ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/06/2017 05:13 EEST | Updated 24/06/2017 06:48 EEST

Κινήσεις για εξομάλυνση της κατάστασης στην καθαριότητα: Τι θα γίνει με τους συμβασιούχους

Eurokinissi

Την εξομάλυνση της κατάστασης στην καθαριότητα επιχειρεί η κυβέρνηση, καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας, λόγω της απεργίας της ΠΟΤΕ-ΟΤΑ, προαναγγέλλοντας πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και υπογραφή νέων συμβάσεων με τους εργαζόμενους που απασχολούνται μέχρι σήμερα στους δήμους.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου το βράδυ της Παρασκευής, είπε ότι τη Δευτέρα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση υιοθετώντας και το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο έκανε λόγο για πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η οποία θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα μέσω του ΑΣΕΠ.

«Μετά από τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, την Δευτέρα στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων. Όσον αφορά τους εργαζόμενους που μέχρι τώρα απασχολούνταν στην καθαριότητα, θα προβλέπεται, μέσα από νέα σύμβαση, να απασχοληθούν μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων των επιτυχόντων του διαγωνισμού. Μιλάμε για διαγωνισμό ο οποίος θα γίνει με ευθύνη του ΑΣΕΠ» δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης.

«Θέλω επίσης, να πω ότι όσοι πίστευαν ότι με αφορμή το προσωρινό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να εισβάλουν ιδιωτικές εταιρίες στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων, θα μας βρουν απέναντι.Νομίζουμε ότι μετά τη σημερινή εξέλιξη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και θέλουμε να καλέσουμε την Ομοσπονδία των εργαζομένων, καθώς και την ΚΕΔΕ, ο καθένας από τη μεριά του, να συμβάλουν έτσι ώστε, πολύ γρήγορα, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση» πρόσθεσε.

Το πρωί του Σαββάτου ο κ. Σκουρλέτης εξεδήλωσε επίσης την πρόθεση για συνάντηση με την ομοσπονδία, σε πρώτη φάση μέσω Twitter, και στη συνέχεια καλώντας την ΠΟΕ ΟΤΑ, στις 12.00, και τον Γ. Πατούλη, πρόεδρο της ΚΕΔΕ, στις 14.00, στο υπουργείο για παρουσίαση της νομοθετικής πρότασης.

Από πλευράς του, ο Ν. Τράκας πρόεδρος ΠΟΕ ΟΤΑ, δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως «ο υπουργός αν μας ψάχνει, θα μας βρει», προσθέτοντας πως η ομοσπονδία περιμένει να δει πρώτα τη νομοθετική ρύθμιση.

Από πλευράς του, ο κ. Πατούλης δήλωσε τα εξής: «Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι οι επανειλημμένες εκκλήσεις της ΚΕΔΕ να αναλάβει πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός για να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που δημιούργησε ο κος Σκουρλέτης έπιασαν τόπο. Αναμένουμε την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης, που θα επιλύσει με συνταγματικά νόμιμο τρόπο, το ζήτημα των συμβασιούχων της καθαριότητας στους Δήμους [...]Μέχρι να δούμε το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης, είμαστε επιφυλακτικοί».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», θα προκηρυχθούν από τον ΑΣΕΠ τουλάχιστον 2.500 μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα- ωστόσο μέχρι τότε το αδιέξοδο που έχει προκύψει θα αντιμετωπιστεί με νέες εξάμηνες ή οκτάμηνες συμβάσεις.

Sponsored Post