Κινήσεις προσέγγισης από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ

Κινήσεις προσέγγισης από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ
Sooc

Μηνύματα για την ενότητα του προοδευτικού πόλου στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ μία εβδομάδα πριν από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στην Κουμουνδούρου εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν πρωτοβουλίες καθώς είναι το μεγάλο κόμμα του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου, αλλά κρατούν μικρό καλάθι γνωρίζοντας ποιες είναι οι ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στη Χ. Τρικούπη επί ηγεσίας Γεννηματά. Αρνητική είναι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που εκτιμά ότι αν γίνουν εκλογές θα μιλά με καλύτερους συσχετισμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ Τον ενδιαφέρον είναι ότι στη συζήτηση «παρεμβαίνει» και η ΝΔ που επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι πολύ δύσκολο» να βρει συμμάχους…

Ο «διάλογος» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με την συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη «Νέα Σελίδα». Όταν ρωτήθηκε για το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι πρώτα θα πρέπει να λυθούν τα εσωκομματικά θέματα που έχει το ΠΑΣΟΚ: «θα χαιρόμασταν ειλικρινά αν έβρισκε ξανά τον προοδευτικό του προσανατολισμό, αλλά και το κουράγιο να ανοίξει έναν ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο με την κυβερνώσα Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς, πάντως, θα είμαστε εκεί. Αλλά νομίζω ότι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να λύσει για να φτάσει μέχρι εκεί».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που πρέπει να γίνει σαφές από το ΠΑΣΟΚ είναι αν θα συνεργαστεί με τη Δεξιά του Κ. Μητσοτάκη. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός κάλεσε την Φ. Γεννηματά να πάρει θέση στην ατζέντα Μητσοτάκη, προκειμένου «να διαπιστώσουμε τουλάχιστον αν βρισκόμαστε από την ίδια ή από την άλλη πλευρά της αβύσσου».

Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν με νόημα ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είναι πολύ πιο θερμοί με τον Αλέξη Τσίπρα απ’ ότι το ΠΑΣΟΚ. Και αξιοποιεί αυτή την εικόνα με τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη να προτείνει (από το ραδιόφωνο του 24/7) στο ΠΑΣΟΚ «καν’ το όπως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές».

Ωστόσο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται αρνητική: «δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός», δηλώνει (στην «Ελευθερία του Τύπου») εκτιμώντας ότι «η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με την καθοριστική δική μας ενίσχυση είναι το κλειδί». Από την Μεταπολίτευση και μετά παραδοσιακά τα μικρότερα κόμματα του δημοκρατικού επιζητούσαν αλλαγή συσχετισμών προκειμένου να υπάρξει οργανωμένος διάλογος με το μεγαλύτερο κόμμα του χώρου.

Δημοφιλή