και τονίζει προς όλους τους συνυποψηφίους την άμεση ανάγκη να εκφράσουν πολιτικές θέσεις γιατί το εγχείρημα αφορά τους πολίτες και η κινητοποίησή τους είναι το εχέγγυο της επιτυχίας του. «Υποστηρίξαμε τη διερεύνηση της δυνατότητας εξ' αποστάσεως ψηφοφορίας με εγγυήσεις για τη μυστικότητα και τη μοναδικότητα της ψήφου. Δυστυχώς, καμία από τις μεγάλες και αξιόπιστες εταιρείες στις οποίες απευθύνθηκε η Επιτροπή δεν ανέλαβαν την ευθύνη παροχής σχετικών εγγυήσεων συνοδευόμενες από αντίστοιχες ρήτρες. Στο θέμα αυτό δεν υπάρχει απουσία συμφωνίας αλλά απουσία εγγυήσεων που θα απέτρεπαν τον κίνδυνο από ενδεχόμενο φιάσκο ή αλλοίωση του αποτελέσματος. Κατά συνέπεια θα ήταν πολιτικά ανεύθυνη η ανάληψη ενός τέτοιου ρίσκου» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά, η οποία φαίνεται να επικεντρώνει στην ενότητα του χώρου.

Από πλευράς του, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πως «η πορεία για τη δημιουργία ενός μεγάλου δυνατού προοδευτικού κινήματος έχει ξεκινήσει. Κανείς δεν θα το σταματήσει. Οι μικρές γκρίνιες και τα μουρμουρητά δεν αλλάζουν την πορεία». Ο κόσμος «περιμένει τις τελευταίες μας αποφάσεις, να μάθει την ημερομηνία και βέβαια να προσέλθει ομαδικά στις κάλπες» είπε και εκτίμησε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες θα είναι οι πολίτες, οι οποίοι θα ψηφίσουν για την ανάδειξη του αρχηγού της κεντρώας προοδευτικής παράταξης». Γενικότερα, ο κ. Θεοδωράκης φαίνεται να διατηρεί το μεταρρυθμιστικό του προφίλ, επιδιώκοντας παράλληλα να κρατήσει την επαφή με την παραδοσιακή κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ.

Από πλευράς του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος φαίνεται να εστιάζει στους πολίτες κάτω των 50 ετών, δεσμεύτηκε για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, τη δημιουργία ενός μαζικού, θεσμικού κόμματος και τη σύγκρουση με τα κατεστημένα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. «Εάν αυτό που κάνουμε, συμβιβαστεί και δεν συγκρουστεί, δεν αμφισβητήσει αυτά τα κατεστημένα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, δεν καταφέραμε τίποτα. Κι αν ζήτω μαζική στήριξη είναι γιατί έχω κάθε διάθεση, μαζί με μια νέα γενιά κι ένα άφθαρτο πολιτικό προσωπικό, να συγκρουστούμε δομικά με αυτά τα κατεστημένα. Εάν αποτύχουμε, η αποτυχία δεν θα είναι παραταξιακή, θα είναι εθνική».

Ο Γιάννης Ραγκούσης – ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο κόντρας σχετικά με τη δήλωσή του περί ομοφυλόφιλων ιερέων- έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα την απεξάρτηση από τη ΝΔ ως μοναδικό δρόμο για τη δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Κατά τον πρώην υπουργό, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές, μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ή να συγκυβερνήσει με τον Πάνο Καμμένο, για να αποφευχθεί η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο σημειώνει πως αν τελικά επικρατήσει διαφορετική άποψη, «προφανώς θα τη σεβαστώ, επιλέγοντας τον ρόλο της μειοψηφούσας άποψης, η οποία δεν διασπά και δεν επιτρέπει τη διάλυση του νέου φορέα».

Από πλευράς του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης έχει τονίσει την ανάγκη για συνεννόηση και συνεργασία, εκφράζοντας την πίστη του – σε πρόσφατες δηλώσεις του από τη Λαμία- πως ο νέος φορέας «θα προκαλέσει σεισμό». «Αυτή τη στιγμή ερχόμαστε για να συζητήσουμε για το μέλλον της χώρας και πρέπει να ξέρουμε πάντα τη συμβολή του καθενός, αλλά και τις ευθύνες του» υποστήριξε ο δήμαρχος Αθηναίων σε πρόσφατες δηλώσεις του στη Λαμία, κάνοντας ειδικότερη αναφορά στο πολιτικό σύστημα και στις κυρίαρχες επιλογές του. Επίσης, κατηγόρησε ευθέως τη ΝΔ που την χαρακτήρισε ως «τον μέντορά του κ. Τσίπρα».

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», επιδιώκει να να δημιουργήσει ένα δίκτυο στην περιφέρεια, δίνοντας βαρύτητα στην επαρχία και τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Ήπειρο, φαίνεται να επικεντρώνεται στη στήριξη των πλέον αδυνάμων. Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος συνοψίζει το πολιτικό του στίγμα ως «παραγωγή ή θάνατος», τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να ζούμε άλλο με καταστροφικές ψευδαισθήσεις», ενώ ο Απόστολος Πόντας τόνισε πρόσφατα την ανάγκη για ενασχόληση με τα περισσότερο σημαντικά θέματα, όπως τους δείκτες της πραγματικής οικονομίας, την «απελευθέρωση του δημοσίου από την εκάστοτε κυβερνητική επιτροπεία και ομηρία, τον ρόλο μας σε μια παγκόσμια σκακιέρα που συνεχώς αναδιαμορφώνεται, τα κοινωνικά αγαθά της υγείας και της παιδείας» κ.α, τονίζοντας, όσον αφορά στις επικείμενες εκλογές, πως «στις αρχές της εβδομάδας πρέπει να γνωρίζουμε και την ημερομηνία και την ακριβή διαδικασία των εκλογών. Να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου με πολιτικό περιεχόμενο και όχι με μια πολιτική φαρσοκωμωδία». Από πλευράς του, ο Δ. Τζιώτης έχει τονίσει πως «το νέο κίνημα που δημιουργούμε έχει ταυτότητα. Κεντροαριστερά. Δεν έχει καμία σχέση με τη Δεξιά».

Δημοφιλή