Επετεύχθη συμφωνία, μετά από διαπραγματεύσεις 12 ωρών: Τι μέτρα και αντίμετρα συμφωνήθηκαν

Επετεύχθη συμφωνία, μετά από διαπραγματεύσεις 12 ωρών: Τι μέτρα και αντίμετρα συμφωνήθηκαν
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos arrives for a news conference at the ministry in Athens, Greece, April 12, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos arrives for a news conference at the ministry in Athens, Greece, April 12, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Alkis Konstantinidis / Reuters

Σε προκαταρκτική τεχνική συμφωνία, η οποία δεν περιλαμβάνει τις αποφάσεις για το πλεόνασμα και το χρέος, κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές λίγο πριν τις 6.00 το πρωί της Τρίτης μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις διάρκειας 12 ωρών.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι «Υπάρχει λευκός καπνός» εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για να μην ξεκινήσουν από σήμερα κι’ όλας οι συζητήσεις για το χρέος.

«Από αύριο η κυβέρνηση δουλεύει σε όλα τα επίπεδα δουλεύει και για την εφαρμογή του προγράμματος αλλά και για τη συμβολή του στο δεύτερο σκέλος αν συζητηθεί, δηλαδή σε αυτό του χρέους», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Μετά από μια σειρά υποχωρήσεων από την Ελληνική πλευρά, αλλά και αποδοχής ορισμένων αιτημάτων από την πλευρά των δανειστών κυβέρνηση και Θεσμοί κατέληξαν στο συνολικό πλαίσιο των μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2019 προκειμένου να εξοικονομηθούν 3,8δις ευρώ ή 2% του ΑΕΠ.

Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση συμφώνησε στη μείωση της προσωπικής διαφοράς, με αποτέλεσμα να υπάρξουν περικοπές τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης 1% του ΑΕΠ από το Ασφαλιστικό.

Το πλαφόν για τις μειώσεις στις κύριες, αλλά και στις επικουρικές συντάξεις θα φτάνει το 18%. Έτσι σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας μέση μείωση των συντάξεων θα διαμορφωθεί στο 9%. Η συμφωνία προβλέπει η επιβολή των περικοπών στις συντάξεις να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Από το 2020 θα εφαρμοστούν οι νέες μειώσεις στο αφορολόγητο, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ωστόσο, εάν τα δημοσιονομικά στοιχεία δείξουν αστοχία τότε η περικοπή θα γίνει ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από το 2019. Τα νέα όρια του αφορολόγητου διαμορφώνονται σε 5.600 ευρώ για τον άγαμο και θα φτάνει έως τα 6.700 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

«Σε ορισμένα από τα θέματα της συμφωνίας είμαστε ευχαριστημένοι, σε άλλα λιγότερο, είναι θετικό το ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018, είναι θετικό ότι ορισμένες ΔΕΚΟ θα πάνε στην ΕΔΥΣ (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων) και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ, τα αντίμετρα συγκαταλέγονται στα θετικά, άλλα θέματα μας στεναχωρούν περισσότερο», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν κατάφερε να διατηρήσει την προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, με το ποσοστό όμως να παραμένει στο 5%, ενώ και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να επανέρχονται άμεσα. Ωστόσο, κατάφερε να επαναφέρει από την 1η Σεπτεμβρίου του 2018 την αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης και της επεκτασιμότητα των συμβάσεων, ενώ δεν θα εφαρμοστεί και ο θεσμός του lock out, τον οποίο ζητούσε το ΔΝΤ.

Με αμοιβαίο συμβιβασμό έκλεισε το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διευρυνθεί ο χάρτης των τουριστικών περιοχών στις οποίες τα καταστήματα θα ανοίγουν και τις Κυριακές, ενώ στο εξής θα είναι μεγαλύτερη και η τουριστική περίοδος

Το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ανοίγει το δρόμο προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, αλλά και την οριστικοποίηση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες στα κείμενα τα οποία ετοίμασαν οι δύο πλευρές το χρέος και οι στόχοι των πλεονασμάτων βρίσκονται σε «αγκύλες», καθώς θα συζητηθούν σε ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες. Για αυτό το λόγο επίσημα οι δύο πλευρές δεν αναφέρονται σεStaff Level Agreement αλλά σε Preliminary Agreement, προκειμένου η συζήτηση για τα ανοιχτά ζητήματα να γίνει στο επόμενο Eurogroup της 22ας Μαϊου.

Ο κατάλογος με τα αντίμετρα

Υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα η κυβέρνηση συμφώνησε στην εφαρμογή «αντισταθμιστικών» μέτρων από το 2019. σε αυτά περιλαμβάνονται:

* Επιδότηση ενοικίου κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ το χρόνο σε 600.000 οικογένειες.

* Ενίσχυση της επιδότησης πρώτου και δεύτερου παιδιού συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ.

* Επέκταση των σχολικών γευμάτων ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια.

* Αύξηση των συμμετεχόντων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

* Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα σε όλους τους ασφαλισμένους και όχι μόνο τους συνταξιούχους. Έτσι για παράδειγμα, όσοι έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ το μήνα από μισθό ή σύνταξη η συμμετοχή θα είναι μηδενική, ενώ για εισοδήματα από 701 έως 1.200 ευρώ η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 50%.

* Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με συνολικό κόστος 250 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση άλλων αναπτυξιακών μέτρων μέσω του ΠΔΕ με επιπλέον 250 εκατ. ευρώ.

Η ψήφιση των μέτρων

Η κυβέρνηση πλέον καλείται έως τις 15 Μαϊου να ψηφίσει στη Βουλή τα μέτρα και τα προαπαιτούμενα που συμφώνησε με τους δανειστές, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το Eurogroup της 22ας Μαϊου. Σε αυτό το διάστημα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να γίνει σωστά η αποτύπωση της συμφωνίας στο πολυνομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στις 12 Μαϊου. Έως τότε θα πρέπει να έχουν εκδοθεί και οι υπουργικές αποφάσεις, αλλά και οι εγκύκλιοι για όσα θέματα δεν χρειάζονται να ψηφιστούν από τη Βουλή.

Δημοφιλή